To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Space Star Techniczne - [MSS ALL] Jak otworzyć drzwi

smolec - 03-04-2011, 12:21
Temat postu: [MSS ALL] Jak otworzyć drzwi
Witam, czy jest jakiś sposób żeby otworzyć drzwi od pasażera od środka inaczej niż klamką, bo zepsuła mi się zewnętrzna jak i wewnętrzna klamka a drzwi są zamknięte, a żeby je naprawić muszę ściągnąć tapicerke, a żeby ściągnąć tapicerkę musze mnieć otwarte drzwi a tego nie mogę zrobić

Proszę o pomoc

robertdg - 03-04-2011, 20:59

Jest możliwość, ale to praktycznie trzeba dokonac włamania przez te drzwi, ewentualnie poświęcić tapicerke
Macenty - 03-04-2011, 21:55
Temat postu: Zacięte drzwi
Witam!
Ostatnio też przerabiałem ten problem ba drzwi zamarzły i nie działała anni klamka z wewnątrz ani z zewnątrz. Drzwi rozmarzły i zacząłem się dobierać do nich i odkręciłem tapicerką i... jest dla Ciebie taka nadzieja, że może odkręcając śrubę przy klamce wewnątrz i zdejmując plastik otaczający klamkę uda ci się pociągnąć za cięgło otwierające drzwi taki (grubszy drut) może Ci się uda powodzenia!!!

saymon - 09-04-2011, 18:03

Jest jest jeszcz jeden sposób. Kiedyś musiałem się włamywać do mojej carismy. Listwa która dociska uszczelkę okienną od zewnątrz jest do ściągnięcia. Lekko podważyć i pociągnąć do góry. Robi się szpara pomiędzy szybą i drzwiami. Jakiś drut zachaczyć o cięgna klamki i drzwi otwarte. Nietestowane w MSS.
cns80 - 12-09-2011, 12:29

Macenty napisał/a:
może odkręcając śrubę przy klamce wewnątrz i zdejmując plastik otaczający klamkę uda ci się pociągnąć za cięgło otwierające drzwi taki (grubszy drut) może Ci się uda powodzenia!!!
Właśnie przebrnąłem przez ten temat i jest to dość proste, aczkolwiek żeby samemu to wymyślić to ciężko :)

1. Odkręcamy wkręt mocujący osłonkę pod klamką wewnętrzną.
2. Zdejmujemy tą osłonkę.
3. Odkręcamy dwa wkręty mocujące klamkę wewnętrzną (w tej blaszanej jej części)
4. Przesuwamy drut/cięgno w kierunku tyłu samochodu żeby się do końca cofnęło.
5. zamykamy i otwieramy centralny zamek lub poprostu bolec.
6. Otwieramy drzwi (łatwiej przez okno klamką zewnętrzną, bo wewnętrzną mamy zdemontowaną.
W celu naprawy:
7. Na cięgnie w miejscu jego mocowania do klamki wewnętrznej jest gwint i plastikowy łącznik gwintowany (u mnie żółty). Liczymy ile zwojów gwintu jest jeszcze luzu (u mnie było 4).
8. Obracamy całą tą klamką wraz z plastikowym łącznikiem tak aby powiększyć ten luz o 2-3 zwoje (czyli np. z 4 do 6-7)
9. Składamy wszystko do kupy.

Problem powstaje dlatego że w chwili odblokowywania centralnego zamka lub bolca cięgno jest zbyt naciągnięte i zamek traktuje to jako trzymanie pociągniętej klamki, czyli tylko wysuwa się bolec informując o tym że drzwi są odryglowane, ale tak naprawdę on w dalszym ciągu są zaryglowane. Zaryglowanych drzwi nie da się otworzyć ani od środka ani z zewnątrz. Zwiększenie luzu na cięgnie ma za zadanie ułatwić jego pełne cofnięcie żeby zamek mógł się odryglować.

zet-em - 06-03-2012, 09:07

cns80...jesteś wielki! :wink:

Miałem bardzo podobny problem z otwieraniem tylnych drzwi i rzeczywiście - zbyt naciągnięte cięgło od klamki wewnętrznej powoduje te problemy.

Dzięki :wink:

(qrna, jak można komuś kliknąć ,,Pomógł"? - nie mogę tego znaleźć)

Bizi78 - 06-03-2012, 10:01

Musisz być autorem tematu aby kliknąć pomógł, chyba że poprosisz któregoś z modów o to aby zrobili to za ciebie :D .
Ogólnie "przycisk" pomógł znajdziesz przy poście tam gdzie użytkownicy mają ikonki: profil, PW, e-mail, GG itd.

zet-em - 06-03-2012, 11:55

Bizi78 napisał/a:
Musisz być autorem tematu aby kliknąć pomógł, chyba że poprosisz któregoś z modów o to aby zrobili to za ciebie :D .
Ogólnie "przycisk" pomógł znajdziesz przy poście tam gdzie użytkownicy mają ikonki: profil, PW, e-mail, GG itd.

Dzięki Bizi78 :D
A tak na marginesie, Ty również zarobiłeś na ,,pomógł" :D

Rimel - 06-12-2014, 01:03

Witam,
Kupiłem właśnie MSS 1.6 z 2002 roku i mam problem z tylnymi drzwiami po stronie kierowcy, tzn nie da się ich otworzyć. Popsuta jest klamka od zewnątrz i włączona jest blokada "dzieciowa"... Dam radę sam to opanować czy muszę udać się do fachowca, żeby otworzył drzwi?

robertdg - 06-12-2014, 08:24

Jak masz zdolności manualne i dużo cierpliwości to dasz rade
Rimel - 06-12-2014, 22:14

Ok, ale jak mam się do tego zabrać? Rozkręcać drzwi od środka czy jakoś je odchylać i podważyć cypelek od blokady?
robertdg - 06-12-2014, 22:17

Jezeli klamka zewnętrzna jest uszkodzona to musisz się jakoś dostać do wnętrza drzwi demontując tapicerke
cns80 - 08-12-2014, 07:47

Rimel napisał/a:
Witam,
Kupiłem właśnie MSS 1.6 z 2002 roku i mam problem z tylnymi drzwiami po stronie kierowcy, tzn nie da się ich otworzyć. Popsuta jest klamka od zewnątrz i włączona jest blokada "dzieciowa"... Dam radę sam to opanować czy muszę udać się do fachowca, żeby otworzył drzwi?
A jesteś pewien że to blokada "dzieciowa" a nie właśnie opisany wyżej problem z cięgnem ? Tzn. sam wiesz że to blokada czy sprzedający Ci tak powiedział ?
Radek.J. - 15-03-2016, 10:37
Temat postu: [MSS GDI] Klamka Wewnętrzna Drzwi
Witam.
Wewnętrzna Klamka drzwi przednich kierowcy.
Podczas próby otwarcia drzwi od wewnątrz zerwał sie plastikowy łącznik cięgna i klamki. Jest dosc trudny dostęp do tej cześci. Próbowałem zdemontowac uchwyt plastikowy , lecz bez powodzenia. Da się to zrobić? Czy trzeba zdejmować całą tapicerkę z drzwi przednich?

Bizi78 - 15-03-2016, 18:23

Teoretycznie pod uchwytem a dokładniej pod zaślepką są jeszcze dwa wkręty.
Tak przynajmniej wynika z manuala :wink: .
Tutaj masz pokazany uchwyt bez tej zaślepki:

Druga strona na fotce ale zdjęcie poglądowe 8) .