To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Sigma/Diamante Techniczne - Sigma : odpalanie na benzynie

Sigma - 06-01-2011, 13:45
Temat postu: Sigma : odpalanie na benzynie
Witam wszystkich Mitsumaniaków

od czasu przyjścia mrozów mam pewien problem z odpalaniem Sigmy a mianowicie na zimnym silniku nie chce palić na benzynie a na gazie odpala nie za 1 razem ale odpala i jak odpale na gazie to przelączam na benzyne od razu i chodzi juz i jak pochodzi pare minut na tej benzynie to go zgasze i juz odpala normalnie na benzynie czyli jak troche pochodzi lub się rozgrzeje to nie ma tego problemu z odpalaniem na benzynie , wymieniłem filtr paliwa ale to bardzo nic nie dało

czekam na każdą odpowiedź , mam nadzieję że ktoś pomoże , będe bardzo wdzięczny

lukasz12 - 06-01-2011, 16:56

Podejrzewałbym problem z czujnikiem temperatury płynu chłodzącego. Na tej podstawie komputer określa czy silnik ma pracować na tzw. ssaniu. Dlatego jeśli się zagrzeje to nie ma problemów z odpalaniem bo na ciepłym silniku dawka paliwa przy starcie nie musi być tak duża jak przy zimnym. Najprościej byłoby podłączyć się komputerem bo wtedy wiadomo jaką temperaturę silnika widzi komputer. Trudniejszy wariant - jeśli nie chcesz płacić za podłączenie - sprawdzenie czujnika wg. procedur z serwisówki. Ewentualnie odczytać błędy z komputera (to można wykonać we własnym zakresie) - być może coś się zapisało.