To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Komputery, RTV, AGD, Komorki - Kawa do ekspresu ciśnieniowego

eremita - 28-12-2010, 12:39
Temat postu: Kawa do ekspresu ciśnieniowego
Od prawie roku jestem szczęśliwym posiadaczem ekspresu ciśnieniowego używałem już wielu kaw ale nie moge trafic na kawe w podobnym smaku co na orlenie, może wie ktoś jaką tam używają????
Mam pytanie tez jakiej kawy używacie do swoich ekspresów?
Pozdrawiam

Krzyzak - 28-12-2010, 13:21

nie wiem co ma orlen, ale mi bdb smakuje dalmayer
na stacjach mają też segafredo i lavazza - ale są kwaśniejsze od dalmayer i mniej wypalone

Cezar - 28-12-2010, 16:26

Na orlenie kawa jest made in usa, nazwy niestety nie pamietam.
bastek - 28-12-2010, 21:32

dallmayr bardzo dobra, polecam
ale nie prodomo
crema d`oro lub crema d`oro intensa
ew. espersso

jeszcze przypadła mi do gustu idea cafe (bardzo delikatna)

aha, no i młynek do kawy....

i poczytanie nast. foruma
www.caffeprego.pl

a co jest na orlenie - najlepiej spytać na orlenie :)

Krzyzak - 29-12-2010, 08:03

bastek1 napisał/a:
ew. espersso
ale nie dalmayr - wg mnie kiepskie
jedne z najlepszych espresso robi... nescafe :) - nalepka z najzwyklejszym espresso, bez żadnych dodatków czy udziwnień

dobra kawa to ostatnio wprowadzona dougewe ebegebe :) - jakoś tak, wiecie ocb. - ja nie umiem tego napisać ani wymówić :)

eremita - 29-12-2010, 09:20

z tych co pamietam
Dalmayera miałem 2 rodzaje w złotym opakowaniu i w czarnym oba mi smakowały
Jacobs- jak dla mnie kwaśna bleee
thibo granatowa -nie jest zła
thibo mild taka błekitna na Polske tylko mielona ja kupiłem niemiecka ziarnista tez mi smakuje
lavazza kawa- tez mi bardzo smakowała
a i jeszcze jakaś ziarnista z lidla - nie dobra

Krzyzak - 29-12-2010, 11:02

najbardziej nie lubię kaw typu Gold - smakują jak zepsute mleko
eremita - a może właśnie wystarczy podejrzeć, co na stacjach wrzucają do tych ekspresów, albo zapytać obsługę?

eremita - 29-12-2010, 11:11

kiedyś pytałem co maja za kawe to mi powiedziała miko arabika blend ale nie znalazłem czegoś takiego.
Cezar - 29-12-2010, 11:27

eremita, jak spotkam kumpla na stacji to zapytam co to dokladnie za kawa. Mialem ja u siebie, ale zostala wywieziona do drugiego domu. Ziarna pachnialy oblednie :D
robertdg - 29-12-2010, 11:30

eremita, http://www.mikocoffee.com...p-filter-coffee
eremita - 29-12-2010, 12:02

robertdg napisał/a:
eremita, http://www.mikocoffee.com...p-filter-coffee
widziałem to ale tam nie ma tej kawy:)

[ Dodano: 29-12-2010, 12:03 ]
Cezar napisał/a:
eremita, jak spotkam kumpla na stacji to zapytam co to dokladnie za kawa. Mialem ja u siebie, ale zostala wywieziona do drugiego domu. Ziarna pachnialy oblednie :D


to moze załatwisz paczuszkę??? :rolleyes:

bastek - 29-12-2010, 14:03

Krzyzak napisał/a:
ale nie dalmayr - wg mnie kiepskie

(o espersso dalmayer)
kiedyś była w makro w promocji - skusiłem się, może być.
ale crema d`oro kosztuje podobnie (bez promocji) -więc lepeij tą
eremita napisał/a:
Dalmayera miałem 2 rodzaje w złotym opakowaniu

to jest właśnie prodomo. wg mnie nie warty tych pieniędzy - za tą kwotę można kupić lepsze, choćby
Krzyzak napisał/a:
dougewe ebegebe


my w domciu na popołudniową kawę mamy ziarnistą, świeżo mieloną
ale często rano do mleka zaparzę trochę "esencji" (czyli espresso z wiekszą ilością wody) i do tego mleka (wychodzi 1/5 kawy 4/5 mleka) -wtedy leci zwykła "cegłówka " mielona - jakobs lub tchibo granatowe

eremita napisał/a:
Jacobs- jak dla mnie kwaśna bleee
...
lavazza kawa- tez mi bardzo smakowała

a na mój gust lavazza bardziej kwaśna niż jacobs....(ten zielony)

ps a kupował ktoś kawę via allegro, tam jest często kawa z Niemiec (na opakowaniu nie ma napisów po polsku, tylko niemieckie) - sporo taniej niż ta na rynek polski. zastanawiam się czemu - podróba? lewa?przemyt?kawa w Niemczech w sklepie jest droższa niż w Polsce
np rzeczony dallmayer -w polskich sklepach internet. ok 50 zł/kg, makro-60zł/kg, niemiecka - 35 zł...
chyba w przyszłym roku spróbuje takiej

Manuela - 29-12-2010, 17:40

Krzyzak napisał/a:
dougewe ebegebe
douwe egberts ;) acz Twoja pisownia jest zdecydowanie bliższa wymowie :wink: Dallmayr też mi pasi.
W robocie sypiemy ekspresowi po prostu paszę z dużą zawartością arabiki (min 80%) a w domu obstawiam kapsułki Tchibo. Najbardziej smakowały mi Ethiopia Perela, ale chyba była to seria limitowana.

pkwiat - 29-12-2010, 20:07

Ja polecam coś z Illy - zdecydowanie warte swojej ceny.
jaca71 - 29-12-2010, 21:27

Jako że posiadam od ponad roku automatyczny ekspres to przetestowałem wiele kaw w ziarnach. Na początek odpadły wszystkie powyżej 60zł/kg - nie stać mnie bo przez dom przechodzi ponad 2kg miesięcznie. Był okres szukania w markecie - b. dobra za rozsądną cenę jest Woseba espresso. Potem były co tygoniowe wizyty w palarni kawy na Karmelickiej w Krakowie. Były dwa gatunki ok. A skończyło się na sklepie Tchibo i co miesięczne wizyty w każdy pierwszy piątek miesiąca (promocja 1,5kg w cenie 54zł). Tam posmakowały mi 3 rodzaje - Crema ok do robienia wynalazków typu Late i cappuccino, Espresso Malander/Milano - do picia jako zwykła kawa z mlekiem i espresso Siciliano jako prawdziwe podwójne espresso. Z czystym sercem polecam do spróbowania. Do picia "po turecku" czyli plujka polecam Viena Melange :) Niestety nie nadaje się do automatu - ziarna są karmelizowane.


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group