To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Komputery, RTV, AGD, Komorki - Komputer nie widzi dysku twardego

Andrew - 14-11-2010, 11:01
Temat postu: Komputer nie widzi dysku twardego
Więc zacznę od początku. W kompie miałem założony stary dysk Samsunga 160GB/7200rpm. Wszystko w miarę chodziło, ale ostatnio zaczął się trochę zamulać, na zapasie miałem nowy dysk WD 500GB/7200rpm, więc pomyślałem, że podmieni się dyski. Pojechałem z kompem do bratanka przełożyliśmy dyski, postawiliśmy system i zaczęły się schody. Chcieliśmy podłączyć do nowego dysku stary, żeby zgrać pliki i wtedy komputer zaczął nie widzieć dysku w ogóle. Kilka razy przekładaliśmy kable, odpinali, przypinali i nic. Komputer został u bratanka, po czym na drugi dzień chodziło niby wszystko ok. Przywiózł mi go wczoraj i znów nie widział dysku. Parę razy pozamieniałem kabelki i w końcu zobaczył dysk. Dziś rano znów nie widzi, kilka prób i nic, 3 minuty odpoczynku i odpalił. Próbowałem włączać kompa przy odpiętym dysku i pojawiał się odgłos prób startowania, ale tak jakby coś to blokowało. Jak był podłączony dysk tak samo się działo. Jak słychać ten odgłos, to wiadomo, że nie widzi dysku.

Pomóżcie! W czym może tkwić problem :?: :roll: Czy to może wina płyty głównej :?:

szpala85 - 14-11-2010, 12:12

1. dyski są pod SATA czy zwykłe ATA ?
2. zworki na dyskach ustawiłeś dobrze ? czyli stary dysk "SLAVE" nowy MASTER" ?
3. tylko w tym może być problem :wink: ..... ewentualnie odłącz nagrywarkę DVD bo może robić konflikt :wink: ( ale tylko na czas przegrania danych )

Andrew - 14-11-2010, 12:44

szpala85 napisał/a:
1. dyski są pod SATA czy zwykłe ATA ?
SATA
Ad. 2. Na tym się nie znam.
Cytat:
Próbowałem włączać kompa przy odpiętym dysku i pojawiał się odgłos prób startowania, ale tak jakby coś to blokowało. Jak był podłączony dysk tak samo się działo. Jak słychać ten odgłos, to wiadomo, że nie widzi dysku.

szpala85 napisał/a:
ewentualnie odłącz nagrywarkę DVD bo może robić konflikt
Na odłączonej też nie chodzi.

Poza tym w mechanicznych sprawach komputera nie bardzo się znam :)

tomasek - 14-11-2010, 13:33

A może to wina słabego albo siadającego zasilacza :roll:
Andrew - 14-11-2010, 13:34

tomasek6 napisał/a:
A może to wina słabego albo siadającego zasilacza :roll:
Niby zasilacz nowy :roll:
tomasek - 14-11-2010, 13:45

czasami pomaga wyjęcie i ponowne włożenie kości ram
Andrew - 14-11-2010, 13:59

Tak sobie myślę z tym zasilaczem, gdyż założyliśmy drugi, bo stary nie miał drugiego wejścia na SATA czy coś takiego i może ten zasilacz coś pitoli sprawę...
krzychu - 14-11-2010, 21:29

Tanie zasilacze często pracują na granicy i dołożenie drugiego dysku już dla niego za dużo... Jak się uruchomi ten dysk to odpal jakiś program (jak HD Tune zakładka Health) i popatrz w SMART dysku może już jest na wykończeniu...
Andrew - 19-11-2010, 08:00

Problem chyba rozwiązany. Pada po prostu dysk. Mam założony nowy i chodzi jak trzeba :)