[96-02]Colt CJ0 - [CJ4A 1.6] CJ0 - obroty :-/
Anonymous - 14-11-2006, 07:23 Temat postu: [CJ4A 1.6] CJ0 - obroty :-/ Witam
Od kilku dni zauważyłem że coś dziwnego dzieje sie z wolnymi obrotami w moim colcie mianowicie gdy silnik jest już rozgrzany jak zdejmę nogę z gazu i wybiję na luz obroty przez 3-5 sekund stają się nierównomierne i spadają do ok. 500. Po tych kilku sekundach wszystko wraca do normy. Stąd pytanie co może być tego przyczyną?
Anonymous - 14-11-2006, 08:51
Mam to samo, tylko mi gaśnie jak jest rozgrzany.
josie - 14-11-2006, 08:57 Temat postu: Re: CJ0 - obroty :-/
hulas napisał/a: | Witam
Od kilku dni zauważyłem że coś dziwnego dzieje sie z wolnymi obrotami w moim colcie mianowicie gdy silnik jest już rozgrzany jak zdejmę nogę z gazu i wybiję na luz obroty przez 3-5 sekund stają się nierównomierne i spadają do ok. 500. Po tych kilku sekundach wszystko wraca do normy. Stąd pytanie co może być tego przyczyną? |
Potrzebne jest czyszczenie przepustnicy i regulacja wolnych obrotów.
Niestety nie obędzie się bez czyszczenia portfela, gdyż do tej operacji konieczne jest podłączenie pod komputer serwisowy który posiada tylko ASO.
Anonymous - 14-11-2006, 14:16
Aaa, zapomniałem dodać (nie wiem czy to ważne czy zupełnie nie mające wpływu), że takie wariowanie obrotów zaczęło się dziać po wymianie akumulatora (wstawiłem trochę mniejszy - 55 Ah Bosha, bo w colcie był jeszcze fabryczny 60 Ah ale nie nadawał sie już do niczego).
Krzyzak - 14-11-2006, 14:19
to może się samo uspokoić - gdy ECU przestanie zbierać dane (uczyć się wolnych obrotów)
Anonymous - 15-11-2006, 07:28
Wczoraj trochę więcej pojeździłem coltem i sprawdziły sie słowa Krzyżaka, obroty sie uspokoiły i wszystko jest ok. Dziękuję.
|
|
|