[XX-92]Galant E3xA i starsze - Przekładka silnika - 1,8 TD na 2,0 TD, oraz kilka pytań
Sebos - 21-08-2010, 20:55 Temat postu: Przekładka silnika - 1,8 TD na 2,0 TD, oraz kilka pytań Witam,
Trafilem przypadkiem na temat gdzie byla wzmianka to takiej możliwości.
Jak to jest, są z tym jakieś problemy?
EDIT:
I jakie jest oznaczenie tego silnika 1,8 TD i 2,0 TD?
Bo zastanawiam się może zamiast bawic się tymi panewkami to zainwestować w moc...
Chyba również nawet mniej by palil?
mitsu_pl - 21-08-2010, 21:10
Silnik 1.8 TD ma oznaczenie 4D65, natomiast 2.0 TD jest oznaczony jako 4D68. Jest możliwość takiej przekładki, widziałem takiego galanta. Ponieważ konstrukcyjnie obydwa silniki są bardzo podobne, to nie powinno być problemów z mocowaniem i skrzynią. Problem może pojawić się w zainstalowaniu intercooler'a, żeby zapewnić odpowiednie chłodzenie powietrza.
Co do spalania, to na pewno nie powinno osiągać większych wartości niż to przy silniku 1.8 TD
I jeszcze jedno, jak chcesz robić swapa, to szukaj tylko i wyłącznie silnika z galanta E57, bo z tego nowszego nie będzie pasował, gdyż znajduje się po drugiej stronie (jest jego lustrzanym odbiciem), ewentualnie jeszcze pozostaje możliwość innych mm tylko patrz po której stronie mają silnik, żebyś się nie naciął.
Sebos - 21-08-2010, 21:19
Ale popatrzylem teraz na ceny to raczej za mniej niż 1500 zł nie kupie silnika 2,0...
Czyli jak mam Mitsubishi Galant 1,8 TD GLS rocznik 1990
To mam oznaczenie 4D65?
A oznaczenie modelowe autka jakie jest?
Sorry za offtop ale to tak przy okazji
Andrew - 21-08-2010, 21:56
Sebos napisał/a: | Czyli jak mam Mitsubishi Galant 1,8 TD GLS rocznik 1990
To mam oznaczenie 4D65? | Tak masz silnik o symbolu 4D65. Sebos napisał/a: | A oznaczenie modelowe autka jakie jest? | E34A ma hatchback chyba Nie wiem czy masz sedana czy hatchbacka. Na nr VIN znajdziesz jakie jest oznaczenie modelowe. Poza tym oznaczenie silnika powinno być wybite na tabliczce informacyjnej na masce od strony silnika wraz z kodem lakieru...
Sebos - 21-08-2010, 22:04
JMBSNE34AKZ302072 - VIN
Mam sedana, wnioskuje z vinu ze E34A?
Andrew - 21-08-2010, 22:09
Tak masz E34A, miałem takiego
Sebos - 21-08-2010, 22:13
Strasznie mi się podoba jego wygląd...
Masz może jakieś materiały co do niego jeszcze?
W sensie jakieś stronki może ze schematami instalacji itd? Bo należe do tych dłubiących...
Interesuje mnie wszystko co z nim związane.
Jednak rezygnuje ze swapa na 2,0
Panewki wyjdą dużo taniej...a musze pamietac ze mam go do ubezpieczenia bo stoi bez oc...na szczescie nie jest na mnie jak narazie.
Andrew - 22-08-2010, 09:45
Stąd możesz sobie ściągnąć manuala do galanta: http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=3447
Sebos - 22-08-2010, 12:56
Taką instrukcję mam po Polsku, dostałem od poprzedniego właściciela, dostał ją jak kupował samochód.
Ale dzięki
Edit:
A takie pytanko jeszcze, z numeru VIN wnioskuję (na podstawie klucza na jednej ze stronek), że mój Galant to 1989 rocznik, a w papierach mam wszędzie 1990 rocznik, nawet w ksiązce serwisowej z 91 roku...
Jeszcze pytanko czy znajdę gdzieś opis dokładnych wersji, tzn liste modyfikacji w danych rocznikach? Bo słyszałem, że różnią sie troche z roznych roczników, a sedan i hatchback to dwie różne bajki już...
Z góry dzięki.
Andrew - 23-08-2010, 21:22
Sebos napisał/a: | A takie pytanko jeszcze, z numeru VIN wnioskuję (na podstawie klucza na jednej ze stronek), że mój Galant to 1989 rocznik, a w papierach mam wszędzie 1990 rocznik, nawet w ksiązce serwisowej z 91 roku... | Mój obecny gal w papierach ma 1998 r. a z VIN-u wychodzi, że 1997 r. Sebos napisał/a: | Jeszcze pytanko czy znajdę gdzieś opis dokładnych wersji, tzn liste modyfikacji w danych rocznikach? | Może ktoś na forum czymś takim dysponuje. Ja niestety Ci w tej kwestii nie pomogę.
i_Lolek - 23-08-2010, 23:29
Sebos napisał/a: | Taką instrukcję mam po Polsku, dostałem od poprzedniego właściciela, dostał ją jak kupował samochód.
|
z tego co mi wiadomo, to nie ma jeszcze na forum instrukcji po polsku.
wg. mnie jest teraz szansa aby to zmienić. może byś zrobił fotki i wkleił w odpowiedni dział.
to byłoby coś.
Sebos - 28-08-2010, 20:21
Jak bede w Łodzi w swoim starym mieszkaniu to wezmę papiery od auta wszystkie bo nawet ich nie mam tu gdzie teraz mieszkam, to porobie zdj i przesle:)
|
|
|