[92-96]Colt CA0 - [CA4A 1.6] Czy da się odłączyć poduszkę powietrzną pasażera?
justa - 02-01-2011, 21:12 Temat postu: [CA4A 1.6] Czy da się odłączyć poduszkę powietrzną pasażera? Witajcie,
Jestem dumną właścicielką colta 1.6. Zostałam niedawno mamą i mam problem, bo nie mogę wpiąć fotelika samochodowego na tylnej kanapie, gdyż pasy są za krótkie :/. Chciałabym więc wpinać fotelik z przodu, no ale jest air bag. Stąd pytanie czy można ją jakoś odłączyć?? jeśli ktoś może mi pomóc to będe wdzięczna
Krzyzak - 03-01-2011, 07:27
Nie można.
Jedyny sposób to wypięcie wtyczki z poduszki - jednak to deaktywuje cały system SRS.
plecho1 - 03-01-2011, 08:02
A nie da się czasem zamiast poduch wstawić odpowiedniego rezystora by oszukać system? Kiedyś coś takiego czytałem ale pewności nie mam.
robertdg - 03-01-2011, 10:55
plecho1 napisał/a: | A nie da się czasem zamiast poduch wstawić odpowiedniego rezystora by oszukać system? Kiedyś coś takiego czytałem ale pewności nie mam. | Tak właśnie robią Ci co naprawiają auta na szybko, na sztuke, byleby z zewnatrz i środka wglądało przystępnie.
justa - 03-01-2011, 12:05
To znaczy, że wypięcie tej wtyczki zdezaktywuje poduszkę pasażera i kierowcy? bo więcej chyba nie ma? czy coś jeszcze wyłaczy?
Szczerze to nie wiem, czy poduszka kierowcy działa, bo miałam stłuczkę i air bag nie wystrzelił. Wprawdzie siła uderzenia była niewielka (nawet mi sie jajka w siatce z zakupami nie stlukly ; >), więc może dlatego. Uwielbiam mojego colcika i nie chcę innego auta, no ale chcę bezpiecznie dziecko wozić...
A to wypięcie wtyczki to skomplikowane jest? trzeba to w serwisie robić??
Krzyzak - 03-01-2011, 13:44
justa napisał/a: | A to wypięcie wtyczki to skomplikowane jest? trzeba to w serwisie robić?? |
Będziesz miała niejako auto bez poduszek.
Odłączasz akumulator (1 śrubka), otwierasz schowek, lokalizujesz czerwoną wtyczkę z zapinką (taki patent, żeby się nie wypięła), rozłączasz, zamykasz schowek, podłączasz akumulator.
justa - 04-01-2011, 13:41
ok, dzieki spróbuję tak zrobić.
|
|
|