Galant VR4 E88A 92-96 - termostat
gres - 03-11-2010, 11:21 Temat postu: termostat w poniedziałek wieczór po ciemku zdjąłem dolot żeby dokręcić wężyk chłodzenia do parownika. Potem założyłem i myślałem że jest ok. No ale było ciemno więc mogłem coś niechcący wyrwać.
W każdym bądź razie od tego czasu się nie chce dogrzać. Zapewne termostat puszcza wodę przez chłodnicę cały czas - dobrze kombinuje?
Czy fakt nie działającego termostatu może mieć związek z wyrwaniem przezemnie jakiegoś kabelka w trakcie zakłądania dolotu? Czy do termostatu wogóle jakiś kabelek idzie?
Chyba nie ?
Czyli przypadkowo się złożyło że się akurat zepsuł / powiesił ?
Dobrze myślę że on jest gdzieś przy pompie wody i trzeba ją rozebrać?
Wreszcie jak sprawdzić czy to faktycznie on jest uszkodzony i dlatego auto ma zimny silnik ?
A może to czujnik temperatury ? Ale chyba nie bo jak stane w korku to dochodzi do połowy, w czasie jazdy za to zaraz się wychładza.
Frost - 03-11-2010, 14:14
gres, ale żeś pytań na stawiał
termostat jest w odbudowie do której idze wąż do chłodnicy. Dokładnie jest w środku. Wyjecie go w naszych autach nie jest zbytnio proste trzeba sie na rozkręcać pożądnie żeby sie dostać
Jeśli termostat nie domyka się, to silnik nie bedzie osiągał optymalnej temp.
Nie dochodza do niego węże, kable nic, poprostu zbieg okolicznosci
Czujnik temp. odpowiada tylko za uruchamianie wiatraków
rosomak1983 - 06-11-2010, 11:20
gres, wszystko wskazuje na termostat, działa on mechanicznie bez zadnej elektroniki. Sprawdzic mozesz zapalajac auto na zimnym i badajac jak sie nagrzewa przed i za za termostatem, w sumie to tania czesc wiec warto od razu wymienić,
gres - 08-11-2010, 08:39
no i jest problem wina termostatu. Dostęp do niego w silniku dobry. Gorzej w ic w katalogu znaleźli wydali okazuje się że za mały ! na jutro sprowadza jeszcze 3 inne ciekawe czy któryś spasuje . Ma ktoś doświadczenia na tym polu ?
swinks_UK - 08-11-2010, 17:57
Jak pasuje termostat od silnika 6a13, to mogę ci taki używany, ale dobry podesłać.
gres - 17-11-2010, 06:51
heh w IC wkońcu dobraliśmy - katalog internetowy nie kłamał, kłamał za to katalog u nich w komputerach stąd zamieszanie.
Zamieszanie było tym większe że pan zamiast wysłać zamówienie o którym pisałem wcześniej kliknął sobie anuluj i nie poszło. Termostaty doszły więc jeszcze dzień później, jednak do tego czasu misiek wykonał autonaprawy - stary działa ...
rosomak1983 - 20-11-2010, 14:46
gres napisał/a: | stary działa ... |
dmuchaj na zimne i załóz nowy
gres - 20-11-2010, 18:09
znam lepsze sposoby na wydanie 100
Jak zdechnie to znowu zamówie a do tego czasu zostawiam, bo działa wzorowo
[ Dodano: 26-01-2011, 08:36 ]
no i zdechł całkiem
Wydaje mi się że nie otwiera się do końca bo : dość dziwna sytuajca - stojąc w korku jest ok. Powietrze z dmuchawy cieplutkie, ale jadąc pod górkę zwłaszcza, grzeje się , no i jeden wąż zimny.
|
|
|