To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

L200 Ogólne - SS - dodatkowy tylny dyferencjał

adamg - 11-08-2010, 11:52
Temat postu: SS - dodatkowy tylny dyferencjał
był już temat o tym że w SS nie ma blokady tylnego dyferencjału jeśli mamy kontrole trakcji, ale gdzieś przy okazji wyczytałem że można takiego szpeja założyć we własnym zakresie, niechby był nawet manualnie załączany, niech trzeba będzie wygrzebać się z wozu i utaplać - ale da radę wyjechać gdy się człowiek zawiesi z kołami po przekątnej w powietrzu,
raz mi się to zdarzyło, na szczęście niedaleko domu, na łące w zamarzniętym rowie gdy przednie koło załamało lód no i było po jeździe

stąd pytanie czy ktoś coś takiego montował lub słyszał o modelu dla L200 po 2006 roku?

pytam w Gabrze w Krakowie i chłopaki nie wiedzą, tak samo jak nie do końca potrafił mi wytłumaczyć jak to jest z tą blokadą dyfu na tylnym moście i co robić gdy już się wisi i kółeczka kręcą się a auto nie jedzie

HugoOrmo - 12-08-2010, 17:36

ARB robi blokade tylnego dyfra do L200 po 2006, takze z SS i kontrola trakcji...
Blokada jest zalaczana pneumatycznie z kompresora, ktory tez nalezy zamontowac do tego dochodzi mala konsola ARB, ktora ma miejsca na dodatkowe przelaczniki...koszt to okolo 4k pln, na 100% beda wiedzieli i doradza w:
http://www.wyprawa4x4.pl/
lub
http://www.trasek.com.pl/ - tu poszperaj w filmikach i prezentacjach ARB i znajdziesz caly zestaw

pzdr

Anonymous - 17-08-2010, 22:41

adamg napisał/a:
stąd pytanie czy ktoś coś takiego montował lub słyszał o modelu dla L200 po 2006 roku?

No to ci nakłamali albo jakieś nie douczone w tym Gabrze, ja mam bracie i ss i blokadę dyfra, fakt nie mam kontroli trakcji :)

adamg - 19-08-2010, 14:00

Axer napisał/a:
No to ci nakłamali albo jakieś nie douczone w tym Gabrze, ja mam bracie i ss i blokadę dyfra, fakt nie mam kontroli trakcji :)

włączasz jakoś tą blokadę czy automatycznie wchodzi na odpowiednim napędzie?

dzięki HugoOrmo, poszukam sobie jak będę miał trochę luzu

Anonymous - 23-08-2010, 22:30

adamg napisał/a:
włączasz jakoś tą blokadę czy automatycznie wchodzi na odpowiednim napędzie?

Wersja mojej elki to intense sport, koła 16stki, ss bez kontroli trakcji za to z blokadą tylnego dyfra załączaną pstryczkiem na desce rozdzielczej po lewej stronie kierownicy, w 2007 był taki wynalazek :)

adi_kce - 25-01-2011, 11:38

To było tak: albo ESP albo blokada. Nie ma wersji z tego co wiem z jednym i drugim jednocześnie. Nie ma znaczenia czy jest czy nie SS.
Te blokady ARB są fajne, bo jest dodatkowo kompresor w aucie

a.telecki - 16-10-2014, 07:47

Zakładał ktoś do l200 po 2006 blokadę przodu?
Jest sens czy to mieszanka wybuchowa ;) ?

zbyszekm2 - 16-10-2014, 11:49

a.telecki napisał/a:
Zakładał ktoś do l200 po 2006 blokadę przodu?
Jest sens czy to mieszanka wybuchowa ;) ?

da radę zmotać tylko koszty duże.

a.telecki - 26-10-2014, 13:06

A napęd to wytrzymuje? Czy ukręca półosie przy pierwszej próbie?
Auto nie z przeznaczeniem do ciężkiego błota.
Może ktoś ma taką blokadę? Może w jakimś Pajero jest taki sam przód i mozna coś porównać?
Zmotać coś- a ARB nie ma gotowych SETÓW ?