To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.9TD] Dziwny zapach w samochodzie, tłusta przednia sz

MARCINO8888 - 24-02-2011, 11:28
Temat postu: [Cari 1.9TD] Dziwny zapach w samochodzie, tłusta przednia sz
Witam

Od pół roku jestem posiadaczem carismy 1997r 1.9 TD. Od jakiegoś miesiąca próbuję się uporać z dziwnym zapachem po włączeniu nawiewiu. Zapach przypomina trochę magi trochę nie wiadomo co:) czytałem na forach że to może być wina filtra kabinowego ale mój model akurat tego nie posiada. Myślałem też że zagrzybiały mi tunele wentylacyjne ale klima nie chodzi od roku więc zagrzybienia raczej nie ma (tak powiedział spec od tych rzeczy). Zastanawiam się jeszcze czy nie mam przecieku w nagrzewnicy wody bo jak dodam gazu to tak jakby mi coś bulgotało w środku, no i ubywa mi płynu chłodniczego...myślicie że to dobry trop? W ogóle to gdzie ona się znajduje? może macie jakiś schemat tego?

Z góry dziękuje za pomoc:)

Andrew - 24-02-2011, 11:34

MARCINO8888 witamy na forum. Może to właśnie zapach tego płynu... Może to również być zagrzybiony układ. Jeżeli płyn ubywa to jest coś na rzeczy, jak nie nagrzewnica, to może wycieki przy silniku lub już gorsza wersja: uszczelka pod głowicą itd. Co do bulgotania, to nie koniecznie to jest wyciekiem z nagrzewnicy spowodowane. Może być wina pompy wody, uszczelki pod głowicą itd. Na sam początek sprawdź wszystkie przewody przy nagrzewnicy oraz samą nagrzewnicę...

Powodzenia.

Piwor - 24-02-2011, 15:39

a ja obstawiam nagrzewnicę i to ją bym obejrzał na początku.
MARCINO8888 - 24-02-2011, 17:59

klima nie była używana od zeszłej zimy więc to raczej nie grzyby...jak się dostać do tej nagrzewnicy?
cwaniak - 24-02-2011, 19:12
Temat postu: Re: Dziwny zapach w samochodzie, tłusta przednia sz
Jezeli masz zle odpowietrzoną to ma prawo bulgotać a ta tlusta szyba to na zewnatrz czy od wewnątrz
MARCINO8888 - 24-02-2011, 20:02

od wewnątrz, w ogóle strasznie wilgotno w tym samochodzie...być może i to ta nagrzewnica
Saqu - 24-02-2011, 20:34

a gdzieś pod dywanikami czy w bagażniku Ci woda nie siedzi ??
cwaniak - 24-02-2011, 20:55

Hm...moim skromnym zdaniem :oops: sprawdził bym na Twoim miejscu okolice rozrzadu. Czy przypadkiem którys z simerigów (za przeproszeniem) nie popuścił. Moze to jest przyczyna tego zapachu w aucie.
A co do wilgoci w aucie jaki masz obiek włączony wewnetrzny czy zewnetrzny

pawelek_krak - 24-02-2011, 22:30

Jak czuć zapach płynu chłodniczego w aucie i są tłuste szyby to albo poszła nagrzewnica albo gdzieś w innym miejscu jest wyciek. Nagrzewnica jest za konsolą środkową nie jest tam mokra wykładzina?