To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Chcę Kupić Pajero - Pierwsze Pajero

cetius - 04-03-2011, 12:16
Temat postu: Pierwsze Pajero
Witam serdecznie,
Od jakiegoś czasu przeglądam forum dotyczące Pajero i staram się dowiedzieć jak najwięcej na temat tego samochodu. Wpadł mi w oko jak tylko zdecydowałem, że chcę kupić coś z napędem na cztery koła. Znajomi doradzają mi jeszcze Subaru forester, jako zakup bardziej rozsądny, ale Pajero nie może mi wyjść z głowy.
Upatrzyłem sobie wersje 3'cia (na nią mnie stać i to tylko około rocznika 2000), koniecznie ze skrzynią manualną, 3-drzwiowy i silnik diesel 3,2 litra. Mniej więcej coś takiego taki

Obawiam się jednak o utrzymanie tego samochodu i jego awaryjność. Generalnie nie planuje nadwyrężać go na typowym szaleństwie off-roadowym. Potrzebuje samochód trochę do miasta, na trasę, śnieg czasami by zjechać z asfaltu i nie na Kasprowy. Z tematów na forum zauważyłem, że w tych samochodach lubi zepsuć się pompa, piasty a nawet silnik (uogólniając), a koszty bywają przygniatające. Zastanawiam się jednak jak często takie awarie się zdarzają (w kilometrach, miesiącach). Jakie to koszta? Czy temu samochodowi można zaufać, że jak już odpali to się dojedzie (moja już leciwa mazdzina tak ma :) )?
Bardzo proszę o opinie i punkt widzenia kogoś, kto takim samochodem jeździ. Czy warto kupować ten samochód z juz ponad 10 letnim doświadczeniem?
Dziękuje i pozdrawiam
Marcin

Anonymous - 04-03-2011, 15:07

Witaj!

Jeśli przeglądałeś już trochę forum to dlaczego nadal chcesz Pajero III z manualną skrzynią biegów?

Poczytaj.

Tonio80 - 04-03-2011, 15:46

Zdecydowanie automat.W manualu masz dwumas-jeden ze słabych punktów pajero.
cetius - 04-03-2011, 23:00

Tak, czytałem o przewadze jakościowej automatu. Prowadzenie samochodu bez manuala jest dla mnie niekompletne :) . Przez przypadek mógłbym zaciągnąć ręczny.
Co to znaczy w praktyce, ze dwumas jest słabym punktem? Potrafi się rozlecieć nagle przy standardowym użytkowaniu? Średnio raz w roku będę miał z tym problem?

Anonymous - 05-03-2011, 08:33

cetius napisał/a:
Co to znaczy w praktyce, ze dwumas jest słabym punktem? Potrafi się rozlecieć nagle przy standardowym użytkowaniu?

Dwumas jest słabiutki. Nie potrzeba szaleńca, żeby padł.

cetius napisał/a:
Średnio raz w roku będę miał z tym problem?

A ile nakręcasz przez rok?

zbyszekm2 - 05-03-2011, 09:09

Mirsu daje gwarancje na dwumase na 100tyś. km. średnio pada miedzy 130-170 tys. aczkolwiek spotykaliśmy takie co dotrwały 200 tys.
Tonio80 - 05-03-2011, 12:03

Ogólnie bardzo fajne autko ale nie jest tanie w utrzymaniu.Ja śmigam nim ponad rok i przez ten czas padła mi "tylko"pompa.Poza tym tylko leje i jeżdżę.Sama wymiana oleju(skrzynia,silnik,filtry) i tyś nie twój.Zależy ile nalatasz rocznie.Przed zakupem warto sprawdzić auto w jakimś konkretnym warsztacie których u nas jak na lekarstwo.Szkoda płacić potem za sknerstwo i niedbalstwo poprzedniego właściciela,a koszty mogą być kosmiczne.Jeśli czytałeś forum to opisane są tu chyba wszystkie typowe dolegliwości pajero.Jeśli chodzi o częstotliwość awarii to jest ona nieokreślona.Jak dbasz tak masz.Też byłem przeciwny asb jednak szybko zmieniłem zdanie.
PiotrKw - 05-03-2011, 12:57

cetius napisał/a:
Prowadzenie samochodu bez manuala jest dla mnie niekompletne :) . Przez przypadek mógłbym zaciągnąć ręczny.

Hm... też tak mówiłem ..... do czasu kiedy nie kupiłem z AT. Po pół roku jazdy zastanawiam się co ja widziałem do tej pory w samochodach z manualną skrzynią. I po co mi ona ?? żeby ćwiczyć lewą nogę ? Ciężki samochód do statecznej, "dostojnej ", jazdy , nie będziesz tym dryftu uprawiał .

cetius - 06-03-2011, 20:37

Witam wszytkich i bardzo dziękuje za wypowiedzi. Są na prawdę cenne.

Zacząłem sobie przeglądać ceny częsci po sklepach i wszytko idzie w tysiące. Ten dwumas, który dyskwalifikuje mojego ulubionego manuala znalazlem za ponad 4 patole. Faktycznie taki jego koszt?
Samochodem przejeżdżam rocznie między 6 a 18 tys. Wszystko zależy od samochodu jaki mam, czasu i tym podobnych. Z tego co pisze zbyszekm2, kupując rocznik w jaki celuję z dużym prawdopodobieństwem mogę kupić wymianę dwumasu na wstępie.
Tak jak przypuszczałem, samochód może się okazać trwały, jeżeli jest nowy. W starszym wszystko zależy co wymieniał już poprzedni właściciel, a z reguły nie wymienia się, jeżeli się sprzedaje.
Zna może ktoś warsztat w Krakowie, gdzie można oddać bez obaw Pajero, tu gdzieś podjechać by go sprawdzić przy kupnie?

Dziękuje

Tonio80 - 06-03-2011, 21:01

Możesz podjechać do filipowicza przed zakupem.
RafalB - 06-03-2011, 21:42

cetius napisał/a:
Zna może ktoś warsztat w Krakowie, gdzie można oddać bez obaw Pajero, tu gdzieś podjechać by go sprawdzić przy kupnie?

Bezpośrednio w Krakowie nie znam dobrego warsztatu od miśków ale poczytaj na forum regionalnym o Leszku. Osobiście u niego nie byłem ale mitsumaniaki uważają go za dobrego fachowca. Gdzieś kiedyś czytałem że Pajero też u niego robią, więc może warto sie do niego wybrać na sprawdzenie przed kupnem. Tu masz link do forum regionalnego z adresem

cetius - 07-03-2011, 11:12

Dziękuje, .. również za linka z namiarem na Leszka.
Przegladne jeszcze forum za innymi opcjami.