To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II Ogólne - LPG do disela?

regon - 26-09-2010, 10:03
Temat postu: LPG do disela?
Panowie czy to możliwe aby ropniaki mogły działać na lpg i to jeszcze ekonimicznie?

link do art. w onecie

http://moto.onet.pl/16263...ul.html?node=13

13zbyszek13 - 26-09-2010, 10:05

Ja nie słyszałem o takiej możliwości
dab - 27-09-2010, 07:24

regon napisał/a:
Panowie czy to możliwe aby ropniaki mogły działać na lpg

ropniaki na gaz owszem, moga ale nie LPG tylko CNG drobna roznica :lol: :lol: :mrgreen: (gaz ziemny, taki jak mamy w domach :) a instalacja jest znacznie drozsza od tej tradycyjnej, chyba minimum5-8tys trzeba dac...no i stacji tankowania jest jak na lekarstwo - przykladowo we Wroclawiu jedynie jedna :cry:

Szwagroz - 27-09-2010, 08:03

a ja widziałem zdaje się na tvn turbo o lpg w dizlu, tyle że to nie działa jak w benzynowych silnikach. Gaz jest mieszany z ropą i nie ma mozliwości jazdy tylko na lpg. Instalacja jest droga i oszczędność mała bo silnik pali gaz i ropę jednocześnie, plus taki że zwiększa się moc auta. W polsce są chyba ze 2 auta z taka instalacją zamontowaną jedynie pokazowo, żeby pokazać że mozna. program oglądałem jakos z rok temu.
Maddox - 27-09-2010, 10:40

Szwagroz napisał/a:
a ja widziałem zdaje się na tvn turbo o lpg w dizlu, tyle że to nie działa jak w benzynowych silnikach. Gaz jest mieszany z ropą i nie ma mozliwości jazdy tylko na lpg. Instalacja jest droga i oszczędność mała bo silnik pali gaz i ropę jednocześnie, plus taki że zwiększa się moc auta. W polsce są chyba ze 2 auta z taka instalacją zamontowaną jedynie pokazowo, żeby pokazać że mozna. program oglądałem jakos z rok temu.

jest dokladnie tak jak piszesz. LPG + diesel spalane jednoczesnie.

13zbyszek13 - 29-09-2010, 12:46

Maddox napisał/a:
jest dokladnie tak jak piszesz. LPG + diesel spalane jednoczesnie.

I co takie rozwiazanie daje ?

jurekschroda - 29-09-2010, 13:40

:shock: poczekam aż się znajdzie Outek z dieslem, spalający jednocześnie gaz, benzynę i paliwo lotnicze.
Do tego na dachu poproszę baterie słonecznne i silnik elektryczny w bagażniku.
A w dni pochmurne, lecz wietrzne... taki rozkładany zagiel.
Acha, byłbym zapomniał - ten bagażniek jest taki duzy, że pewnie wejdzie tam jeszcze maszyna parowa. No i szypa do załadunku węgla gratis.

Na poważnie - ktoś potrafi podać jakąś racjonalną przesłankę na tego typu zabawy ???

mismen1980 - 29-09-2010, 13:50

jurekschroda napisał/a:
:shock: poczekam aż się znajdzie Outek z dieslem, spalający jednocześnie gaz, benzynę i paliwo lotnicze.
Do tego na dachu poproszę baterie słonecznne i silnik elektryczny w bagażniku.
A w dni pochmurne, lecz wietrzne... taki rozkładany zagiel.
Acha, byłbym zapomniał - ten bagażniek jest taki duzy, że pewnie wejdzie tam jeszcze maszyna parowa. No i szypa do załadunku węgla gratis.

Na poważnie - ktoś potrafi podać jakąś racjonalną przesłankę na tego typu zabawy ???

no swoją drogą odpowiedz masz w samym artykule gdyż pisze tam iż taki system oplacalny jest w samochodach ciężarowych które normalnie dużo spalają a więc mieszanką ropy i gazu uzyskujesz "tańsią" mieszankę. 8)

Trik - 03-10-2010, 23:32

W dziale Pajero o czymś takim czytałem, chyba. Gaz mał być dostarczany do systemu tylko do pewnej prędkości obrotowej silnika. Ale trzeba tego poszukać żeby sie upewnić i co to dawało.
Coś znalazłem. :biggrin:
http://forum.mitsumaniaki...ghlight=#503049
http://www.ilovesponge.co...eltechnical.htm

Robin2 - 16-02-2011, 10:09

Tu jest link do innego artykułu:STAG do diesla
O ile wiem- lada chwila będzie wprowadzany na rynek

pawelsonx - 17-02-2011, 12:40

raczej nie wprowadzą do osobowych nowe silniki są na CR czyli wtrysk bezpośredni z kilkoma etapami dodatkowo wchodzi filtr cząstek stalych i dopalanie go. Problem stanowi wysterowanie ecu silnika który bierze dane do pracy z mnóstwa czujników począwszy do ciśnienia atmosferycznego zakończywszy po temperaturę paliwa