To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Komputery, RTV, AGD, Komorki - Potrzebuję kluca do Win XP Pro

drtymf - 01-12-2010, 09:02
Temat postu: Potrzebuję kluca do Win XP Pro
Potrzebuję klucza jak w temacie. Win XP Pro , legalny i aktywowany.

Zaznaczam że nie chodzi o żaden przekręt - po prostu muszę zrobić downgrade z W7 na XP Pro w starym kompie, Microsoft twierdzi że muszę mieć legalny i aktywowany klucz z innego stanowiska a niestety wszystkie które mam stoją albo na 7 albo na XP Home.

robertdg - 01-12-2010, 09:17

Co :?: Pierwsze słysze, nawet brzmi to nieco kulawo, poczytaj: http://www.intowindows.co...p-step-by-step/
drtymf - 01-12-2010, 09:21

Hehe no właśnie a mi w Microsofcie powiedzieli:

Zainstalować WIN XP Pro z płyty i z legalnym aktywowanym kluczem z innego stanowiska a następnie przy aktywacji nowego systemu dzwonić do obsługi technicznej Microsoft i wtedy będzie aktywacja telefoniczna.

Tyle, że w linku jest opis jak downgradeować już zainstalowany system ( pewnie upgradeowany z XP ) a mi chodzi o instalację czystego nowego legalnego systemu na stary komputer na którym W7 nie ruszy :)
XP już nie można kupić podobno tylko 7 i kupując W7 w wersji Pro lub Ultimate można legalne zainstalować XP w wersji Pro.

I po to mi te klucze :)

Anonymous - 01-12-2010, 09:55

drtymf, to bierz jakikolwiek z neta i dzwon na automat microshitu zeby ci podali kod do aktywacji telefonicznej:)
drtymf - 01-12-2010, 10:02

deenbe, próbowałem :) nie da rady . Nie poszła bo okazuje się że te z internetu są blokowane u nich. Co jest najśmieszniejsze to aktywacja poszła za to potem jest problem bo narzędzie sprawdzania autentyczności wyrzuca mi że klucz jest zablokowany. Stanowisko Microsoft Polska : " klucz musi być z innego stanowiska legalnego i aktywowanego".
Powiem wam że mnie to już drażni bo jest możliwość downgrade'u a oni kluczy nie zapewniają trzeba samemu szukać. Gdybym miał pod ręką jakiś z XP Pro to byłoby po sprawie.A tak to ręce opadają.

A W7 na kompie z 128MB RAM , Athlonem 1,8 raczej nie pójdzie. :(

Tak że byłby ktoś skłonny udostępnić?

Owczar - 10-12-2010, 11:21

Jakie masz wydanie win7? Nie szkoda Ci licencji win7 na tego kompa? Domyślam się, że to licencja box?
drtymf - 14-12-2010, 11:25

Owczar, to nie kwestia - szkoda/ nie szkoda bo po prostu mus. XP już się nie kupi poza alledrogo a tam nie pewnie jak na firmę a wszystko musi być full legal a na komputerze klasy Athlon 1,8 , 128MB RAM bez sensu instalować 7. Poza tym różnica w cenie W7 vs. XP żadna.

Zdaje się, że to OEM , w boxach w ogóle jest naklejka i aktywacja? Nie za bardzo jestem w tym temacie ;)

Nawet rozbudowanie pamięci jest nieopłacalne bo tam jeszcze moduły stare są i na fakturę cieżko dostać . A tak do sprawdzenia maila i napisania pisma do czego ten komp ma służyć da radę.

Anonymous - 14-12-2010, 12:02

oem jak dobrze pamietam mozna kupic do kompa do roku zakupu. Przy starych komputerach jest to nielegalne...

Pozostaje kupic legalizacje na komputer, sprzedawane sa chyba 5 w paczce lub BOX

Owczar - 14-12-2010, 12:56

A ja nie wiem czy oem nie musi być zakupiony razem ze sprzętem. W praktyce nikt na fakturę nie patrzy. Jest naklejka na obudowie, jest system z tym kluczem i wszystko gra...

Ale ja bym dokupił trochę ram do tego kompa. Na 128MB świeży system jeszcze będzie działał, jak zoptymalizujesz na wydajność bez efektów, wyłączysz zbędne usługi, ale to będzie bardzo wolno działać. Przez krótki czas używałem w podobnej konfiguracji i było nędznie.

Anonymous - 14-12-2010, 13:49

Owczar napisał/a:
W praktyce nikt na fakturę nie patrzy. Jest naklejka na obudowie, jest system z tym kluczem i wszystko gra...

jak znajdzie sie kumaty to bedzie problem;)

faktura jest najwazniejsza.

drtymf - 14-12-2010, 14:38

W sumie to nie wiem tak na prawdę czy to box czy oem. Nie mam paczki z systemem u siebie, w sklepie z kompami tak szefowi sprzedali , po tym jak rozmawiałem z Microsoftem powiedzieli że tak jak mam może być więc nie wnikam głębiej.
W sumie to zostawiam jak jest. Nie będę się póki co męczył z tym w końcu to problem firmy nie mój ;)

Owczar - 14-12-2010, 14:44

Z udostępnieniem klucza może być problem, bo jednak jest ryzyko. Jeśli pojawi się taki sam na więcej niż jednej stacji to jest identyfikowany jako pirat.
gigant87 - 14-12-2010, 15:20

może któryś ze studentów Ci udostępni?
uczelnie współpracują z MS i dostają dla swoich studentów darmowe systemy operacyjne- MSDN-AA
być może ktoś nie korzysta z XP z MSDN-AA i Ci go udostępni- ja korzystam zarówno z Win 7 jak i XP - mam dwa kompy więc już nie pomogę...
chociaż... przypomnij wieczorem na gg, może uda się coś wykombinować
pzdr

Owczar - 14-12-2010, 15:22

gigant87, ale możesz udostępnić na czas instalacji. Przy aktywacji dostanie nowy klucz.
Anonymous - 14-12-2010, 17:32

drtymf napisał/a:
w sklepie z kompami tak szefowi sprzedali

w sklepie powiedza wszystko byle by sprzedac...;/

drtymf napisał/a:
po tym jak rozmawiałem z Microsoftem powiedzieli że tak jak mam może być więc nie wnikam głębiej.

tez mialem przyjemnosc rozmawiac z infolinia, i dopiero po kilku przelaczeniach znalazl sie ktos kompetentny.
Opiekun mojej firmy w microshicie tez pozostawia wiele do zyczenia...

gigant87 napisał/a:
może któryś ze studentów Ci udostępni?

generowany jest klucz tylko dla ciebie wiec bedzie wiadomo kto go udostepnia innym...

Owczar napisał/a:
gigant87, ale możesz udostępnić na czas instalacji. Przy aktywacji dostanie nowy klucz.

jak przy aktywacji dostanie nowy?