[96-02]Colt CJ0 - [CJ1A 1.3] Blokada przyspieszania przy 2,5tys RPM
greagh - 20-07-2011, 20:15 Temat postu: [CJ1A 1.3] Blokada przyspieszania przy 2,5tys RPM Witam,
Mam dość dziwny problem z moim coltem. Raz na jakiś czas (ostatnio częściej) następuje blokada przyspieszania przy około 2500 RPM. Auto nie przyspiesza pomimo wciskania gazu do podłogi. Blokada trwa kilka sekund po czym wszystko wraca do normy. Podczas blokady przyspieszania czuć szarpanie samochodem - tak jakby chciał jechać szybciej a nie mógł.
Czy ktoś już miał podobny problem? Co może być uszkodzone? Czy jest to wina filtra paliwa?
Pozdrawiam i liczę na wsparcie.
Grzesiek.
Hugo - 20-07-2011, 23:19
greagh napisał/a: | Co może być uszkodzone? Czy jest to wina filtra paliwa? | Może być, ale na początek zacznij od rzeczy bardziej prawdopodobnych: świece zapłonowe, przewody WN, kopułka i palec aparatu zapłonowego.
piotrekdm1983 - 21-07-2011, 10:10
Ja miałem identyczny problem jak ty . wykręcenie całego aparatu zapłonowego + jego dokładne wyczyszczenie i wyczyszczenie wtyczki z pinami do aparatu pomogło . Wtyczka była zaśniedziała i w aparacie też coś było nie tak . Wcześniej wymieniłem pół samochodu kable , filtry , rozrząd , świece , końcówkę elastyczną + regulacja zaworów a okazała się taka pierdoła
Tomek - 21-07-2011, 10:16
dzieje Ci sie to na zimnym/ciepłym silniku ?
czy nie ma znaczenia?
kamilknz21 - 21-07-2011, 12:19
Ja mam taki sam problem. Wciskam gaz a samochód szarpie. Dzieje się to przy zimnym i ciepłym silniku. nie wiem co mam zrobić.
greagh - 21-07-2011, 18:09
Zarówno na zimnym jak i na ciepłym silniku, na różnych biegach ale zawsze w okoli 2500 RPM.
krzysieg - 26-07-2011, 23:39
A powyżej 2500RPM też ?
jeśli tylko przy tych obrotach to myślę że wiem co to
może być tylko nie wiem jak to jest w colcie rozwiązane .
W oplu miałem podobny problem , usterką był przepływomierz .
Dodając gazu - im więcej to tym bardziej odchylała się łopatka przepływomierza
wraz ze stykiem potencjometru ,gdy styk trafił na wytarcie ścieżki rezystancyjnej silnik przerywał .
|
|
|