To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełn± wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Problemy techniczne - Problem prawdopodbnie z pomp± wodn± ECLIPSE 1g 4g63 pomocy!

Anonymous - 21-10-2006, 19:32
Temat postu: Problem prawdopodbnie z pomp± wodn± ECLIPSE 1g 4g63 pomocy!
Witam. Mam problem prawdopodobnie z pomp± wodn± b :cry: o niedawno kupiłem samochód i była woda z rdz±. Płukałem wod± 3 razy aż wychodziła czysta. Potem zalałem płyn chłodniczy -37C. Teraz jak odpalę to leje się pod kołem pasowym na samym dole i mam pytanie: gdzie jest pompa wody i czy trzeba rozrz±d rozkręcać??? I jeszcze jedno urwał mi się kabelek koło alternatora (na końcu wystaje ułamany plastik) i cały dół jest mokry koło filtra oleju. Do czego on jest?
Karol208 - 21-10-2006, 19:58

Witaj.
Najprawdopodobniej siadla ci pompa
Jest ona napedzana paskiem tym samym co alternator wiec zobaczysz gdzie ona jest
Mam ten sam model silnika tylko ze 8zaworowy. A to kolo alternatora no najprawdopodobniej czujnik oleju sa tam 2 jeden wiekszy (cisnieniowy)

Wook@sH - 21-10-2006, 23:25

Pompa wody jest tuż powyżej koła od wału korbowego i niestety trzeba rozkręcić sporo silnika aby się dostać do pompki, sam rozrz±d zostaje na miejscu ale obudowę musisz ¶ci±gn±ć.
Krzyzak - 22-10-2006, 10:55

musisz zdj±ć rozrz±d, żeby wyj±ć pompę - po prostu jest ona pod paskiem, więc żeby wygodnie manipulować, to trzeba tam mieć dostęp;
ponadto ja bym się bał zalany i zasyfiony pasek wkładać po raz kolejny...

edit:
to silnik sohc (nie patrzeć na syf z oleju :) ), ale u Ciebie będzie podobnie; pompę wody zaznaczyłem na zielono