[92-96]Colt CA0 - [CA1A 1.3] nie ma ssania na zimnym silniku i wolnych obrotów
Anonymous - 16-10-2006, 14:33 Temat postu: [CA1A 1.3] nie ma ssania na zimnym silniku i wolnych obrotów Witam niedawno kupiłem Mitsu colt '93 1.3 12V. Ostatnio auto nie chciało odpalić. Po kilku próbach odpaliło ale nie dało ssania a po ok. minucie nie schodziło do normalnych obrotów. Obroty falują w granicach 400- 700. Było też tak, że po rozgrzaniu silnik chodzi normalnie 30 minut. A potem nie można go odpalić. Po ok. 5 minutach łapie 900obr\min i znowu zaczyna falować. Podczas jazdy wszystko jest ok. Poza tym że zapala się kontrolka CHECK ENGINE. Wymieniłem świece, wyczyściłem przepustnicę. Auto stoi od 2 tygodni w warsztacie. Mechanik mówi, że to może być wina sondy lambda. Jak to można sprawdzić? Proszę o pomoc bo nie mogę znaleźć przyczyny. Pozdrowenia dla wszystkich forumowiczów.
Anonymous - 16-10-2006, 14:49
I obawiam się że ma rację bo komputer nie może ustalić mieszanki, a swoją drogą to kiepski mechanik jak nie zmierzył miernikiem parametrów sondy czy dobrze działa. A jak zapala się kontrolka to podłącz pod palma i sprawdź jakie błędy generuje i po problemie to powinienneś zrobić na samym początku.
Hubeeert - 16-10-2006, 15:11
niuniek81 napisał/a: | Witam niedawno kupiłem Mitsu colt '93 1.3 12V |
Gratuluję
niuniek81 napisał/a: | Ostatnio auto nie chciało odpalić | Przykre ale nie tragiczne niuniek81 napisał/a: | Po kilku próbach odpaliło ale nie dało ssania a po ok. minucie nie schodziło do normalnych obrotów. Obroty falują w granicach 400- 700. Było też tak, że po rozgrzaniu silnik chodzi normalnie 30 minut. A potem nie można go odpalić. Po ok. 5 minutach łapie 900obr\min i znowu zaczyna falować. Podczas jazdy wszystko jest ok. | Sprawdziliście czujnik tem płynu chłodzącego? ten który daje sygnał do ECU? niuniek81 napisał/a: | Mechanik mówi, że to może być wina sondy lambda. | Nie musi mieć racji i raczej jej nie ma bo dopóki sonda się nie rozgrzeje nie daje sygnału takiego jak powinna a ECU podaje paliwo wg mapy dla silnika zimnego. kostuch napisał/a: | I obawiam się że ma rację bo komputer nie może ustalić mieszanki, a swoją drogą to kiepski mechanik jak nie zmierzył miernikiem parametrów sondy czy dobrze działa. A jak zapala się kontrolka to podłącz pod palma i sprawdź jakie błędy generuje i po problemie to powinienneś zrobić na samym początku |
Ehh
1. Komp nie może ustalić mieszanki bo najprawdopodobniej brakuje mu danych o temperaturze silnika - to może być oberwany kabelek/ zabrudzone styki od czujnika albo padnięty czujnik temperatury
2. ja bym był ostrożny z pisaniem kiepski mechanik - od mechaniki może byc dobry od elektroniki nie bardzo
3. Nie każdy ma palmtopa z oprogramowaniem do diagnozy Mitsubishi
Anonymous - 16-10-2006, 15:17
Hubeeert napisał/a: | Nie musi mieć racji i raczej jej nie ma bo dopóki sonda się nie rozgrzeje nie daje sygnału takiego jak powinna a ECU podaje paliwo wg mapy dla silnika zimnego. | ale na rozgrzanym jest to samo więc sondy nie wykluczam, pozatym jak już pisałem jak pojawia się check to tylko trzeba sprawdzić jakie błędy wyskakują.
Krzyzak - 16-10-2006, 15:18
zacząłbym od sprawdzenia błędów i regulacji wolnych obrotów (w Colt->FAQ, dla silnika 4G13)
Anonymous - 16-10-2006, 15:20
czujnik temperatury niewykluczone, bo nie ma ssania.
Anonymous - 16-10-2006, 18:48 Temat postu: nie ma ssania na zimnym silniku i wolnych obrotów Właśnie wróciłem od mechanika. Komp pokazał błąd czujnika temp. i błąd potencjometru przepustnicy. Czy potencjometr może być uszkodzony? Mechanik powiedział że to może być wina błędnych wskazań czujnika. Zamówiłem czujnik jutro wszystko się okaże. Pozdro dla wszystkich
Krzyzak - 16-10-2006, 19:08
tps też łatwo sprawdzić omomierzem; może się zdarzyć, że po wymianie czujnika temp. błąd tps też zniknie; a jak tps okaże się sprawny a błąd będzie dalej, to przepustnica do porządnego czyszczenia
Anonymous - 17-10-2006, 19:57
Witam ponownie wymieniłem czyjnik ale komp pokazuje dalej błąd potencjometra przepustnicy. Auto chodzi ale dalej nie ma ssania? I dalej jestem w krpce co robić? Wyczyścić przepustnicę? Proszę o podpowiedzi co robić. Pozdro
[ Dodano: 17-10-2006, 21:12 ]
Jeszcze jedno komp pokazuje że jest przerwa w masie ale nie wiem o którą masę chodzi i gdzie ją znaleźć. Czy ktoś z was ma przypadkiem schemat elektryczny do colcika 1.3 12V 93 rok. POMÓŻCIE
Krzyzak - 17-10-2006, 21:42
wypisz jakie błędy zostały odnalezione
TPS sprawdź sam - zdaje się pomiędzy 1 a 2 pinem od lewej opór powinien się zmieniać płynnie w granicach 500 omów do 3.5-6 kOmów; nie jestem pewien pinów, bo 3 robią za zwykły potencjometr a czwarty służy jako IPS - tylko nie pamiętam które to te 3
Anonymous - 18-10-2006, 09:07
Witam Krzyżak prosiłeś o listę błędów. Usterki które pokazuje komp:
KOD 13 czujnik temp. powietrza zasysanego - przerwa\zwarcie do masy
KOD 14 potencjometr przepustnicy - sygnał poza zasięgiem
KOD 21 czujnik temperatury płynu chłodzącego - przerwa\zwarcie do masy
KOD 32 USTERKA NIEZNANA
Poza tym pościągnięciu wężyka z zaworu PCV na ciepłym silniku łapie wolne obroty. Sonda pracuje prawidłowo - zmierzono miernikiem, ale po odłączeniu jej komp. nie pokazuje usterki. Na kablach między sterownikiem a czujnikiem temperatury jest przejście. Auto ma bardzo bogatą mieszankę - Czarny dym. Wymiana czujnika temperatury silnika nie dała żadnego efektu. To są wszystkie objawy. CZEKAM NA ODPOWIEDZI.
[ Dodano: 18-10-2006, 09:13 ]
Zapomniałem jeszcze jakby ktoś miałschemat elektryczny do tego silnika to proszę o kontakt. Mechanik uważa że te błędy może genarować jedna usterka tzn. brak styku na jakimś kablu głównym z syganałem bądź masą ale bez schematu ani rusz.
Krzyzak - 18-10-2006, 10:13
32 to MAP czyli czujnik podciśnienia powietrza w kolektorze
wymieniłeś czujniki zasilane napięcie 5V przez ECU - podejrzewam, że będzie problem z komputerem; czy kondensatory w nim zostały wymienione? bo na 99% jestem przekonany, że to o ECU (lub jakieś zwarcie w jego wtyczkach) chodzi - jeśli możesz, to podmień na próbę ze sprawnego auta i zobacz czy błędy znikną - powinny; kondensatory w swoim wymień - może jeszcze uda się je zreanimować, sprawdź też ścieżki drukowane - czy nie ma przerw w miejscach lutowania kondensatorów
czujnik temp. powietrza możesz sprawdzić omomierzem, podobnie jak czujnik temp. silnika i TPS - nie jest konieczna natychmiastowa wymiana; opis do 4G13 ze szczątkowymi schematami el. ściągniesz z działu Download
Anonymous - 18-10-2006, 13:51
Mechanik ma sprawdzić czy nie ma zimnych lutów i czy jest przejście na ścieżkach. Gorzej ze sprawdzeniem kondensatorów - JAK TO ZROBIĆ? ECU nie mam od kogo pożyczyc bo nie znam nikogo kto ma taki silnik. Może wiecie gdzie najbliżej od Lubania ( woj. dolnośląskie) jest serwis MITSUBISHI. POMÓŻCIE. I jeszcze jedno komu zlecić sprawdzenie tych kondensatorów. Dalej nie moge znaleźć schematu elektrycznego ten w dziale download jest zbyt uproszczony.
Krzyzak - 18-10-2006, 14:23
niuniek81 napisał/a: | komu zlecić sprawdzenie tych kondensatorów |
WYMIENIĆ! ich się nie sprawdza, skoro komplet kosztuje 2zł
ważniejsze są ścieżki - czy jeszcze przewodzą prąd
na mojej WWW jest to pokazane, jak wymienić w Galancie, tu będzie podobnie bo i konstrukcja ECU jeszcze nawiązuje do starszej generacji
Anonymous - 22-10-2006, 14:14
Witam ponownie. Miałeś rację Krzyżak. Komp. padł udało mi się znaleźć rozbitego Colcika i podmieniłem kompa. Problem znikł od razu i wszystko chodzi jak ta lala.. Dzięki za rady. Pozdro
|
|
|