[XX-92]Galant E3xA i starsze - [E33A 2.0] Ogrzewanie
Zysiuu - 28-11-2010, 22:17 Temat postu: [E33A 2.0] Ogrzewanie Witam, szukałem na forum odpowiedzi na moje pytania ale nic nie znalazłem. Otóż chodzi o ogrzewanie w e33a. Przyszły teraz trochę niskie temperatury więc ogrzewanie jest jeszcze bardziej potrzebne, jednak jest jakoś mało wydajne. Rok wcześniej pamiętam, że z nawiewów leciało naprawdę gorące powietrze i w kabinie robiło się ciepło, teraz jest z tym ciężko. Auto łapie temp roboczą ogrzewanie ustawiam na maks ciepłe a tu jakoś bez rewelacji. Nawet moja siostra jeżdżąca na co dzień starą Felicją stwierdziła, że mi coś słabo grzeje.
Podejrzewam osobiście nagrzewnicę. Latem układ był nieszczelny ale wąż został wymieniony i chyba już się wszystko odpowietrzyło.
Teraz moje pytania:
Czy da się z tym coś zrobić unikając kupna nowych części?
Czy w razie wypadku kupno używanej nagrzewnicy coś pomoże?
Jak wymienić nagrzewnicę, trzeba na coś zwrócić uwagę czy wyciągam starą i wkładam nową?
Pomóżcie bo same ciepłe fotele nie wystarczają
robertdg - 28-11-2010, 23:01
A stan płynu chłodniczego jest odpowiedni
Zysiuu - 28-11-2010, 23:26
Tak, jest odpowiedni tzn. na zimnym silniku chłodnica jest pełna.
robertdg - 28-11-2010, 23:34
Spróbuj odpiąc sama nagrzewnicę, bez wyciągania jej z auta, nastepnie przepłukać ja woda pod ciśnieniem nie przekraczającym 1 bar, nastepnie podpiac weże spowrotem i uzupełnić płyn, jezeli nastapi chwilowa poprawa, to znaczy, ze być może cos przytkało kanaliki w chłodniczce.
Zysiuu - 28-11-2010, 23:49
A jak się za to zabrać, którędy tam dojść najłatwiej?
robertdg - 29-11-2010, 07:59
Od strony komory silnika, najpierw suscic plyn chłodniczy, nastepnie odkrecic weze doprowadzajace plyn do nagrzewnicy i przez nie próbować przeplukac nagrzewnice.
Maretzky85 - 29-11-2010, 08:37
Ja w nagrzewnicę wsadziłem węża z myjki ciśnieniowej
Co prawda pod kątem, ale przepłukało :> Wcześniej zastosowałem środek do płukania układu chłodzącego. Też trochę pomogło, ale po tym wszystkie spuchnięte węże musiałem wymienić, bo miały tendencję do łamania się...
Zysiuu - 29-11-2010, 21:41
Ok jak będzie chwila i dostęp do wody to spróbuję.
Maretzky85 i pomogło Ci to jak przepłukałeś, czy raczej słabo?
Dodatkowo chciałbym zapytać skąd może brać mi się woda pod dywanikiem kierowcy?
Na forum była mowa o przerdzewiałym czymś przy nagrzewnicy ale objawem był mokry dywan pasażera. To jest to samo czy tutaj powodem zbierania się wody jest coś innego.
Pompki sprzęgła i hamulcowa są nowe i płynu nie ubywa więc to odpada.
Maretzky85 - 29-11-2010, 22:14
Pomogło, teraz mam ogrzewanie pierwsza klasa :> Chociaż chyba bardziej wsadzenie myjki wysokociśnieniowej niż płukanka...
Zysiuu - 21-12-2010, 23:09
Mam jeszcze jedno pytanie. Którym wężem płyn wchodzi do nagrzewnicy a którym wychodzi?
Latem gazownik wymieniał mi węże wody i teraz nie wiem czy nie podpiął mi źle parownika. Chodzi mi o to czy parownik w obiegu wody mam teraz za nagrzewnicą czy przed nią bo to raczej dość znaczna różnica. Jeżeli się okaże, że najpierw płyn jest schładzany przez parownik a później trafia do nagrzewnicy to będzie wszystko jasne.
misiu-bisi - 30-12-2010, 13:50
kolego a moze Ci termostat padł-w mojewj e3 2 razy padł na otwartym obiegu i miałem niedogrzany silnik a co za tym idzie słabiutko grzalo- wskazówka temp Ci przypadkiem nie spada jak jedziesz np na 5 -tym biegu w trasie?
Zysiuu - 30-12-2010, 15:21
Wczoraj przepłukałem nagrzewnice, dolałem trochę płynu, wyciek był ale znikomy (korek chłodnicy puszczał).
Ile auto musi pochodzić żeby układ się odpowietrzył?
I kolejny problem. Chodzi o wentylator. Stary przestał działać jakieś 9 miesięcy temu więc wymieniłem w nim szczotki, musiało mi to wyjść dość kiepsko bo od niedawna (mrozy) wentylator reagował tylko po uderzeniu śrubokrętem w dół obudowy.
Zakupiłem u znajomego używany wentylator, podłączyłem i szok.
Wentylator działa bez przekręcenia kluczyka (nie wiem czy tak ma być ale poprzednio tego nie miałem) i dodatkowo działa przed odpaleniem silnika, a jak już odpalę auto i włączę nawiew to wentylator zaskakuje dopiero po paru minutach.
Więc na razie muszę najpierw odpalać wentylator a dopiero później auto ;/.
Wie ktoś o co chodzi?
misiu-bisi auto trzyma poprawną temperaturę i nawet szybko się nagrzewa.
Może jakieś klapki w układzie odpowiadające za puszczanie zimnego i ciepłego powietrza się nie domykają? Tylko gdzie ich szukać?
[ Dodano: 02-01-2011, 02:57 ]
Zrobiłem trochę kilometrów auto grzeje lepiej niż przed płukaniem, ale nadal wydaje mi się, że mogłoby być lepiej.
Wie ktoś w którym miejscu są te klapki, lub cokolwiek innego odpowiadającego za regulacje zimno/ciepło?
Wentylator działa nadal pomimo nie włączonej stacyjki, ale da się do tego przyzwyczaić.
oran - 07-01-2011, 00:31
Jak Ci się wydaję, że może być lepiej to pewnie może być. Bo u mnie nie skromnie mówiąc, buty mi rozkleja gorąc jak dam na nogi nawiew ;]
Inna kwestia - się podłącze - te tunele pod siedzeniami przednimi, to nadmuchy na nogi pasażerów? Jeżeli tak to czemu nie działają (powinny chyba mocno dmuchać?), ew. nie czuć tego wcale?
krzysciniakl - 22-02-2011, 19:35
Witam ... podepnę się do tematu .. mój galant to 1.8TD E34A 1991r .. mój problem polega na tym że autko w ogóle nie grzeje :/ gdzie szukać przyczyny ?
Maretzky85 - 22-02-2011, 21:06
Wszystko jest w temacie. Zacznij od termostatu.
|
|
|