Komputery, RTV, AGD, Komorki - Komputer nie widzi dysku twardego
Andrew - 14-11-2010, 11:01 Temat postu: Komputer nie widzi dysku twardego Więc zacznę od początku. W kompie miałem założony stary dysk Samsunga 160GB/7200rpm. Wszystko w miarę chodziło, ale ostatnio zaczął się trochę zamulać, na zapasie miałem nowy dysk WD 500GB/7200rpm, więc pomyślałem, że podmieni się dyski. Pojechałem z kompem do bratanka przełożyliśmy dyski, postawiliśmy system i zaczęły się schody. Chcieliśmy podłączyć do nowego dysku stary, żeby zgrać pliki i wtedy komputer zaczął nie widzieć dysku w ogóle. Kilka razy przekładaliśmy kable, odpinali, przypinali i nic. Komputer został u bratanka, po czym na drugi dzień chodziło niby wszystko ok. Przywiózł mi go wczoraj i znów nie widział dysku. Parę razy pozamieniałem kabelki i w końcu zobaczył dysk. Dziś rano znów nie widzi, kilka prób i nic, 3 minuty odpoczynku i odpalił. Próbowałem włączać kompa przy odpiętym dysku i pojawiał się odgłos prób startowania, ale tak jakby coś to blokowało. Jak był podłączony dysk tak samo się działo. Jak słychać ten odgłos, to wiadomo, że nie widzi dysku.
Pomóżcie! W czym może tkwić problem :roll: Czy to może wina płyty głównej
szpala85 - 14-11-2010, 12:12
1. dyski są pod SATA czy zwykłe ATA ?
2. zworki na dyskach ustawiłeś dobrze ? czyli stary dysk "SLAVE" nowy MASTER" ?
3. tylko w tym może być problem ..... ewentualnie odłącz nagrywarkę DVD bo może robić konflikt ( ale tylko na czas przegrania danych )
Andrew - 14-11-2010, 12:44
szpala85 napisał/a: | 1. dyski są pod SATA czy zwykłe ATA ? | SATA
Ad. 2. Na tym się nie znam. Cytat: | Próbowałem włączać kompa przy odpiętym dysku i pojawiał się odgłos prób startowania, ale tak jakby coś to blokowało. Jak był podłączony dysk tak samo się działo. Jak słychać ten odgłos, to wiadomo, że nie widzi dysku.
|
szpala85 napisał/a: | ewentualnie odłącz nagrywarkę DVD bo może robić konflikt | Na odłączonej też nie chodzi.
Poza tym w mechanicznych sprawach komputera nie bardzo się znam
tomasek - 14-11-2010, 13:33
A może to wina słabego albo siadającego zasilacza
Andrew - 14-11-2010, 13:34
tomasek6 napisał/a: | A może to wina słabego albo siadającego zasilacza | Niby zasilacz nowy
tomasek - 14-11-2010, 13:45
czasami pomaga wyjęcie i ponowne włożenie kości ram
Andrew - 14-11-2010, 13:59
Tak sobie myślę z tym zasilaczem, gdyż założyliśmy drugi, bo stary nie miał drugiego wejścia na SATA czy coś takiego i może ten zasilacz coś pitoli sprawę...
krzychu - 14-11-2010, 21:29
Tanie zasilacze często pracują na granicy i dołożenie drugiego dysku już dla niego za dużo... Jak się uruchomi ten dysk to odpal jakiś program (jak HD Tune zakładka Health) i popatrz w SMART dysku może już jest na wykończeniu...
Andrew - 19-11-2010, 08:00
Problem chyba rozwiązany. Pada po prostu dysk. Mam założony nowy i chodzi jak trzeba
|
|
|