Space Wagon Techniczne - Co to za kontrolka, i jakie mogą być przyczyny że świeci?
Kramarz - 14-01-2011, 14:59 Temat postu: Co to za kontrolka, i jakie mogą być przyczyny że świeci? Witam serdecznie,
Posiadam Mitsubishi Space Wagon 2.0 GLXi z 1999 roku.
Nie mogę nigdzie znaleźć opisu znaczeń kontrolek deski rozdzielczej... a ostatnio zapala mi się taka kontrolka (ręczny rysunek ale obrazuje doskonale jej wygląd):
Logicznie rozpatrując wygląda na to, że ma to związek z chłodnicą, która owszem pewnie docelowo nadawała by się do wymiany, ze względu na wiek i ogólne wizualne wrażenie... ale absolutnie nic nie wskazuje na jakieś większe uszkodzenia/ubytki/wycieki.
Poziom płynu nie ubywa, grzanie działa aż miło, silnik się nie grzeje.
Może ktoś z Was zna znaczenie tej kontrolki, albo ma jakieś pożyteczne sugestie?
Z góry dzięki.
Pozdrawiam
Michał
robkli - 14-01-2011, 20:18
wygląda mi to na kontrolkę płynu chłodniczego ale skoro mówisz ze z płynem wszystko ok to zerknij na czujnik który jest jak sądze przy zbiorniczku wyrównawczym.
Kramarz - 15-01-2011, 13:47
Witam ponownie,
Pozwoliłem sobie właściwie zobrazować wszystko zdjęciami.
Dzięki za sugestię robkli, ale niestety zbiorniczek wyrównawczy nie posiada żadnych czujników:
Jeśli chodzi o czujniki związane z chłodnicą/temperaturą/wiatrakiem to jak sądze można znależć tu, wydają się działać bez problemowo:
Natomiast kontrolka defakto (nie odręcznie rysowana) wygląda tak:
Muszę dodać, iż ów kontrolka początkowo ledwo-ledwo świeciła, dopiero po dwóch dniach świeci jak na zdjęciu, co teoretycznie wskazywało by na "narastający" z czasem problem z "czymś".
Pozdrawiam
Michał
tadek-l - 15-01-2011, 16:14
sprawdź poziom płynu w spryskiwaczach
robertdg - 15-01-2011, 16:33
W lancerze ta lampka oznaczała niski poziom płynu do spryskiwaczy, ale w innych markach jest ona zwiazana z niskim poziomem płynu chłodniczego
Kramarz - 16-01-2011, 03:14
Niestety wszystko gra w obu przypadkach :-/
Dalej poszukuje odpowiedzi.
robertdg - 16-01-2011, 10:10
jesteś pewien, że nie masz pływaka w zbiorniczku płynu spryskiwaczy
Andrew - 16-01-2011, 10:14
W mazdach jest taka kontrolka i oznacza niski stan płynu w chłodnicy. Czujnik w tych autach jest chyba przy chłodnicy. Ale z paru przypadków wiem, że ta kontrolka oszukuje i często świeci się bez powodu W miśkach być może, że jest od płynu spryskiwaczy, warto sprawdzić
Kramarz - 16-01-2011, 13:11
Nie jestem pewien co do pływaka, sprawdzę jeszcze raz dokładnie w takim razie, ino w głowie mi się nie mieści że ktoś by sobie w 1999 roku zawracał d... czujnikiem do stanu płynu spryskiwaczy, dziś może i tak, w nowych autach. Idę na dół.
tadek-l - 16-01-2011, 13:54
sigma z 93 ma dwa zbiorniki płynu do spryskiwaczy i w obu są czujniki
Kramarz - 16-01-2011, 17:18
Owszem, są dwa zbiorniczki, mniejszy po lewej do spryskiwaczy na światła, większy do reszty.
Nie widzę żadnych pływaków / czujników poziomu.
Poza tym jeśli chodziło by o poziom płynu do spryskiwaczy, czyż kontrolka nie powinna wyglądać tak jak na pokrywce do pojemniczka?
Jedyne "urządzenia" powiązane z pojemnikami to pompki:
P.S.
Instrukcje napraw itd owszem znalazłem, ale bez żadnej wzmianki nawet o budowie/naprawie spryskiwaczy... no i za cholerę nigdzie nie widzę opisu deski rozdzielczej... załamać ręce.
robertdg - 16-01-2011, 21:17
Dolej płynu do zbiorniczka spryskiwaczy świateł
Kramarz - 16-01-2011, 23:29
Hmm, powtarzam - Wszystko co ma płyn w moim aucie, jest pełne.
robertdg - 16-01-2011, 23:38
Dobierz sie do zbiorniczka mycia światel, może w nim jest pływak
szamcio11 - 17-01-2011, 10:41
Na 100% to kontrolka poziomu płynu w zbiorniczku spryskiwacza świateł
jak jest płyn, to może coś z pływakiem się podziało?
szamcio
|
|
|