Dom/garaż/ogród - Szambo Ekologiczne
jacek11 - 08-05-2011, 22:06 Temat postu: Szambo Ekologiczne Witam.Zakładam szambo ekologiczne,i potrzebuję kilka informacji na temat układania rur drenażowych.A więc,z powodu warstwy gliny,muszę się z nimi wkopać ok.1,5 metra.W instrukcji pisze o ok.1 metr.Czy mogę bez problemu wkopać się tak głęboko?Czy nie ma przeciw wskazań przeciwko temu?
Nie chciałbym zrobić jakiejś buby,bo potem przerabiać nie jest fajnie
Marcino - 11-05-2011, 08:56
Ne jestem expertem, ale napewno masz pozwolenie na budowę takiego obiektu, i tam sa warunku zabudowy. Chodzi mi o to ze jak np na 1.5m głebokości bedzie piasek.... to twoja odfiltrowana woda moze sączyć sie sąsiadowi do piwnicy.
Sam sie zastanawiam nad wybudowaniem ale studni chłonnej na deszczówkę, i też chce tą wodę puścić w ziemie.
jacek11 - 14-05-2011, 13:11
Do sąsiadów kawał drogi mam,więc to nie problem.Rozmawiałem z kolega,który pracuje na budowie,i mówi że nie powinno się nic stać.Trzeba tylko pilnować co by dobre spady porobić.Po za tym,twierdzi,że czym niżej,tym cieplej,i nie ma niebezpieczeństwa zamarznięcia.Więc decyzja podjęta,i kopę na 150 cm.
bastek - 25-03-2012, 21:32
odświeżam
znaczy się, przydomowa oczyszcalnia ścieków?
miałem zakłądać jesienią, ale się nie wyrobiłem.poszedłem do firmy, a tu proprozycja - tunelowa, a nie drenażowa
z takimi tunelami
http://www.eco-home.pl/oczyszczalnie/tunelowe.html
http://www.komfortoweoczy...-infiltrator,20
z drugiej strony na kultowym (?) forum muratora - że tunelowe są ble, drenażowe lepsze (opinia 1 osoby....)
możę ktoś z Was montował, orientuje się?
jacek11 - 26-03-2012, 18:01
Fajna sprawa,bo nie trzeba kamienia sypać a to spory koszt,bo zapłaciłem prawie 1500 zł.po za tym zasada działania jest taka sama.zastanawiam się tylko,jak jest z rozprowadzeniem ścieku.Wydaje mi się,że rura lepiej to rozprowadzi,ale mogę się mylić
bastek - 26-03-2012, 19:30
a ja zaczynam czytać o POSiach, i znów na biologiczną mam zwrot.... te tunelowe chyba przy gliniastym gruncie nie bardzo mi wyjdą.
jacek11 - 26-03-2012, 21:27
Przy gliniastym gruncie,to faktycznie może być problem.wtedy należy kopać głęboko,i sypać żwir.wedle informacji podanych w opisie oczyszczalni,powinno działać w ten sposób.poszukam instrukcji,to napiszę dokładnie jak powinno być.ewentualnie podjedź do castoramy,i bez problemu wydrukują taką instrukcję.
bastek - 26-03-2012, 22:10
ee, dzieki za kłopot. na razie pertraktuje z 3-ma firmami - 2 drenażowe, 1 tunelowa. ale jakos zacząłem czytać o biologicznych....
verikon - 12-09-2014, 16:48
witam, a montował ktoś szambo ekologiczne w firmie Ekohouse ? Bo się zastanawiam... nie chciałem nowego tematu zaczynać skoro już ktoś tutaj się wypowiadał... może ktoś coś doradzi z tych, co zamontowali już u siebie ..
Trik - 13-09-2014, 23:34
verikon, Napiszę tak. Ta POŚ przypomina mi "nieszczęście" zamontowane w gminie, w której pracuję. Te wskaźniki to pic na wodę, polskie normy mają tak szerokie spektrum, że praktycznie każda POŚ da rade je spełnić. Z dobrze funkcjonującej POŚ można odprowadzać ściek oczyszczony bezpośrednio do rowu jeśli masz taki na swojej działce.
Mocno problematyczna w obsłudze. Oczyszczalnia na osad czynny - bakterie tlenowe. Działa na zasadzie dużych oczyszczalni. Te w naszej gminie wymagają ciągłej pracy, tzn. ciągłego dostarczania ścieku, systematycznego doglądania przynajmniej raz w tygodniu ze względu na wytwarzający się kożuch w jednej z komór. 2 razy w roku, czasem 1 raz, usuwasz osad nadmierny. Na początku ludziska ten kożuch taczkami wywalali, bo producent źle instruował użytkowników. Potem znaleźliśmy firmę, w której pracowali bardziej kompetentni ludzie i problem powoli zanika. Aktualnie gmina ma sporo roboty z serwisem. Po 2 latach siadają dmuchawy membranowe napowietrzające (mamy Secoch-y - najwydajniejsze do tej roboty), części drogie jak diabli (para magnesów do dmuchawy 80W kilkadziesiąt euro). Tego typu oczyszczalnie nie mają dużego marginesu, w przypadku najazdu większej liczby gości wszystko zaczyna się syfić, bo oczyszczalnia nie wyrabia. trzeba mieś zbiornik buforowy.
Złoże chłonne przyjmujące ściek oczyszczony powinno być liczone ok 10m2 na 1 osobę przy miąższości min 1,5m. Powinno być wykonane z min 2 frakcji żwirowych. Dno złoża musi być min. 1,5m nad lustrem wody gruntowej. Na gruntach gliniastych złoże powinno być na tyle duże by wytrzymało mniejsza chłonność gruntu rodzimego.
W tej technologii, proponuje zastanowić się nad produktami bardziej znanych firm np. Polskie - Delfin http://www.delfin-polska.pl/, Sotralentz http://www.sotralentz.pl/ , Litewska - Traidenis http://www.traidenis-pol.com/. najmniej problematyczne są oczyszczalnie rozsączające. Sypiesz porcję bakterii beztlenowych raz na jakiś czas do kibla i działa. Raz do roku płuczesz koszyk filtracyjny raz na 2 lata wybierasz osad nadmierny. Ostatnio, byłem na konferencji o POŚ i polecane były oczyszczalnie z wykorzystaniem roślin w oczku wodnym. Są tańsze w budowie i eksploatacji od tych na osad czynny.
BTW. POŚ do iluś tam m3 na dobę buduje się na zgłoszenie, pod warunkiem że decyzja o warunkach zabudowy zawiera ten element. Na pozwolenie na budowę buduje się szamba szczelnie do 6,5m3. Powyżej tych wielkości potrzebne jest jeszcze pozwolenie wodnoprawne.
Andrew - 15-09-2014, 14:42
Trik napisał/a: | POŚ do iluś tam m3 na dobę buduje się na zgłoszenie, pod warunkiem że decyzja o warunkach zabudowy zawiera ten element. |
Do 7,5m3 buduje się na zgłoszenie. Np. w moim powiecie robi się to na zgłoszenie bez decyzji o wz, z tym, że cały "projekt" ma być zrobiony przez uprawnionego w tym zakresie projektanta na mapie do celów projektowych i uzgodniony ZUDP.
Trik napisał/a: | Na pozwolenie na budowę buduje się szamba szczelnie do 6,5m3 |
Mała poprawka do 10m3.
Trik napisał/a: | najmniej problematyczne są oczyszczalnie rozsączające. Sypiesz porcję bakterii beztlenowych raz na jakiś czas do kibla i działa. Raz do roku płuczesz koszyk filtracyjny raz na 2 lata wybierasz osad nadmierny. |
Mam taką. 2 lata użytkowania jak na razie żadnych problemów.
Co do oczyszczalni, mój kolega montuje teraz takiej firmy: http://www.marseplast.com/
|
|
|