[02-06]Lancer CS0 - szarpanie (przeskakiwanie ?) kół przy ruszaniu pod górkę.
r4ster - 01-07-2011, 16:52 Temat postu: szarpanie (przeskakiwanie ?) kół przy ruszaniu pod górkę. Witam, od pewnego czasu borykam się z pewnym problemem, mianowicie, gdy ruszam pod górkę, trzymając stałe obroty (około 1500 rpm) samochód dziwnie szarpie/wyrywa/przeskakuje, z odgłosami stuknięcia (właściwie nie tyle stuknięcia, co po prostu, uderzenia(?)) nie umiem tego niestety zbyt fachowo opisać (jedynie wiem, że dodając więcej gazu problem znika, ale wtedy już często zaczynam buksować kołami).
W ASO powiedzieli, że to normalne i mam przyzwyczaić się do używania wyższyc obrotów, a co wy o tym sądzicie ?
Samochód to Mitsubishi Lancer kombi 2.0.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
robertdg - 01-07-2011, 19:53
Jak koła podskakują to może być wina np: amortyzatorów, sprzęgła, jak szarpie silnikiem to może być wina układu WN, poduszek, oraz wiele innych możliwości.
krzychu - 02-07-2011, 09:00
Przetestowałem dzisiaj wjeżdżając na parking na 4 piętro. Przy 1500 ładnie rusza, za drugim razem obroty spadły poniżej 1000 i wyczuwalne były drgania (coś jak wysoki bieg i obroty poniżej 1000) ale nie ma mowy o szarpaniu czy charakterystycznym przeskakiwaniu (to co ja mam jak postoi w zimnym i wilgotnym otoczeniu ze 2 razy przy pierwszych ruszaniach).
Haiku - 04-07-2011, 13:56
To o czym pisze r4ster może być zbliżone do tego co pisze Krzych tylko opisane innymi słowami. Ostatnio miałem przyjemność jechać do Zakopanego i jak to zwykle bywa na zakopiance korek olbrzymi Średnio na 10 razy miałem dziwne podskakiwane ruszanie. Rozwiązanie: od razu sprzęgło i z międzygazem ponownie ruszyć.
Edit: Wulgaryzm wykropkowany, nadal jest wulgaryzmem.
4fi - 20-07-2011, 12:22
Witam,
U mnie w Lancerku dzieje się tak samo, Przy ruszaniu spod świateł czasem zdarza się że samochód dziwnie szarpie. W serwisie powiedzieli żę to normalne.
Rozwiązanie - tak jak napisał Haiku, sprzęgło i raz jeszcze gaz. Wtedy problem znika.
|
|
|