To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - NOKIAN WR - potrzebuje opinii (naocznych) z uzytkownia zimą

Hubeeert - 16-10-2006, 12:50
Temat postu: NOKIAN WR - potrzebuje opinii (naocznych) z uzytkownia zimą
kto używał Nokian WR i może mi je porównac do innych opon zimowych dostępnych na rynku?
Ponieważ Misiek będzie niedługo sie poruszał po drogach nie mam wyjścia i musze kupic zimówki. W moim rozmiarze 195/60R14 nie ma nic sensownego.
Rozmiar mniejsze są właśnie NOKIAN WR 185/65R14

Jakieś opinie?

I jeszcze coś - jak przenoszą moc na asfalt?

Bartek - 16-10-2006, 13:43

Od 3 sezonów używam na obu misiach.......

RSi to nie jest, ale wszystkie poprzednie zimówki odpadają w przedbiegach (a parę ich było: Goodyear (wcale nie taki good), Continental WinterContact (wiele kontaktu też z niego nie było), Kormoran Winter, Dębica Frigo i Frigo 2 zwana Directional)

Hubeeert - 16-10-2006, 13:44

Bartek napisał/a:
RSi
odpada w przedbiegach bo ma za słabą przyczepność przy dodawaniu gazu. W Miśku mam troche więcej kucyków niż miałem w Astrze...
To że RSI rewelacyjnie trzymała w zakrętach i przy hamowaniu to za mało, ja potrzebuję opony która nie będzie buksowac tak jak tamta przy dodaniu gazu

Bartek - 16-10-2006, 14:48

Nie ma takich - opony zimowe konstruowane sąwg schematu:
Po 1. Hamowanie
Po 2. Hamowanie
Po 3. Hamowanie
Po 4. Hamowanie
Po 5. Hamowanie

....
Po 498. Hamowanie
Po 499. Skręcanie
Po 500. Skręcanie
Po 501. Skręcanie
Po 502. Skręcanie
...

Po 999. Skręcanie
Po 1000. Napędzanie się

Jak się nie rozpędzisz, to się ani nikogo nie zabijesz...... :roll:

Hubeeert - 16-10-2006, 15:00

Bartek napisał/a:
Jak się nie rozpędzisz, to się ani nikogo nie zabijesz...... :roll:

Miły jestes nie ma co...

:mrgreen:

Powazniej teraz dla odmiany.
RSi - Super opona z indeksem do 170km/h.
Raczej niedostosowana do szybszej jazdy i na Skandynawię (gdzie jest przeznaczona) byc nie musi bo tam max to 110km/h na szwedzkiej autostradzie.
Problemem w przypadku mojego Miśka jest duzy moment obrotowy dostepny już z dołu dzieki turbinie. I to przy lekkim naciśnięciu gazu. Ja rozumiem że zimówki mają gorszą przyczepność ale powiedz mi jak to jest u Ciebie - da rade przyspieszac czy buksują jak oszalałe?

tomekrvf - 16-10-2006, 15:05

Rozmawiałem ostatnio ze Szwedem - a oni nieco wiedzą na temat opon zimowych i powiedział że Nokiany są rewelacyjne. Lepsze od Goodyear a tym bardziej od Dunlopa.
Matejko - 16-10-2006, 15:23

Bartek napisał/a:
Frigo 2 zwana Directional

to akurat dwie rozne opony

Hubeeert - 16-10-2006, 15:29

tomekrvf, a ja jeździłem jedną zimę na NOKIAN HAKKAPELITA RSi - rewelacja jak chodzi o trzymanie w zakrętach na sliskim i hamowanie ale nędza jak przyszlo się napędzić. Dlatego szukam czegoś do mocnego FWD.
Anonymous - 17-10-2006, 11:46

na mokrym nie raz miałem śmierć w oczch ale to moja wina-na zakręcie 120 i ostr hamowanie zaraz po :mrgreen:

zimą rewelacja-nokiany mam juz w drugim samochodzie i jest zimą wszystko git

Hubeeert - 17-10-2006, 11:49

gumas_72, czyli co? Słabo hamują na mokrym czy słabo trzymają?? Czy to i to :?:
Anonymous - 17-10-2006, 12:03

jak dla mnie to i to

z 4 razy miałem smierć w oczach - wiesz jeśień i wczesna wiosna jak jeszcze jest mrozik ale i deszcz spadnie :evil: - niesie wtedy jak cholera

Hubeeert - 17-10-2006, 12:06

Taaaaa........
A jakie miałeś - znaczy model i indeks prędkości??

Anonymous - 17-10-2006, 12:10

Hubeeert napisał/a:
Taaaaa........
A jakie miałeś - znaczy model i indeks prędkości??

niestety mam je nadal nie powiem ci bo zimują u chama :mrgreen:

piotras - 17-10-2006, 12:48

Hubert ja tez miałem nokiany zimowe i o ile o letnich powiem ze są super (mam u Ani te NRHi) to zimówki bez rewelacji. Miałem Hake..pe...coś tam :) - jedna dostała bicia sama z siebie po 2 sezonie. Ogólnie nie były złe ale z kolan tez nie zwalały. Teraz kupiłem jakieś Fuldy i te są w porównianiu z nokianami duuużo lepsze z tym że ja w zime jezdze na oponie szerokości 155.
Krzyzak - 17-10-2006, 12:57

gumas_72 napisał/a:
wiesz jeśień i wczesna wiosna jak jeszcze jest mrozik ale i deszcz spadnie :evil: - niesie wtedy jak cholera

odbiegając od tematu - na lodzie, to tylko na łyżwach się dobrze jeździ...
po prostu nie ma takiej opony bez kolców, która dobrze sobie radzi z lodem