To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Ogólne - Evo Scan opcje/ustaiwienia

M@teusz607 - 03-09-2010, 16:33
Temat postu: Evo Scan opcje/ustaiwienia
Niedawno kupiłem kabel i program Evo Scan, tylko że prawie wcale nie pokazuje mi spalania a to jest wina tego że pokazuje złą prędkość. W opisie opcji "Speed" jest napisane że działą w samochodach po 98 roku a we wcześniejszych trzeba prędkość czytać z ABS-u, choć tam też nic nie pokazuje. Wie ktoś jak to zrobić? ogólnie mniejsza a prędkość, ważne żeby było chwilowe zużycie paliwa.

Druga sprawa- czy w silniku 1.6 16V pokaże prawidłowo parametr "Octane level"??? narazie tankowałem 2 razy (LPG) na różnych stacjach i było najpierw 50% potem 48%, stacje o skrajnie różnych cenach w okolicy. Wynik +/- 1% w zależności od obrotów

siwek - 03-09-2010, 18:28

M@teusz607 napisał/a:
Druga sprawa- czy w silniku 1.6 16V pokaże prawidłowo parametr "Octane level"??? narazie tankowałem 2 razy (LPG) na różnych stacjach i było najpierw 50% potem 48%, stacje o skrajnie różnych cenach w okolicy. Wynik +/- 1% w zależności od obrotów
u mnie działa dobrze, w większości przypadków było na maxa a raz na 80% (dokładnie nie pamiętam)
M@teusz607 napisał/a:
Niedawno kupiłem kabel i program Evo Scan, tylko że prawie wcale nie pokazuje mi spalania a to jest wina tego że pokazuje złą prędkość. W opisie opcji "Speed" jest napisane że działą w samochodach po 98 roku a we wcześniejszych trzeba prędkość czytać z ABS-u, choć tam też nic nie pokazuje. Wie ktoś jak to zrobić? ogólnie mniejsza a prędkość, ważne żeby było chwilowe zużycie paliwa.
u mnie też nie pokazuje tych wartości
zbycho77 - 03-09-2010, 20:16

M@teusz607 napisał/a:
W opisie opcji "Speed" jest napisane że działą w samochodach po 98 roku a we wcześniejszych trzeba prędkość czytać z ABS-u, choć tam też nic nie pokazuje.

Być może jest to związane z rodzajem czujnika prędkości tego przy skrzyni biegów. Z tego co wiem pierwsze wersje miały ten czujnik na linkę. Później był to czujnik elektroniczny, połączony z ECU i ten współpracuje dobrze z EvoSCANEM.

M@teusz607 - 03-09-2010, 22:59

Więc czy komu kolwiek wskazuje prawidłową prędkość kto ma cari DO 98 roku i nie GDI bo to też chyba może mieć znaczenie. Mi pokazuje tą wartość tylko że nawet jak stoję w miejscu to skacze 250-300 km/h a czasem przy ruszaniu spadnie do 50 po czym znów wzrasta do tych wysokich wartości.

Ps. A myślałem że V max to 185 km/h :P

I jeszcze coś siwek te 80% octane level masz i na gazie i na benzynie zawsze tyle samo? czy jak przełączasz to wartość się zmienia? bo u mnie jest to samo na PB95 i PLG

siwek - 05-09-2010, 18:42

Teraz jak tankuję to zawsze miałem maxa i na gazie i benzynie. Te 80%miałem na benzynie - raz.

Ile w tym prawdy? Ciekawy jestem czy mamy to traktować z przymróżeniem oka czy jednak jest to prawdziwe wskazanie.

M@teusz607 - 21-09-2010, 19:22

A wie może ktoś czy da się, a jeżeli tak to jak sprawdzić faktyczny przebieg Evo Scanem?
zbycho77 - 21-09-2010, 20:01

M@teusz607 napisał/a:
A wie może ktoś czy da się, a jeżeli tak to jak sprawdzić faktyczny przebieg Evo Scanem?

Obawiam się, że nie, ale może ktoś coś wie na ten temat więcej, sam jestem ciekaw ...