To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQ & How to? - Bagażnik na rowery.

Jassmina - 12-08-2010, 10:24
Temat postu: Bagażnik na rowery.
Nosimy się z zakupem takowego. Czy te bagażniki są uniwersalne i podejdą na każdy reling?
Czy lepiej kupić dachowy, czy na tył? To prawda, że w kombi jest problem z mocowaniem takiego tylnego bagażnika rowerowego?

cyklista - 12-08-2010, 10:39

Bagażnik nie podchodzi na relingi tylko na belki, więc jak masz relingi to najpierw belki a potem bagażnik i pewnie 99% pasuje.

Mocowanie z tyłu to w kombi konieczność zdejmowania przed otwarciem klapy.

Jassmina - 12-08-2010, 10:46

Dziękuję :)
bastek - 03-07-2011, 11:42

odświeżę temat. na zachodzie dużo abrdziej są popularne bagażniki na hak montowane. ma ktoś doświadczenia, jakie plusy dodatnie i ujemne ma taki? wygodniej pewnie na hak. tańszy na dach, tym bardziej że do nart się przyda, a jak ze zużyciem paliwa, oporem? jest róznica sedan vs hatchback?
robertdg - 03-07-2011, 11:52

bastek1 napisał/a:
na zachodzie dużo abrdziej są popularne bagażniki na hak montowane. ma ktoś doświadczenia, jakie plusy dodatnie i ujemne ma taki?
Przede wszystkim dużo wygodniejszy montaż i wrzucanie roweru na takowy, po drugie, zbędny żagiel za autem, po trzecie o wiele bezpieczniejsze od dachowego
akbi - 03-07-2011, 12:18

bastek1 napisał/a:
a jak ze zużyciem paliwa, oporem?

w moim przypadku jest spora różnica - ok 3l/100km
tzn - jak jadę z bagażnikiem dachowym i dwoma rowerami - prędkości to max 120 km/h to spala mi coś ok 8l/100km ... a jak jadę sobie swobodnie "na pusto" to spala mi ok 11l/100km :)

elektryk - 31-07-2011, 23:30

anoskrk napisał/a:
jak byś był zainteresowany to mam do sprzedania bagażnik rowerowy na hak tanio:]
A jak wygląda sprawa otwierania tylnej klapy przy założonym bagażniku na haku?
brodzky - 02-08-2011, 11:09

Zależy ile wydasz na hak. Jak tani to musisz ściągać jak 4 razy droższy to możesz go odchylić i unieść klapę.

Osobiście mam podstawowy model z THULE na hak i daje radę. Trochę tylko się trzeba przyzwyczaić do szerokości za autem i dłuższego zwisu - szybsza jazda po pofalowanych mazurskich drogach może wyrwać rower.

BTW. Pamiętajcie o dodatkowych światłach przy rowerach na plecach! Jak widzę palantów z rowerami bez świateł to bym chętnie prawo jazdy zabierał :/

bastek - 02-08-2011, 16:34

napiszcie proszę jak z hałasem, zużyciem paliwa, przód odciążony-czy to nie robi problemów. mam na dach, i zastanawiam się nad różnicą w eksploatacji