Pajero III - [3.2 DID] przymarzające wycieraczki
gildor - 30-11-2010, 11:52 Temat postu: [3.2 DID] przymarzające wycieraczki macie jakiś patent na to, żeby nie przymarzały wycieraczki do szyby w czasie jazdy?
jak sniezek tylko trochę pruszy, to wycieraczki od czasu do czasu się właczy, ale to od czasu do czasu w mroźne dni wystarczy aby na wycieraczce zebrała sie bryła lodu i zamarzała, przez co wycieraczki zamiast wyczyścić szybę, rozmazują tylko wodę. nadmuch na maxa na szybę niewiele daje. inaczej niż w małym aucie osobowym. koledzy posiadający inne gabarytowo spore auta, mają podobny problem, ale rozwiązania nie dostałem od nich. no, może oprócz "dobrego" płynu do spryskiwaczy, ale siarczysty mróz tuż tuż i mimo to może macie inne patenty, skoro to nie wada sztuki auta.
toldi - 03-12-2010, 08:54
pocieszę Cię , mam to samo, wycieraczka na maxa oblepiona lodem, na rozwiązanie jeszcze nie wpadłem.
gildor - 03-12-2010, 13:18
toldi napisał/a: | pocieszę Cię , mam to samo, wycieraczka na maxa oblepiona lodem, na rozwiązanie jeszcze nie wpadłem. |
też mi pocieszenie
ale spoko, podobno tak maja wszyscy w dużych autach, gdzie wycieraczka wpada pod szybę. dużo do ogrzania, w mordę
chyba trzeba będzie te płyny do spryskiwaczy potestować. na razie mam z biedronki
pajeroX - 03-12-2010, 19:54
ja mam taki przycisk przy wyłączniku kontroli trakcji. to chyba służy do rozmrażania wycieraczek?? tak mi sie wydaje,a jak nie do tego to do czego?? może też go macie?
gildor - 03-12-2010, 20:08
pajeroX napisał/a: | ja mam taki przycisk przy wyłączniku kontroli trakcji. to chyba służy do rozmrażania wycieraczek?? tak mi sie wydaje,a jak nie do tego to do czego?? może też go macie? |
nie mam kontroli trakcji. no, w sensie TC. a SC się nie wyłacza więc nie mam wyłacznika. HEAT jest do dogrzewania elektrycznego wnętrza. nie wiem gdzie możesz mieć przycisk do wyłaczania kontroli trakcji.
Sebastian_T - 03-12-2010, 21:02
U mnie też jest, przy drążku skrzyni biegów, mam wyłącznik kontroli trakcji, guzik do włączenia tylnego obiegu wentylacji i właśnie guzik z narysowaną przednią szybą - a w szybie na wysokości "odpoczywających" wycieraczek mam "spiralkę", która, jak mniemam, grzeje (tzn. jak to włączam, to wycieraczki troszkę odpuszczają, nie są takie zmrożone)
gildor - 03-12-2010, 21:05
no to wypas, tylko ja mam auto 4 lata starsze
shutter - 03-12-2010, 21:21
Niektóre wersje miały wspomniane podgrzewanie elektryczne szyby w miejscu spoczynku wycieraczek. Zastanawiam się nad dwoma rozwiązaniami:
1. Folia grzewcza naklejona na szybę - są takie do użytku domowego, co by lustra w łazience nie parowały. Dałoby się pasek takiej folii wkleić w podszybie - jest tam szczelina pomiędzy szybą a deską - wpadła mi tam kiedyś końcówka od wkrętarki i sobie wesoło grzechotała.
2. Przewód oporowy-grzejny zamontowany w jakiś sposób (nawet tertetkami) bezpośrednio do pióra wycieraczki, tak jak kiedyś czasami montowało się spryskiwacze.
Oczywiście oba elementy grzejne trzeba było znaleźć na 12V, bo te do domowego użytku są chyba na 230V. Podłączenie oczywiście pod przekaźnik od ogrzewania tylnej szyby i lusterek.
zbyszekm2 - 03-12-2010, 21:52
Kiedyś widziałem pióra z grzałeczkami w środku, ale nie pamiętam gdzie.
toldi - 03-12-2010, 21:56
podoba mi się pierwsze rozwiązanie i może do tego użyć coś takiego link
[ Dodano: 03-12-2010, 21:58 ]
no i może od razu wartoby zrobić sobie podgrzewane lusterka
RafalB - 03-12-2010, 22:13
A propos tego co mówił Zbyszek tu macie linka do tych podgrzewanych wycieraczek
gildor - 04-12-2010, 10:26
RafalB napisał/a: | A propos tego co mówił Zbyszek tu macie linka do tych podgrzewanych wycieraczek |
straszne jest to okablowanie.
toldi - 04-12-2010, 10:51
dzis sprawdziłem i okazało się że mam podgrzewane lusterka, tzn y drugiej strony lusterka wychodzą kable, ale nie wiem gdzie się je włancza, czy może to być włącznikiem do podgrzewania tzlnej szyby?
jawaldek - 04-12-2010, 11:15
zbyszekm2 napisał/a: | Kiedyś widziałem pióra z grzałeczkami w środku, ale nie pamiętam gdzie. |
http://allegro.pl/hit-now...1344500130.html
[ Dodano: 04-12-2010, 11:17 ]
gildor napisał/a: | macie jakiś patent na to, żeby nie przymarzały wycieraczki do szyby w czasie jazdy? |
http://allegro.pl/hit-now...1344500130.html
gildor - 04-12-2010, 17:21
no ok, dzięki. używasz? używałeś? dla mnie jak na razie to tylko hasło.
|
|
|