[92-96]Colt CA0 - [CAxA] Płyn do wspomagania
konrad1704 - 05-10-2010, 08:37 Temat postu: [CAxA] Płyn do wspomagania Witam
Mam pytanko odnośnie płynu do wspomagania. Mam zbyt niski poziom w zbiorniczku wyrównawczym i chciałem dolać co nieco. Na forum wyszukałem informacji, że można mieszać różne kolory płynów oraz różnych producentów. Pobiegłem więc czym prędzej do sklepu, tam pan zapytał mnie o kolor w zbiorniczku bo nie można ich mieszać i nie chce mi sprzedać niewłaściwego. Nie znając koloru chciałem sprawdzić w zbiorniczku co i jak, jednak zbyt niski poziom a właściwie brak jakiegokolwiek płynu uniemożliwił mi to. I zaczęły się schody w zbiorniczku było na tyle sucho, że niemożliwe okazało się określenie koloru.
Jaki kolor płynu wlać w tym przypadku?
Znalazłem w internecie płyn o nazwie Prestone Steering Fluid, który jest reklamowany jako płyn do wspomagania z możliwością mieszania ze wszystkimi typami płynów z dodatkową właściwością uszczelniającą w razie wycieków. Czy ktoś może miał styczność z tym płynem? Co o nim sądzicie?
Dziękuje za odpowiedzi.
Pozdrawiam
Konrad1704
robertdg - 05-10-2010, 08:53
konrad1704 napisał/a: | Na forum wyszukałem informacji, że można mieszać różne kolory płynów oraz różnych producentów. | Niewielki procent tych płynów jest mieszalny, reszta jest niemieszalna, konrad1704 napisał/a: | Jaki kolor płynu wlać w tym przypadku? | Producent zaleca ATF dexron II
konrad1704 - 05-10-2010, 09:10
robertdg, dzięki za odpowiedź. Jaki jest oryginalny płyn doczytałem w manualu, tylko się zastanawiam na ile można ufać, że w 15 letnim aucie jest oryginalny płyn lub, że był zmieniany na właściwy.
Co z Prestone Steering Fluid? Zna ktoś?
Anonymous - 05-10-2010, 11:45
Ja sobie dolałem uniwersalny płyn STP też z własciwosciami uszczelniającymi.Nic złego sie nie dzieje ze wspomaganiem,więc moge polecić.
Ten o którym piszesz to pewnie to samo.
robertdg - 05-10-2010, 19:03
konrad1704 napisał/a: | Co z Prestone Steering Fluid? Zna ktoś? | jeżeli nie jest to żaden uszlachetniacz, to mozesz sprobowac, ale ja bym na Twoim miejscu poszedł do dobrego sklepu motoryzacyjnego i kupił ATF w butelce litrowej w średniej cenie około 25zł.
wegi79 - 15-12-2013, 18:34
u mnie ;;galant 98 2,5l.;; stary płyn jest koloru lekki róż,mechanik twierdzi że to żółty,poszukałem po necie olejów do wspomagania żółtych i znalazłem firmy ''FEBI'' o symbolu 08972,oraz castrola ATF DEXTRON III 14738 SYNTETYK ŻÓŁTY,nie wiem który zakupic kasa prawie żadna a usterki później kosztowne,co polecacie panowie ze swojego doświadczenia,dzięki za pomoc
robertdg - 15-12-2013, 19:55
Producent zaleca ATF dexron II jest barwy czerwonej/bordowej i taki być powinien oryginalnie, a co kto "mieszał" wczesniej to trudno zgadnąc.
wegi79 - 16-12-2013, 18:33
robertdg napisał/a: | Producent zaleca ATF dexron II jest barwy czerwonej/bordowej i taki być powinien oryginalnie, a co kto "mieszał" wczesniej to trudno zgadnąc. |
ok,czyli jak kupię ten dexron 2 czerwony,to bez problemu można go zamienic za ten żółty i pytanko jeszcze jedno,czy posiadasz jakiś nr katalogowy tego oleju bo jest ich sporo do wyboru,dzięki...
londolut - 16-12-2013, 20:50
ATF Dexron II to specyfikacja. Producent może być obojętnie jaki. Ja osobiście użyłem Midland... średnia półka
robertdg - 16-12-2013, 21:07
wegi79 napisał/a: | ok,czyli jak kupię ten dexron 2 czerwony,to bez problemu można go zamienic za ten żółty i pytanko jeszcze jedno,czy posiadasz jakiś nr katalogowy tego oleju bo jest ich sporo do wyboru,dzięki... | Skoro masz zółty płyn to wypadałoby zalać jego odpowiednik bo płyny hydrauliczne z reguły nie sa mieszalne i można sobie narobic bałaganu, wiec musisz wybrac słusznie.
|
|
|