Dom/garaż/ogród - Odśnieżarka spalinowa
sieegurd - 20-06-2011, 08:23 Temat postu: Odśnieżarka spalinowa Witam szanowną ekipę Założyłem nowy temat odnośnie odśnieżania, ponieważ poprzedni dotyczył trochę innego problemu
Mój rodzinny dom, w którym obecnie główne skrzypce gra mój brat, w zimie zamienia się często w fortecę nie do zdobycia samochodem Znajduje się w dolinie, a prowadzi do niego ok. 150-200 metrowa droga (o pochyle ok. 10-15 st.) utwardzona kamieniami (w miejscu kół, bo środkiem rośnie trawka ). Nie jest osłonięta żadnymi drzewami, więc podczas opadów śniegu i wiatru potrafi w ciągu 3h zostać zadęta na wysokość ok. 50-60 cm. I wtedy tylko odwalanie łopatą ścieżki zostawało, a samochód parkowało się u sąsiada
Młody ostatnio podsunął mi myśl, że może zainwestować w odśnieżarkę:
http://allegro.pl/odsniez...1666498933.html
Jest jeszcze przed sezonem i cena kusi Pisaliśmy do sprzedawców i twierdzili, że odśnieżarka poradzi sobie z górką o pochyle max. 20 st. Czy ma ktoś może doświadczenia z takimi urządzeniami i mógł napisać, czy warto się w to pchać? Głównie martwi mnie ta górka, czy nawet jak założymy łańcuchy na koła, odśnieżarka poradzi sobie na takiej drodze.
Z góry dzięki za wszelką pomoc
cns80 - 20-06-2011, 08:55
Z górką może sobie poradzi jak łańcuchem koła oplączesz, bo z tego co piszesz to droga jest z kamienia (a więc nie równa i śliska) więc te oponki mogą mieć problem, a jako że nierówno to i tak do "żywego" nie odśnieżą (zresztą na tym Ci chyba nie zależy). Chociaż jeśli ma odpowiednio obciążoną oś to nawet bez łańcuchów da radę.
Marcino - 22-08-2011, 10:52
Ja nie wiem czy nie za mała ona jest... bo 200mb górki na szerokość tak 2m trzeca 4 razy jechać czyli w sumie prawie kilometr, nie wiem jaką to ma wydajnośc?
A moze lepiej w jakiś mały ciagnik z pługiem zainwestować i takim sie łatwo i szybko przebic perzez snieg, a i do innych rzeczy można go wykorzystac.
|
|
|