To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero Ogólne - regeneracja plastikow wnetrza

taoma - 21-03-2011, 15:19
Temat postu: regeneracja plastikow wnetrza
kupilem wlasnie sliczne krotkie PII ktore jest w dobrym stanie technicznym...
niestety wewnetrzne elementy plastikowe, tunel, boczki itp sa podrapane dosc intensywnie (piesek poprz. wlasciciela :) jest na to jakis sposob zeby to odnowic (nie malowanie chociaz ???) czy trzeba sie rozgladac za elementami na wymiane?

artmix - 24-03-2011, 20:47

Widziałem kiedyś na allegro nakładki imitujące np.drewno,ale strona została przeniesiona do archiwum.
Chyba,że coś takiego
link
http://www.krakusik.pl/52..._kokpit_po.html

Ani jednego,ani drugiego nie próbowałem.
Gratulacje z okazji zakupu pajero!

taoma - 25-03-2011, 00:41

artmix, dzieki autko jest naprawde swietne znaczy z tym silnikiem ale zre jak pies :)
co do regeneracji to pod tym linkiem ciekawa sprawa ale jak widze czlowiek nastawiony glownie na deski... a u mnie znieszczone sa inne drobiazgi, natomiast nakladki imitujace... tez widzialem ale akurat wchodza w inne elementy...
no nic powoli rozgladam sie za jakimis elementami z demontarzu troche kasy na to pojdzie ale nie bede kombinowal chyba...

mkm - 25-03-2011, 05:51

taoma, jak już i tak w najgorszym wypadku mają iść do wymiany to spróbuj pastą polerską. Niektóre plastiki dają się bardzo ładnie polerować.
jawaldek - 25-03-2011, 13:49

taoma napisał/a:
jest na to jakis sposob zeby to odnowic
spróbuj preparatami do mebli (np Pronto ale w płynie) z dodatkiem wosku. Nie "zeszlifuje" zarysowań ale znacznie je zamaskuje.
taoma napisał/a:
czy trzeba sie rozgladac za elementami na wymiane?
też mogą być porysowane.
rico.1 - 25-03-2011, 19:17

Ja do czyszczenia tapicerki (wykładzina, fotele i plastiki) zawsze używam Vanisha do dywanów rozcieńczonego z wodą i czyszczę wszystko szczotką. :biggrin:
Po prostu nie lubię jak plastiki się nadmiernie świecą, a po takim zabiegu efekt jest lekko matowy i idealnie czysty. :mrgreen:
taoma napisał/a:
niestety wewnetrzne elementy plastikowe, tunel, boczki itp sa podrapane dosc intensywnie
spróbój delikatnie rozgrzać opalarką te rysy, powinny przynajmniej nabrać jednolitego koloru z plastikiem, ale nie przesadzaj z grzaniem żeby nic nie odkształcić, najlepiej nagrzewać bardzo krótko, ale z bliska i wysoką temperaturą, nagrzeje się wtedy tylko powierzchnia plastiku a nie cała warstwa. No i dobrze by było najpierw pożądnie wszystko wyczyścić, żeby czasem brudu nie wtopić w plastik.
artmix - 26-03-2011, 15:44

Taoma
żre jak pies i ma żreć :)
Ale gdybyś widział mojego sąsiada jak miał problem w jaki sposób przenieść treglę co
ważyła chyba z 1,5 tony w inne miejsce.
No to pomogłem chłopu.
Stalowa lina na hak napęd na 4l i zaciągnąłem mu to żelastwo do sadu :)
Mina sąsiada-bezcenne :)