Space Star Ogólne - MSS 2002r zapalniczka a stacyjka
siwy113 - 13-12-2010, 16:28 Temat postu: MSS 2002r zapalniczka a stacyjka witam oczywiście przeglądałem w szukaj i znalazłem dużo ciekawych rzeczy ale ja chcę odłączyć zapalniczkę od stacyjki by nadal działała kiedy kluczyk jest poza stacyjką może ktoś to już robił i wie jak to ugryźć. pozdrawiam
drtymf - 14-12-2010, 11:29
Pociągnąć przewód bezpośrednio z aku. Albo wynaleźć pod deską który ma cały czas napięcie.
cns80 - 17-12-2010, 08:11
drtymf napisał/a: | Pociągnąć przewód bezpośrednio z aku. Albo wynaleźć pod deską który ma cały czas napięcie. | Nie radzę. Zwróć uwagę jaki amperaż ma bezpiecznik od zapalniczki. Jak podłączysz pod kompa to możesz sobie biedy napytać. Stały plus ma na pewno podtrzymanie pamięci w radiu, ale radzę sprawdzić jaki to ma bezpiecznik i zastosować dodatkowy tuż przed zapalniczką o wartości równej lub mniejszej niż ten na którym mamy plus.
drtymf - 17-12-2010, 08:23
cns80 napisał/a: | ale radzę sprawdzić jaki to ma bezpiecznik i zastosować dodatkowy tuż przed zapalniczką o wartości równej lub mniejszej niż ten na którym mamy plus. |
Też mi o to chodziło. Przed zapalniczką powinien zawsze być bezpiecznik inaczej można spalić misia.
siwy113 - 21-12-2010, 11:37
Kurcza nie wiedziałem że to takie zawiłe z tym bezpiecznikiem nie wiem czy się za to zabierać. a jak bym pociągną przewody prosto z akum. i dał na plusie bezpiecznik czy to będzie bezpieczne rozwiązanie czy nie stanie mi w ogniu?
drtymf - 21-12-2010, 15:09
Jeśli dasz bezpiecznik to nie powinno się nic stać. Bezpiecznik powinien być o takiej wartości jak ma oryginalna zapalniczka . No i przewód musi być takiego samego przekroju jak ten od zapalniczki oryginalnej. Inaczej bezpiecznik się nie spali przy przeciążeniu ale jeśli dasz przewód o mniejszej średnicy może się rozgrzać i on spowodować zapłon.
|
|
|