To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Smarowanie uszczelek w drzwiach

jawlo - 19-10-2006, 18:08
Temat postu: Smarowanie uszczelek w drzwiach
Macie może jakieś sprawdzone metody zabezpieczenia uszczelek drzwiowych przed warunkami zimowymi? Zauważyłem niedawno, że w drzwiach mniej używanych uszczelki przyklejają się do blachy. Zima za pasem więc trzeba się przygotować.
Krzyzak - 19-10-2006, 18:13

silikon w spraju
lepszy sposób, ale bardziej wymagający to wazelina techniczna

wichura1 - 19-10-2006, 18:19

Ale wazelina zostaje na dłużej. :mrgreen:
Anonymous - 19-10-2006, 18:38

Krzyzak napisał/a:
ale bardziej wymagający to wazelina techniczna
, tylko techniczna -zwykła nie wystarczy :mrgreen:
cyklista - 20-10-2006, 18:33

gliceryna też jest bardzo dobra do tego celu, jedno posmarowanie wystarcza na cała zime
jawlo - 20-10-2006, 21:12

dager napisał/a:
Krzyzak napisał/a:
ale bardziej wymagający to wazelina techniczna
, tylko techniczna -zwykła nie wystarczy :mrgreen:

Dzięki za pomoc. Nie wiedziałem że z Was tacy wazeliniarze :wink: :lol:

Anonymous - 21-10-2006, 13:37

jawlo napisał/a:
Nie wiedziałem że z Was tacy wazeliniarze
, nie przesadzaj kolego nie jest z nami jeszcze tak zle :mrgreen:
Anonymous - 22-10-2006, 15:56

Sam używam silikonu, ale wcześniej zawsze myję uszczelki i powierzchnie do nich przylegające.
Anonymous - 23-10-2006, 11:23

Silikon się wchłania w gumę i zabieg trzeba powtarzać (wada), jednak nie brudzi on dzwi i uszczelek (zaleta) - ja używam właśnie silikonu w sprayu, regularne smarowanie co 2-3 miesiące zdaje egzamin.
Anonymous - 23-10-2006, 11:36

slo_mo napisał/a:
Silikon się wchłania w gumę i zabieg trzeba powtarzać

Dziwne, bo u mnie zawsze od smarowania (listopad) aż do końca sezonu silikonowego na uszczelkach pozostawała wyczuwalna śliska warstwa i nigdy nie miałem problemu z otworzeniem drzwi. Może trafiam na jakieś "specjalne" gumy lub spraye.

Anonymous - 23-10-2006, 12:06

Wynika z tego, że silikony są różne. Ten który ja stosuję wchłania się w gumę i nie zostawia żadnego śladu na powierzchni - zmienia się tylko wygląd i "plastyczność" gumy. Chociaż kiedyś jak dla spróbowania nawaliłem silikonu na max (chcąc sprawdzić ile uszczelka go przyjmie) faktycznie na kilka tygodni zostawała śliska warstwa.
Student - 23-10-2006, 12:49

Ja używam silikonu w sprayu, truskam na mały kawałek gęstej gąbki i smaruję wszystkie uszczelki, sposób rewelacyjny i starcza na cała zimę tylko trzeba mieć dobrej klasy silikon. Ja to samo opakowanie mam już 3 rok a ma chyba z 50g.