Pajero III - Bład 23 przerwa na biegu jałowym
radekbialy - 11-05-2011, 22:28 Temat postu: Bład 23 przerwa na biegu jałowym Witam wszystkich gdyż jest to mój pierwszy wpis. Nigdzie nie znalazłem odpowiedzi wiec załozyłem nowy temat.
Jak w temacie komputer pokazuje mi bład silnika nr 23 Przerwa biegu jałowego. Objawy mam takie ze jak samochód stoi na biegu jałowym to po jakim czasie zapala sie kontrolka silnika. Silnik co jakis czas jakby troche sobie zakulał ale nie jest to mocno odczuwalne. Czasami kopci troszke na postoju taki biały dymek prawie niewidoczny bardziej moze wyczuwalny zapach jak z jakiegos Stara. Zadnych zmian w jezdzie nie ma, odpala bez problemu, oleju nie bierze. Jak ktos miał podobny przypadek to prosze o pomoc gdzie mam zaczac szukac. Jak narazie wyczyściłem dolot powietrza nic nie zmieniło ale napewno nie zaszkodziło.Pozdrawiam
tompol34 - 12-05-2011, 08:58
zakulał?????? czyli podnosi obroty na krótką chwilę ?
radekbialy - 12-05-2011, 18:48
czasami troszke podniesie na chwilke, ale czasami tez troche spadna tak jakby sie przydusił. nigdy nie zgasł.
Tonio80 - 12-05-2011, 18:51
Miałem to samo.u mnie skończyła się pompa.
radekbialy - 12-05-2011, 19:21
Nie pocieszająca wiadomość. Ale dzieki za odpowiedz.Jakie poniosłes koszty i gdzie robiłes
tompol34 - 13-05-2011, 08:23
kolego zanim zaczniesz wymieniać pompę przeczyść nastawnik dawki, zdjęcia masz w temacie" foty pompy GE "- przejrzyj ten materiał, prawdopodobnie masz opiłki w nastawniku i to powoduje to twoje problemy. Można to zrobić bez demontażu głowiczki, czyli na pompie
powodzenia
radekbialy - 13-05-2011, 18:36
ok zaczne od czyszczenia nastawnika. napisze czy pomogło. Mam jeszcze jeden problem jak załacze naped na 4h to napęd sie załącza ale kontrolki od przednich kól mrugaja na zielono a powinny sie zapalic po chwili na stałe. Kiedys mi cos zazgrzytało przy przełączaniu. załozyłem nowy czujnik przedniego mostu bo stary przeciekał wiec i tak był do wymiany ale to nie pomogło.
tompol34 - 17-02-2012, 18:57
wymieniłeś pedał gazu? tu masz odpowiedź, bo to mnie też dopadło
"Stycznik biegu jałowego" na czujniku położenia pedału przyspieszenia. Jest to element stanowiący całość z tym czujnikiem (a właściwie 2-ch czujników), który odpowiada za informowanie komputera, że pedał przyspieszenia jest właśnie w położeniu "neutralnym", czyli na biegu jałowym. Informacja dla komputera, to nic innego jak impuls elektryczny o odpowiedniej wartości napięciowej, którą następnie sterownik porównuje z matrycą pamięci, czy ona się zgadza z wartością nominalną, założoną. Jeżeli w jakiś sposób sygnał elektryczny jest zakłócony - tu prawdopodobnie uszkodzony jest ten właśnie styk biegu jałowego - to sterownik odpowiednio "przenosi" wiernie w/w zakłócenie na obroty silnika, a konkretnie steruje wtryskiem paliwa w sposób zakłócony. Stąd mogą być chwilowe i to tylko w obszarze biegu jałowego "falowania" obrotów, a nawet gaśnięcie silnika.
mikello - 17-02-2012, 23:24
Tompol34 faktycznie zauważyłem że gdy stoję to czasem silnik minimalnie zwiększy obroty i powraca, tak jakbym miał włączoną klimę. Nie dzieje się to za każdym razem i z dosyć dużym interwałem.
A nie da się naprawić takiego przełącznika? Jest to nierozbieralne? Czy może ze względów bezpieczeństwa...?
|
|
|