To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Space Runner Techniczne - falują mi obroty

dneryng - 02-03-2011, 11:40
Temat postu: falują mi obroty
Witam

Mam problem z falującymi obrotami. Otóż po odpaleniu auta obroty na ułamek sekundy wskakują w granicę 2000 na zimnym silniku potem schodzą do 1200 i powoli do 800. Natomiast jak jest ciepły to czasem tak mocno schodzą że potrafi zgasnąć. Ostatnio problem się nasilił i przy dojeżdżaniu do świateł na "luzie" zgasł :evil:
Czasem jest tak że trochę pofalują i się stabilizuje, a czasem gaśnie. Zdarza się też, że w ogóle nie falują tylko od razu ładnie trzyma na 800.
Bardzo proszę o pomoc, bo zaufanego mechanika z odpowiednim sprzętem nie znam w okolicy, a ten u którego robię auto zawsze mói mi że jego komputer nie chce "gadać" z moim autem.
Drugi problem to przerywający wyświetlacz komputera. Otóż po przejechaniu po np. bruku cyferki mi zanikają, ale po naciśnięciu na szybkę lub w okolicy guzika resetowania problem ustępuje i znowu wszystko widać jak na dłoni.
Dodam tylko, że auto mam od miesiąca i jeszcze nie bardzo wiem co i jak z tym modelem..

Z góry serdecznie dziękuję za wszelkie podpowiedzi

Adaho_krak - 03-03-2011, 15:45

Co do wolnych obrotów spróbuj "nauczyć" auto wolnych obrotów. Robi się to tak:
- odkręć klemę minusową od akumulatora na około 1 min.
- podłącz klemę ponownie
- odpal samochód nie dotykając kierownicy, ani nie załączając żadnych urządzeń elektrycznych (szyby, światła, dmuchawa itp)
- pozostaw silnik na chodzie do załączenia się wentylatora.

Najlepiej w/w czynności wykonać na zimnym silniku.
Powinno pomóc.

W wyświetlaczu coś ewidentnie nie łączy.

dneryng - 03-03-2011, 19:31

No tak ale po co mam go nauczyć małych obrotów jak one są raz małe do 300 a raz normalne koło 8090 i tak sobie falują a czasem nawet tak nisko schodzą że auto gaśnie ???
Adaho_krak - 05-03-2011, 23:02

No właśnie po to się uczy Miśka obrotów żeby nie wariował. To najprostsza sprawa, przede wszystkim nie kosztowana, a często pomocna. Następnym krokiem jest czyszczenie przepustnicy, później wymiana krokowca itd. Zacznij od nauki wolnych obrotów, w ten sposób uczysz ECU współpracy z silnikiem. Jeśli nie pomoże pomyślimy dalej.
dneryng - 06-03-2011, 06:57

ok dzięki będę dzis próbował
Adaho_krak - 07-03-2011, 10:21

dneryng napisał/a:
ok dzięki będę dzis próbował

Daj znać czy pomogło. Jeśli nie będziemy myśleć dalej :)

dneryng - 07-03-2011, 10:28

No właśnie nie pomogło, a wręcz przeciwnie- jest jeszcze gorzej :?: :?:
Teraz to już gaśnie cały czas jak się nagrzeje, wcześniej gasł tylko sporadycznie. Dziś auto idzie do mechanika, jak będzę już wiedział co to jest na pewno napiszę. :wink:

[ Dodano: 14-03-2011, 20:10 ]
Auto miało czyszczoną przepustnicę i jest o niebo lepiej, ale to jeszcze nie tak jak powinno. Mechanik powiedział, że wkrótce krokowy do wymiany... :?