Carisma - Techniczne - stukanie zaworow a olej
przemo90 - 17-02-2011, 16:54 Temat postu: stukanie zaworow a olej witam
mam taki problem z moja cari
jak odpale silnik to slychac mi zawory dokladnie jeden stuka jak sie zagrzeje troszke ciszej a czasem wogole natomiat nawet gdy jest cieply stukaja;/. olej wlewam ful syntetyk mobil 1, i poradzono mi zebym wlal 10w40 pol syntetyk,ktory zneutralizuje stuki w zaworze. Co myslicie??
SHARK1979 - 17-02-2011, 21:17
| przemo90 napisał/a: | | jak odpale silnik to slychac mi zawory dokladnie jeden stuka jak sie zagrzeje troszke ciszej |
GDI tak ma
| przemo90 napisał/a: | | czasem wogole natomiat nawet gdy jest cieply stukaja;/. |
Też się u mnie zdarzy że na ciepłym zacyka
| przemo90 napisał/a: | | poradzono mi zebym wlal 10w40 pol syntetyk,ktory zneutralizuje stuki w zaworze. |
Używam takiego oleju 10W40m Mobil i też deczko stuka
GDI stukają w większości przypadków i nawet wymiana sporej ilości części może nie zaowocować powiem tak z czasem nie będziesz tak zwracał uwagi na to
Budrys - 17-02-2011, 21:42
[quote="SHARK1979"] | przemo90 napisał/a: | | jak odpale silnik to slychac mi zawory dokladnie jeden stuka jak sie zagrzeje troszke ciszej |
GDI tak ma
| przemo90 napisał/a: | | czasem wogole natomiat nawet gdy jest cieply stukaja;/. |
Też się u mnie zdarzy że na ciepłym zacyka
Kupując swoją Carisme wiedziałem w co się pakuję. Jednak nie daj boże trzeba będzie ją sprzedać to co powiem potencjalnemu kupcowi ? że ten typ tak ma ? Jak bym odpalił przy kupcu silnik to chyba momentalnie dostał bym w pysk za to że sprzedaje auto do remontu. Myślę, że to będzie poważny problem podczas chęci sprzedaży.
SHARK1979 - 17-02-2011, 21:51
| Budrys napisał/a: | | Myślę, że to będzie poważny problem podczas chęci sprzedaży. |
Wiesz co źle podchodzisz do tego, nie pasuje komuś to nara i tyle a myślisz że inni jak sprzedają te auta jak by tak było nikt by nie sprzedał Cari GDI, trafi się ktoś komu to nie przeszkadza a może ktoś zna te auta i wie o co loto pozdro
przemo90 - 17-02-2011, 21:56
ale jakis czas temu tak stukalo to tylko wtedy jak ja odpalilem i zaraz przestawalo i bylo dobrze tylko teraz po tej zimie tak sie dzieje. najgorzej jak trzeba bedzie wymienic popychacze ale nie bardzo chce mi sie wierzyc bo dopiero mam przejechane 124 tys:)
[ Dodano: 17-02-2011, 22:12 ]
a co do sprzedania kolega SHARK1979 ma racje kto wie i sie zna to nie bd przeszkadzac bo mimo wszystko cari to dobre auta jezdze i nie nazekam
SHARK1979 - 17-02-2011, 22:37
| przemo90 napisał/a: | | trzeba bedzie wymienic popychacze |
Te wszystkie działania nie muszą przynieść właściwego efektu i widzę że masz mało najechane więc jak narazie nic nie kombinuj, może być taka akcja że poprzedni właściciel wlał jakiegoś doktora do silnika i nic nie grało a po wymianie nagle ja np zauważyłem że czym mniej oleju tym mniej cyka
przemo90 - 18-02-2011, 15:25
moze i tak bylo bo wkoncu jakis mechanik byl ale starszy gosciu wiec odnioslem wrazenie ze wie co sprzedaje i sprawial dobre wrazenie;) a z wymiana tego oleju jak myslisz dobre to bedzie dla tego silnika??mam na mysli mobila 10w40:)
SHARK1979 - 18-02-2011, 15:37
| przemo90 napisał/a: | | myslisz dobre to bedzie dla tego silnika?? |
Powiem tak, ten olej bedzie troszkę bardziej gęsty więc teoretycznie powinien deczko wyciszyć pracę silnika
[ Dodano: 18-02-2011, 15:39 ]
| przemo90 napisał/a: | | dopiero mam przejechane 124 tys:) |
Jeśli ten przebieg jest real to w sumie powinieneś jeszcze pobrykać na pełnym syntetyku w sumie ale jak ci tak klekocze myślę że sprawdzić nie zaszkodzi zawsze możesz wrócić na 5W
przemo90 - 18-02-2011, 15:40
spoko dzieki jak to uczynie to napisze jak teraz sie zachowuje pzdr:)
Saqu - 18-02-2011, 17:48
| SHARK1979 napisał/a: | | bedzie troszkę bardziej gęsty |
A no właśnie, z tego co się dowiedziałem, to wychodzi na to, że popychacze w carismach z silnikiem GDI miały troszeczkę za mały otwór, którędy przedostaje się olej, przez co często się zapychają i wyniki znamy... klekocze sobie
więc tak na dobrą sprawę, gęstszy olej będzie bardziej gęsty przez co powinien jeszcze bardziej je zakleić. Tak samo słyszałem od mechaników, z akcentem na "słyszałem", że oleje marki Mobil są bardziej klejące... zaś Castrol należy do olei bardziej wypłukujących syf... czyli na dobrą sprawę lepszym olejem byłby do tego silnika jakiś syntetyk z rodziny castrola niż mobila.
Możliwe też że masz ten objaw na mobilu o którym piszę wyżej
na Twoim miejscu w celu sprawdzenia zmieniłbym olej na syntetyka np castrola. I wtedy zobaczył jak to będzie. Żeby nie zmieniać za wcześnie na półsyntetyka, tak do 300tys km możesz śmigać na syntetyku
pawelsonx - 18-02-2011, 18:17
do gdi są specjalne oleje
[ Dodano: 18-02-2011, 18:21 ]
poszukajcie tematów o ceramizerze i długiego wątku o oleju do gdi
przemo90 - 19-02-2011, 11:43
no tez rozwaze ta mozliwosc. ale jaki dokladnie ten castrol ma byc?? full syntetyk jakie oznaczenie?:)
Budrys - 19-02-2011, 11:53
Ja poświęciłem ponad 800zł na wymianę popychaczy do tego nowy olej i żadnego rezultatu, mało tego po zerwanym pasku nawet wymieniałem całą głowicę plus nowy olej i nic. Stukaj do 2tyś obrotów. Miałem kilka olejów elfy 5w40, 5w50, mobil1 5w50, castrol 10w40, 15w40. stukało zawsze tak samo głośno, tak że nie sądzę by jakiś cudowny olej zrobił dobrze.
przemo90 - 19-02-2011, 12:04
no to miales troche przejsc ze swoja cari:):)
SHARK1979 - 19-02-2011, 14:20
| Budrys napisał/a: | | Ja poświęciłem ponad 800zł na wymianę popychaczy do tego nowy olej i żadnego rezultatu, |
Tak jak pisałem wyżej, sporo kasy a rezultat nikły a co do oleju fakt jest już kilka kilo wypowiedzi na forum i co użytkownik to olej
przemo90, powodzenia w przebieraniu w olejach
Ps czytałeś PW
|
|
|