To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Colt CA0 - [CA4A 1.6] Czy da się odłączyć poduszkę powietrzną pasażera?

justa - 02-01-2011, 21:12
Temat postu: [CA4A 1.6] Czy da się odłączyć poduszkę powietrzną pasażera?
Witajcie,

Jestem dumną właścicielką colta 1.6. Zostałam niedawno mamą i mam problem, bo nie mogę wpiąć fotelika samochodowego na tylnej kanapie, gdyż pasy są za krótkie :/. Chciałabym więc wpinać fotelik z przodu, no ale jest air bag. Stąd pytanie czy można ją jakoś odłączyć?? jeśli ktoś może mi pomóc to będe wdzięczna :)

Krzyzak - 03-01-2011, 07:27

Nie można.
Jedyny sposób to wypięcie wtyczki z poduszki - jednak to deaktywuje cały system SRS.

plecho1 - 03-01-2011, 08:02

A nie da się czasem zamiast poduch wstawić odpowiedniego rezystora by oszukać system? Kiedyś coś takiego czytałem ale pewności nie mam.
robertdg - 03-01-2011, 10:55

plecho1 napisał/a:
A nie da się czasem zamiast poduch wstawić odpowiedniego rezystora by oszukać system? Kiedyś coś takiego czytałem ale pewności nie mam.
Tak właśnie robią Ci co naprawiają auta na szybko, na sztuke, byleby z zewnatrz i środka wglądało przystępnie.
justa - 03-01-2011, 12:05

To znaczy, że wypięcie tej wtyczki zdezaktywuje poduszkę pasażera i kierowcy? bo więcej chyba nie ma? czy coś jeszcze wyłaczy?
Szczerze to nie wiem, czy poduszka kierowcy działa, bo miałam stłuczkę i air bag nie wystrzelił. Wprawdzie siła uderzenia była niewielka (nawet mi sie jajka w siatce z zakupami nie stlukly ; >), więc może dlatego. Uwielbiam mojego colcika i nie chcę innego auta, no ale chcę bezpiecznie dziecko wozić...
A to wypięcie wtyczki to skomplikowane jest? trzeba to w serwisie robić??

Krzyzak - 03-01-2011, 13:44

justa napisał/a:
A to wypięcie wtyczki to skomplikowane jest? trzeba to w serwisie robić??

Będziesz miała niejako auto bez poduszek.
Odłączasz akumulator (1 śrubka), otwierasz schowek, lokalizujesz czerwoną wtyczkę z zapinką (taki patent, żeby się nie wypięła), rozłączasz, zamykasz schowek, podłączasz akumulator.

justa - 04-01-2011, 13:41

ok, dzieki spróbuję tak zrobić.