Sigma/Diamante Ogólne - ABS
Anonymous - 11-11-2006, 16:58 Temat postu: ABS Witam,
W dniu dzisiejszym zdejmowałem tylny zderzak aby go wypchnąć.... i sciagnąłem przy okazji lewe tylne koło (aby było łatwiej). Po złożeniu wszystkiego i zamontowaniu koła non stop swici się kontrolka ABSu
Co to może być - nie sprawdzałem jeszcze bezpieczników bo juz się ciemno zrobiło - przeciez nic z klockami ani czujnikiem absu nie roiłem. Zdjąłem koło - poleżało sobie 2 godz. i potem je założyłem .....
Co to może być i co sprawdzić????
Anonymous - 12-11-2006, 16:48
Cóż jeśli nie przyłożyłeś czymś czujnikowi, możliwość jest tylko jedna tj. uszkodzona instalacja. Przewód od czujnika jest albo zerwany albo "masuje" czyli ma uszkodzona izolację - najprawdopodobniej w miejscu, w którym przechodzi przez metalową osłonę tarczy hamulcowej. Zabrudzenie czujnika tudzież grzebienia raczej nie wchodzi w grę gdyż w Sigmie jest on wewnątrz tarczobębna.
Pozdrawiam.
Anonymous - 12-11-2006, 17:23
NIe przywaliłem niczym ale.....
czy przypadkiem komputer od ABSu nie sziedzi sobie spokojnie w tylnym boczku pod szybą (kombi).... Musiałem do ściągnięcia zdeżaka zdemontować boczki i możliwe, że jak odkręcałem zderzak wypieła się jakaś kostka z kompa i tak się właśnie objawia. Jak tylko znajdę jutro czas to od razu sprawdzę czy przypadkiem tam nie tkwi diabełek
Anonymous - 12-11-2006, 23:58
Faktycznie komputer od ABS -u siedzi sobie pod lewym boczkiem w bagażniku. Być może odkręcając boczne mocowania zderzaka, obruszyłeś którąś z wtyczek...
pozdrawiam.
Anonymous - 13-11-2006, 20:08
i po sprawie - naprawiło się - znaczy juz nie świci się kontrolka non stop. I wcale nie wyciągnąłem żarówki. Dzisiaj jak co dzień duzo jeździłem po wawie aż w końcu znalazłem sie w łomiankach na polnej drodze z bardzo duzymi kałuzami. i tak sobie jadę ok, 5 km/h i w.... się w taka że do progów siągała - zadymiło sie z kółek - szybkie chłodzenie hamulców i się kontrolka wyłaczyła..... Teraz świeci się wyłacznie jak zapalam samochód i się od razu wyłacza (gaśnie)......
saphire - 13-11-2006, 20:21
Pewnie jakies błoto gdzieś tam było na grzebieniu albo na sensorze i przeszkadzało a woda zalała, wypłukała - ciekawe czy jak obeschnie to będzie ok i czy ABS na pewno działa na wszystkich kołach.
|
|
|