To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - FAQ - [Cari 1.6] Sprężarka klimatyzacji

Maratonczyk42 - 31-05-2011, 11:27
Temat postu: [Cari 1.6] Sprężarka klimatyzacji
Witam,
Posiadam Mitsubishi Carismę, 2002, 1.6 benzyna.
Mam problem z klimatyzacją, a dokładnie ze sprężarka klimatyzacji.
Trzy tygodnie temu dokonałem przeglądu układu klimatyzacji, w którego skład wchodziło:
1. Sprawdzenie szczelności układu;
2. Napełnienie układu czynnikiem chłodzącym;
3. Wymiana filtra kabinowego;
4. Dezynfekcja ozonem.
Wszystko było OK do momentu nadejścia upałów. Trzykrotnie zdarzyło mi się, że gdy auto stało w miejscu nasłonecznionym, podczas wysokich temperatur, klimatyzacja nie załączała się. Zaznaczam, że sprężarka jest sprawna, ponieważ podczas chłodniejszych dni, bądź po postoju w nocy garażu, załącza się.
Sugerowano mi, że odpowiedzialnym za to może być czujnik temperatury umieszczony w sprężarce. Ewentualnie przekaźnik, który nie zawsze przekazuje napięcie do sprężarki. Dzisiaj sprawdzę, czy każdorazowo napięcie dochodzi bezpośrednio do sprężarki, aby wykluczyć ewentualność awarii przekaźnika.
Jeżeli ktokolwiek miał podobny problem i uporał się z nim uprzejmie proszę o radę jak temu podołać.
Pozdrawiam.
Rafał

zbycho77 - 07-06-2011, 16:37

Cześć, dałeś radę z tą klimatyzacją? Ostatnio u mnie w praktycznie takiej samej Cari jak Twoja pojawił się podobny problem...
Maratonczyk42 - 15-06-2011, 20:09

Witaj,
zgodnie z zaleceniami osoby dokonującej przeglądu klimatyzacji sprawdziłem, czy któryś z przewodów wchodzących do sprężarki nie jest uszkodzony. Były całe, poprawiłem tylko izolację w jednym miejscu.
Moim skromnym zdaniem winny był czujnik temperatury umieszczony w sprężarce... najprawdopodobniej się zawiesił... bo - odpukać - na chwilę obecną klima działa. Zaobserwowałem również, że któregoś razu, gdy właśnie miałem problem z uruchomieniem klimatyzacji, sprężarka była mocno nagrzana... Może coś złego działo się w jej środku. Bynajmniej teraz jest OK.

zbycho77 - 15-06-2011, 21:06

U mnie poszedł zawór rozprężny, na razie nie mogę go zdobyć jeszcze - więc klima kaput :)