To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Ubezpieczenia - Kilka pytań dotyczących OC - prośba o radę :-)

Daro - 13-01-2011, 13:47
Temat postu: Kilka pytań dotyczących OC - prośba o radę :-)
Witam!

Mam taką oto sytuację - kupiłem nowe auto, poprzedni właściciel poprosił mnie o podpisanie wypowiedzenia umowy OC u poprzedniego ubezpieczyciela, co też zrobiłem. Cały czas mam do kument ważny do 22.02. Miałem kilka problemów, m.in. wyjazd zagraniczny oraz zgubiłem dowód rejestracyjny (Który zresztą już znalazłem :roll: ). No i teraz:

1. Czy jeżeli przed 22.02 zatrzyma mnie policja to ma jakiś inny sposób, żeby sprawdzić, czy mam ważną umowę?
2. Kupiłem to auto już dość dawno (w listopadzie) - czy teraz będzie jakiś problem z wykupieniem nowego ubezpieczenia? Mogą być jakieś konsekwencje związane z tą przerwą? Czy można w jakiś sposób tą przerwę wyśledzić?
3. Czy można ubezpieczyć samochód nie przerejstrowująć go na siebie?

Z góry dzięki za pomoc

Sticker - 13-01-2011, 17:15

Daro napisał/a:
Cały czas mam do kument ważny do 22.02

ubezpieczenie straciło ważność ponieważ podpisałeś wypowiedzenie OC.

OC będziesz zmuszony zapłacić od daty wygaśnięcia (wypowiedzenia) starej polisy.
Ubezpieczyć autko możesz posługując sie umową K-S.
Policja jak cie złapie i sprawdzi ważność polisy - to współczuję. :twisted:

KaWu - 14-01-2011, 08:19

1. Ma mozliwosc i zeby lepiej nie sprawdzili.
2. mozna wysledzic przerwe. I tak musisz zaplacic wstecz od dnia nastepnego po wyrejestrowaniu auta. Lapiej zrob to szybko.
3. Tak, na umowe K-S i VIN auta. Po zarejestrowaniu zmieniasz (dopisujesz) nr rej. w polisie.

Daro - 14-01-2011, 10:26

Wielkie dzięki
WOJTEK-PN - 14-04-2011, 18:32

Witam.
Policja może sprawdzić polisy do trzech lat wstecz.
Oprócz braku ubezpieczenia,które będziesz musiał wykupić(chociaż niekoniecznie wstecz,bo nie wiem czy stare nie wygasło już),to niestety laweta,parking i opłaty za to no i kara w U.F.G. też kilka złotych.
To tyle "pocieszenia",więc lepiej nie zapominać o takich rzeczach bo to niestety kosztuje:)
Pozdrawiam Wojtek