To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II Ogólne - pęknięta szyba

androzek - 30-05-2011, 12:46
Temat postu: pęknięta szyba
Dziś dostałem "prezent" od TIRA w postaci kamienia który uderzył w lewy dolny róg przedniej szyby - aktualnie rysa ma ok.15 cm długości - i tak szyba będzie do wymiany.Doradźcie jak najlepiej to rozwiązać - AC z polisy ( samochód w lisingu ,mogą podwyższyć stawkę - o ile? czy we własnym zakresie - serwis czy specjalistyczna firma ).I jeszcze - jak wyrobić wtórnik naklejki z nrr ejetsracyjnym?
sylb - 30-05-2011, 15:39

Ze 4 lata temu mieliśmy podobny przypadek, i ubezpieczenie pokryło szybę i naklejkę.

Co do naklejki to znajomy mówił, że teraz chyba 20 zł.
Co do szyby, sprawdź, bo w sporej części towarzystw szyby są ekstra ubezpieczane i szkoda powstałe z ich wymiany nie wpływa na normalne ubezpieczenie. Ale nawet gdyby miała wpływ to się nie przejmuj, przy ponownym ubezpieczeniu mów, że masz max zniżki a w przypadku szkody, gdy towarzystwo to wykryje to najwyżej dostaniesz o różnice w cenie, mniejsze odszkodowanie.

rezon - 30-05-2011, 20:21

androzek napisał/a:
czy we własnym zakresie - serwis czy specjalistyczna firma ).I jeszcze - jak wyrobić wtórnik naklejki z nrr ejetsracyjnym?
koszt zamiennika to ok 1200 zł. naklejkę przeklejają - ja mam na szczęście oprócz AC również ubezp. "szyba" za 70 zł
joachim69 - 31-05-2011, 00:32

szybka pilkingtona to koszt kolo 500 zł z czujnikiem
rezon - 31-05-2011, 07:03

androzek, jeszcze jedno - jak będziesz wymieniał, warto zamówić szybę z ogrzewaniem. Było gdzieś na forum, że wystarczy dołożyć przekaźnik i podpiąć istniejące kabelki aby mieć podgrzewanie okolic wycieraczek. Ja niestety przeczytałem już po wymianie szyby.
joachim69 napisał/a:
szybka pilkingtona to koszt kolo 500 zł z czujnikiem
z wymianą? chyba nie...
androzek - 31-05-2011, 15:25

Jak zwykle jaja.Pan w BRE leasing przy zgłoszeniu szkody mnie olał i powiedział,że wszystko załatwia ubezpieczyciel.Nieprawda - dziś pani przysłała kwit do wypełnienia.Gośc z Compensy ( z pewnością "specjalista") nie widzi różnicy między Mitsubishi i Fordem i wysłał mnie do serwisu Forda oddalonego o 70 km.Następny pan odpowiedzialny za szkodę w kompensie też ma mgliste pojęcie o całej sprawie bo przy konkretnych pytaniach się gubi.Szyba ta z ogrzewaniem i bez kosztuje ok.2170 zł ( czyli w przyblizeniu 5x więcej niż faktycznie - to specjalność Mitsu ).Teraz czekam na kwit z Bre leasing z którym pojadę do ASO który to zamówi szybę ( czy będzie płynąć miesiąc z Japonii ?) a potem to już z górki.....za miesiąc jak znalazł.
joachim69 - 02-06-2011, 19:34

600 zł z wymianą zapłaciłem w passacie b6
rezon - 02-06-2011, 21:00

androzek, zainteresuj się zamiennikami - naprawę będziesz miał w ciągu kilku dni. Ja mam w tej chwili Nordglass
androzek - 18-06-2011, 14:49

Dziś wymieniłem szybę.Nowa jest z podgrzewaniem miejsca przylegania piór wycieraczek.
Podobno podłączenie jest trywialnie proste.Zobaczymy zimą...

mitsu00 - 18-06-2011, 16:32

androzek napisał/a:
Dziś wymieniłem szybę.Nowa jest z podgrzewaniem miejsca przylegania piór wycieraczek.
Podobno podłączenie jest trywialnie proste.Zobaczymy zimą...
Wszystko pieknie, tylko że jeśli wcześniej nie miałeś podgrzewanej, to i nie masz przekaxnika sterującego podgrzewaniem szyby w skrzynce pod maską. Bez tego podgrzewanie działac ci nie będzie.
tomekhydra - 18-06-2011, 21:28

Witam,niedawno przechodziłem to samo :? .Jko że mam ac,oc i specjalne ,,szyby" w hestii to udałem się do aso arpol w toruniu;no i schody.Pan z aso stwierdził iż mogą nie zmieścić się w 4 tys :rolleyes: na co pan z hestii oznajmił iż nie mogę wymienić szyby w aso z ubezpieczenia ,,szyby" :shock: chyba że z normalnego ac- więc po zniżkach( to po co kuśwa to ubezpieczenie skoro wykupiłem full-wypas).Po dość emocjonalnei reakcji z mojej strony wymieniono mi szybę,na orginalną ale bez znaczka w firmie akceptowanej przez hestię.Nie jestem do końca zadowolony; uszkodzono mechanizm wycieraczek-wyszło po 2 miesiącach. Na moie pytanie ile by to kosztowało pan z firmy powiedział;480 pln z wymianą. SKĄD BIORĄ SIĘ TE CENY W ASO??? z kątowni :badgrin: pzdr tomek
ps - radzę być przy wymianie i patrzeć mechaniorom na łapska

MetalMania - 19-06-2011, 14:36

Tomek, nie denerwuj się na Hestię, tylko nie wypytałeś/ wyczytałeś do końca o co chodzi z ubezpieczeniem szyba. Też ubezpieczam się w Hesti, ale moja Pani Agent od razu wytłumaczyła mi co i jak i tej opcji nie brałem. Za to wykupiłem ubezpieczenie zniżek, koszt niewielki, a rzecz przydatniejsza niż "szyba" :biggrin:
rezon - 19-06-2011, 15:55

MetalMania napisał/a:
Za to wykupiłem ubezpieczenie zniżek, koszt niewielki, a rzecz przydatniejsza niż "szyba"
po doświadczeniach tegorocznych mam inne zdanie. Zdecydowanie bardziej przydatna była "szyba" :(
tomekhydra napisał/a:
a co pan z hestii oznajmił iż nie mogę wymienić szyby w aso z ubezpieczenia ,,szyby"
od samego początku nie brałem pod uwagę ASO jako wykonawcę - wolę zamiennik
michu300 - 19-06-2011, 20:12

Ceny są z kosmosu. Taka ciekawostka - ten element plastikowy nad tylną szybą, gdzie jest zamontowane światło stopu, kosztuje coś koło 8k PLN :-) ...