[92-96]Colt CA0 - [CA1A 1.3] hamulce
Anonymous - 26-10-2006, 16:19 Temat postu: [CA1A 1.3] hamulce Witam !!!
Chciałbym zapytać czy to normalne że w moim Colcie tarcza hamulcowa w kole przednim nie jest przykręcona do piasty Colt tak ma czy to u mnie ktoś tak fachowo to zamontował?
Hugo - 26-10-2006, 16:33
A do czego jest przykręcona
Anonymous - 26-10-2006, 18:28
No właśnie że do niczego Trochę mnie to zszokowało Pierwszy raz w życiu taką sytuację widzę
Tarcza jest nałożona na szpilki od kół i dopiero nakrętki od kół dociskają ją i koła razem Jak odkręcę koło to gdyby nie zaciski mógłbym sobie ją zdać i nałożyc ręką bez użycia żadnej siły To tak powinno wyglądać w Coltach?
Hubeeert - 26-10-2006, 19:24
ZAC napisał/a: | No właśnie że do niczego Trochę mnie to zszokowało Pierwszy raz w życiu taką sytuację widzę
Tarcza jest nałożona na szpilki od kół i dopiero nakrętki od kół dociskają ją i koła razem Jak odkręcę koło to gdyby nie zaciski mógłbym sobie ją zdać i nałożyc ręką bez użycia żadnej siły To tak powinno wyglądać w Coltach? |
Na pewno nie - service manual prawdę Ci powie - zassij z działu Downloads
Anonymous - 26-10-2006, 21:01
Już mam manuala i na tym schemacie nie ma oznaczonych żadnych śrub mocujacych tarczę do piasty Mimo wszystko dalej wydaje mi się ta sytuacja dziwna Jak by Ktoś kiedyś przy okazji odkręcał koło proszę o sprawdzenie i infrmację Będę bardzo wdzięczny
josie - 26-10-2006, 21:04
W colcie C50 tarcza ma 8 dziur - 4 na szpilki do kół i 4 do przykręcenia do piasty.
Ale np w Almerze bodajże tak jak piszesz tarczę dociska koło. Tak samo w Vectrze A (jest tylko malutka śrubka ustalająca pozycję tarczy).
Anonymous - 26-10-2006, 21:21
Generalnie w tarczy wypatrzyłem dwa otwory z gwintem wewnątrz, ale czy sa też takie w piaście nie wiem Chyba będę zmuszony odkręcić zaciski i wyjąć klocki Wtedy będzie jaśniej
Jogurt - 26-10-2006, 21:37
z tego co pamiętam to u mnie też nie są przykręcane
Anonymous - 26-10-2006, 21:55
No wiec faktycznie może tak ma być Japońska szkoła
cns80 - 27-10-2006, 07:45
ZAC napisał/a: | No wiec faktycznie może tak ma być Japońska szkoła |
No więc raczej nie. W piaście jest 6 otworów tak jak na tarczy. Cztery zajmują szpilki, a dwa są z podtoczeniem na śróbki mocujące tarczę. Mogło się zdażyć że ktoś kto montował tarcze nie chciał (z lenistwa ?) ich przykręcić, albo ukręcił poprzednie śruby . Jeśli nie widzisz otworów to zdejmij tarczę, bo ktoś mógł ją obrócić przy montarzu o 90° i teraz tych otworów nie widać . Generalnie tarcza będzie się trzymać nawet bez tych śrób. Tyle tylko że łatwiej ją uszkodzić, albo uszkodzić szpilki przy każdej zmianie koła.
Anonymous - 27-10-2006, 11:58
Ja rowniez mam pytanie odnoscie hamulcow w Colcie C5x - mianowicie, czy w tym modelu byly tarcze wentylowane poniewaz ostatnio takie u siebie dostrzeglem
tomusn - 27-10-2006, 12:13
Pawell napisał/a: | Ja rowniez mam pytanie odnoscie hamulcow w Colcie C5x - mianowicie, czy w tym modelu byly tarcze wentylowane poniewaz ostatnio takie u siebie dostrzeglem | skoro masz to znaczy że były, ja też mam (C52)
Anonymous - 27-10-2006, 12:47
cns80 napisał/a: | ZAC napisał/a: | No wiec faktycznie może tak ma być Japońska szkoła |
No więc raczej nie. W piaście jest 6 otworów tak jak na tarczy. Cztery zajmują szpilki, a dwa są z podtoczeniem na śróbki mocujące tarczę. Mogło się zdażyć że ktoś kto montował tarcze nie chciał (z lenistwa ?) ich przykręcić, albo ukręcił poprzednie śruby . Jeśli nie widzisz otworów to zdejmij tarczę, bo ktoś mógł ją obrócić przy montarzu o 90° i teraz tych otworów nie widać . Generalnie tarcza będzie się trzymać nawet bez tych śrób. Tyle tylko że łatwiej ją uszkodzić, albo uszkodzić szpilki przy każdej zmianie koła. |
nie zauwazylem zadnych srub ktore przykrecaja tarcze, na starej jak i nowej piascie.
Anonymous - 27-10-2006, 13:30
W CAO tarcze nie sa przykrecane do piast.
Krzyzak - 27-10-2006, 14:52
C5x ma przykręcane - trzeba odkręcić piastę, żeby zdjąć, CAx już ma tylko nakładane - podobnie jak Galanty E3x. Po latach tarcze i tak się niemal dospawują do piasty - musiałem nieźle młotem walić, żeby zeszły.
|
|
|