To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Space Star Ogólne - MSS 2002r zapalniczka a stacyjka

siwy113 - 13-12-2010, 16:28
Temat postu: MSS 2002r zapalniczka a stacyjka
witam oczywiście przeglądałem w szukaj i znalazłem dużo ciekawych rzeczy ale ja chcę odłączyć zapalniczkę od stacyjki by nadal działała kiedy kluczyk jest poza stacyjką może ktoś to już robił i wie jak to ugryźć. pozdrawiam
drtymf - 14-12-2010, 11:29

Pociągnąć przewód bezpośrednio z aku. Albo wynaleźć pod deską który ma cały czas napięcie.
cns80 - 17-12-2010, 08:11

drtymf napisał/a:
Pociągnąć przewód bezpośrednio z aku. Albo wynaleźć pod deską który ma cały czas napięcie.
Nie radzę. Zwróć uwagę jaki amperaż ma bezpiecznik od zapalniczki. Jak podłączysz pod kompa to możesz sobie biedy napytać. Stały plus ma na pewno podtrzymanie pamięci w radiu, ale radzę sprawdzić jaki to ma bezpiecznik i zastosować dodatkowy tuż przed zapalniczką o wartości równej lub mniejszej niż ten na którym mamy plus.
drtymf - 17-12-2010, 08:23

cns80 napisał/a:
ale radzę sprawdzić jaki to ma bezpiecznik i zastosować dodatkowy tuż przed zapalniczką o wartości równej lub mniejszej niż ten na którym mamy plus.

Też mi o to chodziło. Przed zapalniczką powinien zawsze być bezpiecznik inaczej można spalić misia.

siwy113 - 21-12-2010, 11:37

Kurcza nie wiedziałem że to takie zawiłe z tym bezpiecznikiem nie wiem czy się za to zabierać. a jak bym pociągną przewody prosto z akum. i dał na plusie bezpiecznik czy to będzie bezpieczne rozwiązanie czy nie stanie mi w ogniu?
drtymf - 21-12-2010, 15:09

Jeśli dasz bezpiecznik to nie powinno się nic stać. Bezpiecznik powinien być o takiej wartości jak ma oryginalna zapalniczka . No i przewód musi być takiego samego przekroju jak ten od zapalniczki oryginalnej. Inaczej bezpiecznik się nie spali przy przeciążeniu ale jeśli dasz przewód o mniejszej średnicy może się rozgrzać i on spowodować zapłon.