Dom/garaż/ogród - Zapytanie do elektryków.
Bizi78 - 15-03-2011, 18:06 Temat postu: Zapytanie do elektryków. Witam.
Potrzebuję podłączyć na zewnątrz budynku lampę + czujnik ruchu w taki sposób abym mógł ją wieczorem zapalać na stałe lub aby reagowała na czujnik ruchu (oczywiście te funkcje będą oddzielnie). Wymyśliłem coś takiego jak na fotce i tu nasuwa mi się pytanie: gdy przełącznik schodowy będzie przełączony na stałe oświetlenie to na wyjściu fazowym czujnika ruchu pojawi się napięcie czy może to doprowadzić do jego uszkodzenia? Oczywiście mogę to podłączyć na krótko i sprawdzić tylko jak spalę czujnik ruchu to będę w plecy około 30zł stąd moje pytanie.
Tutaj fotka.
plecho1 - 15-03-2011, 20:02
Tak powinno być ok bo w włączniku (czujniku ruchu) jest przekaźnik który przy włączonej lampie włącznikiem schodowym będzie miał rozwarte styki i prąd nie pójdzie na włącznik sterowany ruchem.
Marcino - 15-03-2011, 21:49
W suemie fajny pomysł, bo też sie nad tym zastanawiałem jak to zrobić i narazie dałem zwykła lampe bez czujki..:)
Bizi78 - 15-03-2011, 22:24
Ewentualnie zastanawiałem się nad dołożeniem na wyjściu z czujnika ruchu diody, która jak pamiętam ze szkoły przepuszcza napięcie tylko w jednym kierunku, tak na wszelki wypadek. Jeżeli ktoś się orientuje jaki: typ, model, parametry takiej diody można tutaj zastosować to proszę o info na forum.
plecho1 - 15-03-2011, 22:34
Dioda musi być na napięcie min 230V i prąd około 5A ( i to już ponad dwukrotny zapas przy 500W:).
Ale nie potrzeba bo jak pisałem czujnik steruje przekaźnikiem który dopiero załącza lampę i jak czujnik ruchu nie załącza lampy to styki przekaźnika są rozwarte i prąd nie ma możliwości popłynąć na czujnik.
Bizi78 - 15-03-2011, 23:23
Ok dzięki za info.
Pozostaje mi tylko znaleźć trochę wolnego czasu i to wszystko ogarnąć.
Pozdrawiam.
jaca71 - 16-03-2011, 06:17
Bizi78 napisał/a: | Ewentualnie zastanawiałem się nad dołożeniem na wyjściu z czujnika ruchu diody, która jak pamiętam ze szkoły przepuszcza napięcie tylko w jednym kierunku, tak na wszelki wypadek. |
Panowie pamiętajmy ze cały czas rozmawiamy o prądzie przemiennym
gulgulq - 16-03-2011, 06:44
a może czasem rozważyć zamontowanie czujnika zmierzchowego - uruchamia Ci się automatycznie gdy jest ciemno - z klasycznym włącznikiem (możliwość wyłączenia gdy nie chcesz oświetlenia w nocy)
Bizi78 - 16-03-2011, 11:41
Tylko, że chodzi mi o zabezpieczenie domu przed włamywaczami i osobami niepowołanymi, które to oświetlenie ma odstraszyć. Oczywiście światło palące się całą noc jest jakimś wyjściem ale nie da mi zasnąć i jest nieekonomiczne w porównaniu z czujnikiem ruchu.
Krzyzak - 16-03-2011, 12:33
Bizi78 napisał/a: | chodzi mi o zabezpieczenie domu przed włamywaczami i osobami niepowołanymi |
niestety nie ma takiego zabezpieczenia
każde można w jakiś sposób obejść/unieszkodliwić czy złamać - nawet domowników potrafią w nocy uśpić gazem...
alarm z powiadamianiem jest chyba najlepszym wyjściem - taki wielostrefowy, żeby można było się po części domu poruszać, podczas gdy inna część czuwa
halbog - 16-03-2011, 14:55
Krzyzak napisał/a: | alarm z powiadamianiem jest chyba najlepszym wyjściem - taki wielostrefowy, żeby można było się po części domu poruszać, podczas gdy inna część czuwa | Myślę, że wystarczyłby system z magnetronami na drzwiach i oknach, można go uzbroić na noc i swobodnie poruszać w całym domu.
Pozdrawiam
Bogdan
Fragu - 17-03-2011, 08:28
A ja na zimę założyłem taką lampkę z czujnikiem ruchu, podłączyłem przez programator za 15zł, w którym ustawiłem, że ma działać między godziną 17, a 7 rano...i tyle
|
|
|