Space Star Ogólne - [MSS 1.6] Nie mogę otworzyć tylnej klapy
pandan - 03-02-2011, 20:03 Temat postu: [MSS 1.6] Nie mogę otworzyć tylnej klapy Witam
Dziś rano normalnie otworzyłem klape bagażnika ,zamknęła się normalnie.Po dojechaniu na miejsce naciskał kłamie i nic klapa zamknięta. Zamek centralny i z kluczyka się teoretycznie otwiera słychać klik ale niestety bagażnika nieda sie otworzyć. Pytanie czy jest tam jakaś linka czy inne cudo i czy można to jakoś we własnym zakresie naprawić.
Będę wdzięczny za podpowiedź jak rozwiązać problem.
Pozdrawiam
RaVciO - 04-02-2011, 08:55
Nigdy takiego problemu nie miałem z żadnym autem, ale podejrzewam, że jakbyś od środka auta ściągnął osłonę, to może coś sam zauważysz i otworzysz klapę. Jeśli nie to pozostaje Ci fachowiec i wydanie pewnie koło 150zł za usługę.
Jeśli jednak znajdziesz sam jakieś rozwiązanie, podziel się z nami
drtymf - 04-02-2011, 10:04
Osłona jest przykręcona na 2 śrubach w uchwycie do zamykania zdaje sie a reszta to zatrzaski. Tak że przy zamkniętej klapie powinno od środka dać się ją zdjąć. Z tego co pamiętam jak zdejmowałem idzie linka albo cięgło od rączki zewnętrznej do otwierania pod znaczkiem mitsu do zamka. Może się urwało albo wypięło. Bez zdjęcia osłony raczej się nie dowiesz.
cns80 - 04-02-2011, 13:59
1. Wykręcić dwa wkręty ud ochwytu na klapie bagażnika po prawej stronie auta od wewnątrz (tam gdzie się powinno chwytać ręka jak się zamyka klapę).
2. Ściągnąć osłonę wewnętrzną klapy bagażnika (jest na kilkunastu zatrzaskach).
3. Odkręcić dwie śruby mocujące zewnętrzny plastik (ten ze znaczkiem Mitsubishi nad rejestracją).
4. Wypchnąć ten plastik (siedzi jeszcze na 2 lub 4 zatrzaskach)
5. ręcznie odblokować zamek (za pomocą cięgna - jeśli trzyma)
6. Ręcznie zwolnić klamkę (za pomocą cięgna)
A później jak już będzie otwarte to ustalić dlaczego się nie otwiera i ewentualnie poprawić spadające cięgna.
Pisałem z pamięci więc nie wiem czy czegoś nie pominąłem.
pandan - 04-02-2011, 18:29
Dziękuje bardzo za pomoc. Jutro jak nie będzie padać pomajsterkuje.
futrzany - 05-02-2011, 18:23
2. Ściągnąć osłonę wewnętrzną klapy bagażnika (jest na kilkunastu zatrzaskach).
Dopiszę do kolegicns80, osłonę ściągamy od dołu klapy w kierunku szyby bo inaczej są szanse pourywać styki ogrzewania tylnej szyby
|
|
|