To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Komputery, RTV, AGD, Komorki - Kamera cyfrowa

Krzyzak - 28-11-2010, 17:01
Temat postu: Kamera cyfrowa
Tym razem i ja się zastanawiam nad tanią kamerą cyfrową. Nie potrzebuję nie wiadomo czego, więc i cena max. 1000 zł. Sprzęt najlepiej japoński (ale nie japoński made in france ;) ).
Moje wymagania:
- jakiś zoom (20x wystarczy)
- stabilizacja obrazu
- rozdzielczość PAL
- karty pamięci SD!!!
- dobra jakość przy słabym oświetleniu (filmowanie w domu) - jasny obiektyw i żeby film nie wyglądał jak robiony komórką ;)

szpala85 - 30-11-2010, 16:26

Krzyzak, co ja ci mogę polecić :mrgreen: oczywiście że to :

PANASONIC NV-GS140
abo to :
Panasonic NV GS 330

oba modele bardzo udane do 1000 zł ( niestety zoom tylko 10x optyczny )

jak by ktoś się czepiał czemu polecam tylko firmę Panasonic odpowiadam ponieważ uważam że ta firma robi jedne z lepszych kamer ( a miałem ich kilka między innymi Samsung , JVC , Canon ..... nie wytrzymały ze mną ... inaczej .... same padły po około 2 latach czyli jak się gwarancja skończyła to kamera kaput ,albo zawsze coś się psuło : taśma od LCD , głowice i inne .... ) od kiedy mam obecna czyli NV-GS120 nic ... po prostu nic się z nią nie dzieje .. kiedy potrzebuje to jest włączam i nagrywam .. nawet jak leży pół roku w szafie nie muszę ładować baterii , wyciągam i "akcja" :wink: .... i najważniejsze była ze mną wszędzie : śnieg i mróz , piasek i upał , las i wilgoć ..... działała w takich warunkach i ma działać dalej w takich warunkach :wink:

a sorry nie była ze mną jeszcze w wodzie :mrgreen: jakoś nie mam natchnienia na kupno specjalnego kondona :mrgreen:

Krzyzak - 30-11-2010, 20:55

mam obecnie 11 letnią kamerę Panasonic :) - made in japan
tylko, że to analog na vhs-c - ciężko kupić te taśmy

przeleżała z 10 lat w szafie, bo prawie jej nie używałem
jednak teraz często filmuję mojego syna i nie chce mi się już zgrywać materiałów na dysk w nagrywarce DVD, potem na płytę a na końcu z płyty do kompa celem montażu :)
no i jakość - za każdym razem taśma się zużywa...

szpala85 - 30-11-2010, 21:35

Krzyzak, jeżeli chodzi o jakość Mini-DV to nie ma porównania z VHS :mrgreen: po prostu przepaść :mrgreen:

ja mam jedną kasetę DV od samego początku ( już kilka dobrych lat ) ( oczywiście jest jeszcze ze 20 ale do tej mam sentyment bo jest najstarsza ) i nie zauważyłem aby coś z obrazem było nie tak ( a nagrywane i kasowane było łochooooo i jeszcze trochę )

i najważniejsze 8) .... w tych kamerach masz wyjście DV czyli podłączasz się kabelkiem pod kompa za pomocą portu IEEE 1394 (jak nie masz takiego wejścia to dokupujesz specjalną kartę ) i zgrywasz wszystko w najlepszej jakości przez jakiś dobry program do obróbki Video ( np. Ulead VideoStudio 10) , montujesz i od razu wypalasz na DVD :wink: Polecam naprawdę świetna zabawa :mrgreen:

Krzyzak - 30-11-2010, 21:46

mam firewire, mam też premiere 6.5 od Adobe, więc z tym nie mam problemów
kamera ma być na pamięć SD - żadnych kaset już nie chcę ;) - mam też port pamięci SD w kompie, stąd taka decyzja
a co powiesz o kamerach Samsung lub Sony - widziałem kilka w dobrych cenach...

szpala85 - 30-11-2010, 22:14

Krzyzak napisał/a:
Samsung
:roll: wypluj te litery :-X ...... tak jak pisałem jest gwarancja jest OK ( naprawią i działa ... znowu naprawią i działa ) jak się gwarancja kończy możesz ją wyrzucić do śmietnika .... NIE polecam ... Samsung robi Bardzo kiepskie kamery (może inne RTV robi dobre ale kamery :butthead: że tak powiem )

Sony - nie wypowiem się bo nie wiem ... znaczy się miałem kiedyś soniacza na Video8 ( nawet do tej pory mam kasetę )

Krzyzak napisał/a:
kamera ma być na pamięć SD - żadnych kaset już nie chcę ;)

ale w sumie Mini-DV to jak karta pamięci na taśmę bo zapisuje cyfrowo :mrgreen:
chyba że ja już jestem zacofany i Mini-DV odchodzi do lamusa ,a SD podbija rynek :roll: .... ..... Nieeeeeeeee :mrgreen: Krzyzak, zobacz że nawet te profi kamery po 15 koła są na mini-DV więc nie ma co się zrażać do taśm ..... wyobraź sobie że to wielka karta SD i będzie GIT :mrgreen:

krzychu - 30-11-2010, 22:41

szpala85 napisał/a:

Sony - nie wypowiem się bo nie wiem ... znaczy się miałem kiedyś soniacza na Video8 ( nawet do tej pory mam kasetę )

Dobre są ale w tej cenie nie ma za bardzo co polecić. Kamery półki SD w Sony umierają śmiercią naturalną.

Za 1500zł masz HDR-CX115 (czyli podstawową HD)... Nie wiem czy jest sens się pchać w SD....

Wiem że teraz nie chcesz HD. Ale nagrywać będziesz teraz. Za 2 lata wymienisz telewizor na Full HD i znajomi się Cie zapytają co to masz za kaszane a nie nagranie to pytanie czy teraz nie warto dopłacić to 500zł do HD....

Krzyzak - 01-12-2010, 07:46

nie warto - mam (dyplomatycznie mówiąc) zdanie takich znajomych w głębokim poważaniu ;)
mam aparat fotograficzny, który filmuje w HD i zupełnie z tego nie korzystam
chcę taniej kamery do podstawowych zastosowań
co do taśm dv - chodzi o rozmiary, pamięć jest dużo mniejsza i mniej wrażliwa na temperatury

moje typy:
http://www.cyfrowe.pl/kam...ra-cyfrowa.html
http://www.cyfrowe.pl/kam...-niebieska.html
http://www.cyfrowe.pl/kam...gh3-kamera.html

co powiecie?

Anonymous - 01-12-2010, 09:10

Krzyzak, zadnego samsunga... przenigdy... z kamer..
szpala85 - 01-12-2010, 16:49

Krzyzak, z tych linków to tylko Sony albo Panasonic ..... sam jeszcze nie miałem kamery na SD więc nie wypowiem się jak to się sprawuje ..... ale jak patrzę na ten zoom optyczny Panasonica 78x :shock: jezusicku :shock: tosz to w lato możesz powierzchnię księżyca oglądać :wink:

szkoda tylko ze w obu jest matryca z CCD 0.8 ( obraz będzie taki .... standardowy :roll: a jak się zrobi ciemniej to będzie kamera miała problem ze złapaniem ostrości )

tak w ogóle to Panasonic wypada najlepiej :
- wbudowana pamięć 4GB
- szybki start
- stabilizacja obrazu optyczna !!!
- długi czas nagrywania

ale decyzja należy do ciebie :wink:

Krzyzak - 01-12-2010, 17:11

właśnie ze względu na totalny brak stabilizacji w kamerach ze stabilizacją ;) nie chcę jakiegoś wielkiego zooma - jak i tak z tego nie korzystam, bo w swojej mam zoom 20x i jak jest powyżej 10 to obraz na ekranie skacze jakbym był na trampolinie...
ale faktycznie Panasonic wypada najlepiej

szpala85 - 01-12-2010, 17:33

Krzyzak napisał/a:
jak i tak z tego nie korzystam
:mrgreen: jesteś wybredny :mrgreen: jak będziesz miał taki duży to na bank przetestujesz ,.... np. co tam sąsiedzi 20 domów dalej robią w kuchni ...a stabilizacja obrazu przy tak dużym zoom-ie nie bedzia miała problemu bo masz tu stabilizację
szpala85 napisał/a:
- stabilizacja obrazu optyczna !!!
po prostu bajka :wink:

z resztą idź do jakiegoś marketu RTV i się pobaw kamerą ze stabilizacją cyfrową i optyczną zobaczysz różnicę ..... ja np. w mojej mam cyfrową i z niej nie korzystam bo obcina kawałek obrazu + obraz traci na jakości .... tak samo z zoom-em mam ustawione tylko na optyczny ... bo cyfrowy :? ..... buuu zgroza :?

[ Dodano: 01-12-2010, 22:12 ]
.... ja byłem w markecie RTV i nie wiem :roll: czy to ja jestem za cofany czy o co chodzi :roll: ... same kamery na karty SD albo z HDD 120 GB :roll: ..... wychodzi na to że moje mini-DV odchodzi do lamusa :lol: .... ludzie świat się zmienia :wink:

krzychu - 01-12-2010, 22:29

Krzyzak napisał/a:

http://www.cyfrowe.pl/kam...-niebieska.html

Nie moge jej polecić... Aparat lepiej nagra taki DSC-HX5. Nie wiem jak nagrywają inne podane ale pewnie nie lepiej.

Kup sobie coś takiego (znalazłem na allegro).

http://allegro.pl/sony-dc...1344781425.html

Na pewno 100 razy lepiej nagra od tej SX33...

Tylko musiał byś sprawdzić pochodzenie (bo nie pamiętam już tego modelu dokładnie) Ale DCR-SR190/290 to były bardzo dobre kamery. A już widzie w czym tkwi problem. To kamera z USA NTSC....

[ Dodano: 01-12-2010, 22:33 ]
szpala85 napisał/a:
wychodzi na to że moje mini-DV odchodzi do lamusa :lol: .... ludzie świat się zmienia :wink:

Nie "wychodzi na to" tylko już od jakiegoś czasu nie ma miniDV w ofercie... Tak samo te na DVD 8cm.

Karty / Dysk tylko są.

szpala85 - 01-12-2010, 23:48

krzychu, czyli " wychodzi na to" :wink: że czas się pozbyć miniDV i zakupić coś z HDD :wink:
krzychu - 02-12-2010, 09:35

szpala85 napisał/a:
krzychu, czyli " wychodzi na to" :wink: że czas się pozbyć miniDV i zakupić coś z HDD :wink:

Znaczy jak masz to czemu nie używać. W każdy razie chodziło głównie o czas potrzebny na przegranie, zmontowanie i rekompresję do MPEG2 czy czegoś innego. Po prostu ludzi nie mają czasu na takie zabawy. Jak masz HDD/kartę to po prostu kopiujesz i gotowe ewentualnie wypalasz DVD.