[92-96]Lancer CB0 - Coś obciera z przodu
Hornet - 30-07-2011, 21:07 Temat postu: Coś obciera z przodu Hej
Dzisiaj przy wyjeżdżaniu z parkingu usłyszałem dźwięk jakby obcierania.
Po kolejnych próbach wyszło, że odgłos pojawia się przy max skręconych kołach, bez względu na stronę skręcania, i jazda w tył. Odgłos obcierania jest nazwijmy to punktowy, nie jest ciągły, tak jakby jeden punkt na kole obcierał. Oczywiście obejrzałem wszystko i nie zauważyłem winowajcy. Co ciekawe słyszałem go na chropowatym asfalcie, na polbruku (inny parking) dźwięk nie był słyszalny. Macie pomysł co to ?
j-rules - 31-07-2011, 14:40
bardziej szoruje czy moze lekko piszczy?
u mnie bardziej piszczało/skrzypialo w identycznych sytuacjach jak u ciebie. Byly to blaszki klockow hamulcowych
Hornet - 31-07-2011, 18:18
Hmm. Jednak bardziej szoruje. Ale dzisiaj przy normalnej jeździe coś popiskiwało.
Trza będzie jakiś kanał nawiedzić.
A dokładnie to o jakie blaszki chodzi, bo do hamulców to się sam jeszcze nie dobierałem ?
robertdg - 31-07-2011, 18:49
Przyłacze się do opinii j-rules, także postawie na kończące się klocki hamulcowe.
Hornet - 31-07-2011, 21:23
robertdg napisał/a: | kończące się klocki hamulcowe. |
Klocki wraz z tarczami wymieniane jakieś 4000 km temu, ale sprawdzę.
Hugo - 01-08-2011, 09:46
Hornet napisał/a: | Klocki wraz z tarczami wymieniane jakieś 4000 km temu, ale sprawdzę. | Zwróć uwagę czy klocki ładnie pracują w jarzmach.
Hornet - 02-08-2011, 20:32
Byłem wczoraj na stacji diagnostycznej. Jedyne co wykryto, to tylne gumy przednich wahaczy do wymiany. Po wymianie mam nasłuchiwać. Obaczym co z tego wyjdzie.
Wymiana niestety najszybciej w przyszłym tygodniu, mechanik też człowiek i urlopu potrzebuje
Btw : Przy wymianie tylnych gum jest ściągany cały wahacz ? Bo jak tak to i przednie gumy przy okazji wymienię
Edit: Wygląda na to że to była wina tych gum. Były bardzo zjechane i wahacz miał za dużo luzu, przez co "poddawał" się w zakrętach, a ten dźwięk to prawdopodobnie od opon.
Po wymianie gumek wydaje mi się ze miś lepiej trzyma się w zakrętach i przestało telepać przy hamowaniu. Pierdoła za 90 zł a tyle namieszała
|
|
|