To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - swiecaca kontrolka srs

baxy - 24-05-2011, 21:43
Temat postu: swiecaca kontrolka srs
witam
w niedziele mylem moja miske od srodka- pralem fotele. po wyschnieciu i odpaleniu silnika swieci sie kontrolka srs
zauwazylem pod siedzeniem pasezera zolty wypiety przewod
od czego jst ten przewod ? czy go wypialem?
nie widze miejsca zeby go wpiac
prosze o rade

Bizi78 - 24-05-2011, 22:15

Prawdopodobnie od bocznej poduszki powietrznej.
baxy - 24-05-2011, 23:55

nie mam bocznych poduszek
Bizi78 - 25-05-2011, 09:57

Może to być jeszcze kabelek od podgrzewania fotela ewentualnie fotel był przekładany od jakiegoś dawcy. Co do kontrolki wpisz w szukajce hasło srs i powinno wyskoczyć parę tematów. W SS ludzie też po praniu wnętrza mieli z tym problem i było to spowodowane zamoczeniem styków od bocznych poduszek, napinaczy pasów ewentualnie modułu znajdującego się koło dźwigni ręcznego. Tutaj masz opis problemu w SS.
http://forum.mitsumaniaki...1&highlight=srs

baxy - 26-05-2011, 11:11

dzisiaj znalazlem jeszcze jeden przewod pod siedzeniem , z czarna nebieska wtyczką, drugi jest zolty z czerwona wtyczka, mysle ze sa to przewody od podgrzewania i poduszek w siedzeniu, ale ja nie mam ani podgrzewania ani poduszek w siedzeniu wiec musialy byc one wypiete, po rozebraniu tunelu i dostaniu sie do modulu przeczyscilem wtyczkeod modulu, ale po wpieciu nadal kontrolka swieci. auto mam z 99 roku przed liftem.
jakies sugestie?

Saqu - 26-05-2011, 11:16

wszystkie operacje związane z poduchami powinieneś przeprowadzać na odpiętym aku, jak się pojawił błąd SRS to z tego co kojarze sam nie zgaśnie.. trzeba na kompa się udać.
Możesz spróbować z odpięciem akumulatora na godzinke czy dwie...
Żółte kable są od poduszek.

rodman26 - 31-05-2011, 22:02

Witam!Też mam problem z srs.Na KTS-ie wyszlo że jest błąd sterownika EEPROM i nr błędu to 7050 wie ktoś coś na ten temat?Będę wdzięczny.Dodam że siedzenia wyciągałem odpinałem poduchy,ale je wpiąłem z powrotem tyle że musiałem auto przestawić i zapomniałem że poduchy są odpięte
mlun - 02-06-2011, 10:35

?? To podpiąłeś czy nie?
Elwood_Blues - 25-06-2011, 18:24

Wznawiam temat. Dodam cos od siebie.
Wczoraj wyjmowalem fotel przedni kierowcy. Oczywiscie odlaczylem kabelek od poduszki powietrznej. Wsadzajac fotel zapomnialem o kabelku. Odpalilem i pojawilo sie SRS. Wylaczylem silnik, podpiolem kabelek, odpalilem silnik i... SRS. Odpialem i podpiolem kabelek kilka razy, nic nie pomoglo.
1. Czytalem ze nalezy odpiac akumulator na 2-3 godziny. Czy to pomoze?
2. Czy jesli pali sie SRS to nie dzialaja wszystkie poduszki czy tylko ta kierowcy?

kamir - 25-06-2011, 21:51

Elwood_Blues, Z tego co wiem to błąd jest cały czas zapamiętany w pamięci komputera. Odpięcie akumulatora powinno pomóc ( jeżeli przyczyna błedu jest już usunięta ).
Hugo - 26-06-2011, 09:41

Odpięcie akumulatora choćby nie weim na jak długo nic już nie pomoże. Błąd SRS musi zostać skasowany po podłączeniu auta pod komputer serwisowy.
Elwood_Blues - 26-06-2011, 19:56

No dobra, zdania sa sprzeczne.
A jak to jest z pytaniem nr 2?
Czy blad SRS powoduje niesprawnosc calej instalacji poduszek powietrznych czy tylko tej ktorej dotyczy?

Hugo - 26-06-2011, 20:08

Elwood_Blues napisał/a:
No dobra, zdania sa sprzeczne.
Ale jedno prawdziwe. Tzn. jest jeszcze inny sposób oprócz resetu komputerem, można wyjąć żarówkę z kontrolki :wink:
Elwood_Blues napisał/a:
Czy blad SRS powoduje niesprawnosc calej instalacji poduszek powietrznych czy tylko tej ktorej dotyczy?
A to mnie również interesuje.
SHARK1979 - 26-06-2011, 20:15

Hugo napisał/a:
Ale jedno prawdziwe. Tzn. jest jeszcze inny sposób oprócz resetu komputerem, można wyjąć żarówkę z kontrolki :wink:

No właśnie jest to sposób, tak naprzykład zrobił kolega Forest w Galu i ma spokój :D

volve - 26-06-2011, 20:16

Hugo napisał/a:
Tzn. jest jeszcze inny sposób oprócz resetu komputerem, można wyjąć żarówkę z kontrolki

Można jeszcze zmostkować tą żarówkę z żarówką od np. CE :D

A tak na serio to Hugo ma racje, kasowanie błędu SRS jest możliwe tylko przez serwis(tzn. nie musi to być ASO, po prostu ktoś musi mieć sprzęt do tego).