To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Komputery, RTV, AGD, Komorki - Cyfrowy Polsat vs n

Krzyzak - 17-02-2011, 12:23
Temat postu: Cyfrowy Polsat vs n
Wypowiedziałem n-ce umowę i zastanawiam się nad cyfrowym polsatem. Dlaczego? - bo żeby np. oglądać tvn turbo nie muszę kupować całego pakietu za 16 zł tylko jest już w pakiecie familijnym - jak 99% innych stacji, które jeśli już tv oglądam, to są na liście (brakuje TYLKO discovery historia). Druga kwestia, to że n ma wiernych klientów głęboko i dla nowych ma dużo lepszą ofertę, więc inna opcja to może zawrzeć nową umowę.
Ale nie o tym chciałem - mam antenę ustawioną tak, że n-ka odbiera świetnie (Jakość między 60 a 80%) i czy podłączając CP muszę antenę przestawiać? Sądzę, że wykorzystuje tego samego satelitę, ale wolę się upewnić, czy nie będzie dodatkowych kosztów.

Kolejna kwestia to pytanie do użytkowników CP - czy ma on taki fajny cyfrowy przegląd całego programu ze wszystkich stacji? W n jest to bdb zorganizowane i jeśli już poświęcam czas telewizorowi (razem może z 10 godzin w miesiącu :) ) to niemal zawsze z niego korzystam.

Anonymous - 17-02-2011, 13:02

łomatko, darek ale "dila" chcesz zrobic, przeciez tam nie ma co ogladac :)
no ale nie takie bylo pytanie wiec sorry za OT :wink:

Szwagroz - 17-02-2011, 13:02

no ja własnie rezygnuja z CP i przechodzę na N, powód, Polszajs wywalił wszystkie BBC, w zamian wstawił jakieś mega G. Pakiet familijny w polsacie kosztuje 37.90 zeta i w zasadzie nie ma tam nic ciekawego, w N-ce za 54 zeta jest duzo więcej plus programy HD w pakiecie. Polsat za kazdy HD woła po zdaje sie 5 czy 6 zeta miesięcznie. Co do ustawienia anteny nic nie musisz przestawiać. Jedyne co mi bedzie brakować to polsat sport i polsat sport extra.
Andrew - 17-02-2011, 13:11

I ja się wypowiem w temacie CP. Mamy familijny abonament i kanałów do oglądania wystarcza :) Wydaję mi się, że cenowo Polsat ma najkorzystniejszą ofertę na rynku.
Krzyzak napisał/a:
Ale nie o tym chciałem - mam antenę ustawioną tak, że n-ka odbiera świetnie (Jakość między 60 a 80%) i czy podłączając CP muszę antenę przestawiać? Sądzę, że wykorzystuje tego samego satelitę, ale wolę się upewnić, czy nie będzie dodatkowych kosztów.
Polsat odbiera z Hot Birda, nie wiem jak N. Ale jak z tej samej satelity, to będzie wszystko grało bez przestawiania. Powiem Ci, że ja antenę sam montowałem i ustawiałem i jest ok :wink:
Krzyzak napisał/a:
Kolejna kwestia to pytanie do użytkowników CP - czy ma on taki fajny cyfrowy przegląd całego programu ze wszystkich stacji?
To już zależy od dekodera raczej...
sieegurd - 17-02-2011, 13:20

A my mamy Polsat już 3 lata, od pół roku Familijny+Relaks za ok. 57zł i jesteśmy zadowoleni :) Ja mam Polsaty sport, a Elka serial na Polsacie i MTV :) Z anteny naziemnej Polsatu nie odbierzemy w naszej okolicy. Oprócz tego trochę kanałów filmowych i Discovery itp. Kanały HD oczywiście najlepsze i najwięcej ma n-ka, ale my nie mamy TV HD, więc się tym nie kierujemy :D Prawda jest taka, że i tak ogląda się kilka kanałów, a z reszty można byłoby zrezygnować. A odnośnie programu, to jest chyba do 24h w przód. Jakoś mi się dobrze z niego korzysta, Elka też nie narzeka :) Opisy programów są, kwestia przyzwyczajenia się do nowego pilota :)

A odnośnie pytania Krzyzak pamiętam, że mieliśmy kiedyś PC i Cyfrę i anteny były ustawione w tę samą stronę i pod podobnym kątem. Wszystkie platformy wykorzystują te same satelity, tzn Astrę i Hotbird'a. Z tego co pamiętam różnił się tylko kąt w poziomie o ok 1 stopień, ale to nie robiło wielkiej różnicy. Oczywiście musisz sprawdzić, bo u każdego może być różnie :)

gulgulq - 17-02-2011, 13:42

hmm

a może C+??

korzystam z TV praktycznie podobnie jak ty - kilka godzin w miesiącu :) dlatego wymagania mam w sumie minimalne

mam pakiet startowy z promocją 50% wiec co miesiąc płacę 10 zł
z tych co mi zależało to :większość polskich kanałów - przed świętami dołączyli Polsatowe więc jest praktycznie komplet (brak TVN24)

w pakiecie wyższym za 48 zł masz już TVN Turbo, Eurosport, National, Discovery ...
przy dobrej promocji możesz załapać się na to co ja mam czyli 50% zniżki przez cały okres abonamentu

cabaniarz - 17-02-2011, 13:47

Szwagroz napisał/a:
Polsat za kazdy HD woła po zdaje sie 5 czy 6 zeta miesięcznie.

No trochę nie tak, ja mam np. cały pakiet HD za 15pln (wszystkie kanały HD oprócz HBO HD, CINEMAX HD, które są dodatkowo płatne).
Jeśli chodzi o program to jest coś takiego jak EPG (elektroniczny przewodnik po programach), który ma program tv na cały tydzień.
Mi osobiście trochę byłoby szkoda sportu na polsacie (szczególnie w jakości HD) po ewentualnych przenosinach. A od marca F1 w HD (szkoda, że bez Kubicy) :mrgreen: .

Anonymous - 17-02-2011, 13:55

cabaniarz napisał/a:
Mi osobiście trochę byłoby szkoda sportu na polsacie (szczególnie w jakości HD) po ewentualnych przenosinach. A od marca F1 w HD (szkoda, że bez Kubicy) .

liga mistrzow by Ci to wynagrodzila :D a od marca na n pojawi sie polsat wiec i F1 bedzie, choc napewno nigdy w jakosci HD.

Krzyzak - 17-02-2011, 13:58

mam kineskopowy tv 25" :) - nie interara mnie 3D czy HD...
natomiast - jak pisałem - familijny z CP pokrywa 99% oglądanych przeze mnie kanałów n-ki dodając wiele własnych (choćby polsat właśnie, którego n-ka nie ma), więc nie widzę sensu przepłacania za n

edit sportu nie oglądam, muzycznych też... - CP ma dla mnie najlepszą ofertę w cenie do 50 zł

Pieraś - 17-02-2011, 13:59

Pozwolę się tu wypowiedzieć ....

Żadne dekodery na rynku polskim nie mogą równać się z jakością oprogramowania platformy N, która jest dość stabilnym produktem i gwrantuje przejrzysty interfejs dla użytkownika oraz dużo opcji.

Z doświadczenia wiem, że przykładowo dekoder Technisata Cyfrowego Polsatu (pomijam kwestie, że Cyfra+ i CP mają kiepskie OSD) potrafi co kilka minut mieć jakby zakłóconą ramkę wideo - objawia się to jakby w ten sposób, że na ułamek sekundy obraz jakby się przyciął lub wyświetlona została jedna poprzednia ramka wideo, który już była wcześniej wyświetlona .... moi teściowie nie dostrzegają tego albo nie chcą - dopiero ja im to pokazałem.

Na koniec dodam, że platforma N posiada dwie ciekawe opcje:

- TNK HD ... z możliwością podpięcia dysku zewnętrznego w celu uaktywnienia się funkcji DVR
- N z turbo dekoderem, na który można wykupić tzw. opcję Turbo, czy jak oni to marketingowo zwą, dającą ładniejszy interfejs, niż ta niebieska aplikacja oraz trochę więcej funkcjonalności.

Podsumowując, jeśli interesuje Cię oglądanie TV z ciągle wzbogacaną ofertą programową, dość częstymi aktualizacjami oprogramowania to polecam N.

Nie mogę się wypowiedzieć jak działa CALL CENTER i ogólnie obsługa klienta, mogę się wypowiedzieć tylko odnośnie sprzętu jaki używają i oprogramowania (stabilne).

Przejście z N do CP lub C+ to jak przesiąść się z Mitsubishi do Poloneza ...

p.s. należy rozważyć kwestię różnicy w 15zł np. abonamentu w stosunku do jakości produktu i usług oferowanych ... to tak jak się często mówi, że wsiadając do lepszego auta, które daje komfort to warto dolać te 2 litry benzyny na 100km więcej niż w mniej wygodnym aucie itp .... tutaj 15zł jest raz na miesiąc ;-) czy tam te 16, o którym piszesz :)

Krzyzak - 17-02-2011, 14:00

gulgulq napisał/a:
a może C+??
siostra ma - tam to dopiero jest dramat z kanałami... nie ma co oglądać...

[ Dodano: 17-02-2011, 14:02 ]
Pieraś napisał/a:
Przejście z N do CP lub C+ to jak przesiąść się z Mitsubishi do Poloneza

he he - jedno i drugie jeździ :)
jeśli warunkiem jest, że poloneza używam tylko do przechowania sanek przez lato, to taką samą funkcjonalność zapewniają mi oba auta :) - rozumiesz przenośnię? więc po co przepłacać...

[ Dodano: 17-02-2011, 14:04 ]
Pieraś napisał/a:
tutaj 15zł jest raz na miesiąc czy tam te 16, o którym piszesz

to nie jest 16 zł - dodaj kolejne 16 zł za pakiet sport z tvn turbo i kolejne za disney z pakietem dla dzieci... robi się 50 zł różnicy...

a czy ktoś ma sprawdzone informacje odnośnie ustawienia anteny? - na 99% n ciągnie z hot bird

jaca71 - 17-02-2011, 14:09

Pieraś, Nie można zapominać przy posiadaniu N-ki o przymusowym abonamencie 35zł ekstra każdego miesiąca ponad to co jest w umowie :P
Anonymous - 17-02-2011, 14:13

Krzyzak napisał/a:
to nie jest 16 zł - dodaj kolejne 16 zł za pakiet sport z tvn turbo i kolejne za disney z pakietem dla dzieci... robi się 50 zł różnicy...

przeciez w ciagu 5 min zalatwisz sprawe oddajac stary dekoder i podpisujac nowa umowe na 54zl w calym okresie jej obowiazywania majac wszystkie pakiety.
Darek naprawde nie warto przechodzic do polsatu tym bardziej ze tak jak pisalem polsat bedzie w ofercie n, zobaczysz bedziesz zalowal, tak jak wszyscy ktorych znam ktorzy tak zrobili.

Krzyzak napisał/a:
a czy ktoś ma sprawdzone informacje odnośnie ustawienia anteny? - na 99% n ciągnie z hot bird

na 1mln % :D

jaca71 napisał/a:
Nie można zapominać przy posiadaniu N-ki o przymusowym abonamencie 35zł ekstra każdego miesiąca ponad to co jest w umowie

a co to za abonament?

jaca71 - 17-02-2011, 14:15

arturro napisał/a:
podpisujac nowa umowe na 54zl w calym okresie jej obowiazywania majac wszystkie pakiety.

Czyli koszty użytkowania N-ki rosną do 100zł miesięcznie :P

[ Dodano: 17-02-2011, 14:17 ]
arturro napisał/a:
a co to za abonament?

Za prund gołąbeczku, za prund. Dekoder N-ki nigdy się nie wyłącza i zjada sobie 35W przez 24 godziny na dobę przez 31 dni w miesiącu ;)
Chyba ze masz anielską cierpliwość i i za każdym razem wyjmujesz kabel z gniazdka....

Anonymous - 17-02-2011, 14:18

jaca71 napisał/a:
Za prund gołąbeczku, za prund.

o fcuk a ja myslalem ze n to takie perpetum mobile :lol: :lol: i nie potrzebuje pradu.