To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Tuning - malowanie alu

Anonymous - 11-04-2011, 20:20
Temat postu: malowanie alu
Witam
moje alufelgi 13 od lancera proszą sie o nowy lakier bo stary ma juz serdecznie dosyc.
malowanie felg to koszta jakis 300zł a czytalem na róznych forach ze można pomalować samemu aluski, czy wystarczy jeśli je dokladnie wyczyszcze odtłuszce i nałoże kilka warstw farby w spraju, próbował ktoś kiedyś, z jakim efektem to Wam wyszło i jak to robiliście?:)

Jackall - 14-04-2011, 22:15

Ja malowałem alu jeszcze do omegi proszkowo i nie ma problemu z odchodzeniem czy innymi problemami po malowaniu sprejem. Jeśli już chcesz sam malować to zrób to kompresorem z chemoutwardzalnym lakierem bo inaczej może ładnie wyglądać ale tylko chwilę.
W Krk cena za malowanie proszkowe 15" to 70pln lub 100 gdy jest dodatkowo druga warstwa bezbarwnego z metalikiem.

Krystian990 - 15-05-2011, 18:27

O sprayach zapomnij. Szybko tracą połysk, są podatne na zarysowania i mogą odpadać. Jeśli chcesz zrobić sam to musisz być wyposażony w kompresor i pistolet lakierniczy. Drzesz stary lakier papierem ok P120, potem to równasz papierem P240, następnie odtłuszczasz i nakładasz podkład epoksydowy 2k, podkład akrylowy2k, lakier bazowy, a na koniec bezbarwny 2k. Tak zrobione fele będą się trzymać wieki.
radek8622 - 17-07-2013, 20:02

Lakiernik.Moja odpowiedź to wypiaskować zmatować papierem 150 następnie 240.odtłuścić, podkład przemysłowy,wymatować podkład papierem 350 następnie baza także lakier przemysłowy oraz na koniec klar.Powiem tak jeśli chodzi o lakiery przemysłowe są bardzo wytrzymałe do felg jak najbardziej.Są także podkłady które nie wymagają matowanie lecz są one drogie.