[96-02]Colt CJ0 - [CJ0] Grzejące się podwozie pod tunelem środkowym
renifeReK - 31-07-2011, 17:54 Temat postu: [CJ0] Grzejące się podwozie pod tunelem środkowym Witam, od kilku dni w moim colciaku (96 rok, 1.3) obserwuję podejrzane zjawisko. Strasznie grzeje się podwozie pod tunelem środkowym. Do tego stopnia, że śruby i metalowe mocowania foteli przednich od strony tunelu nie dają się dotknąć. Misiek też strasznie się krztusi, silnik się dusi, nie ma mocy, strasznie się trzęsie. Mam kilka hipotez. Po pierwsze odpalałem koledze samochód z kabli i nie chcący spiąłem kable na jakąś sekundę gdy były podłączone do mojego akumulatora. Czy możliwe jest że stało się jakieś zwarcie, które teraz może powodować takie objawy? Drugą możliwością jest dziura w wydechu na wysokości tunelu. Gdy go okręciłem blacha podwozia była strasznie gorąca i przechodziło wszędzie dookoła. A może to katalizator się zapchał? Najbardziej prawdopodobna jest dla mnie opcja z wydechem ale te objawy wystąpiły niedługo po tym zwarciu kabli. Jak myślicie? Czy ktoś już się spotkał z czymś takim? Nie wiem czy to istotne ale dodam, że Misiek ma LPG.
Hugo - 31-07-2011, 19:19
renifeReK napisał/a: | śruby i metalowe mocowania foteli przednich od strony tunelu nie dają się dotknąć. Misiek też strasznie się krztusi, silnik się dusi, nie ma mocy, strasznie się trzęsie. | Silnik się zalewa, a paliwo spala sie w katalizatorze. Miałem tak w Maździe 626, że silnik wyrzucał niespalone paliwo do katalizatora, a on rozgrzał się tak, że był biały, zapaliło sie wygłuszenie ściany grodziowej i konserwacja na podłodze. Auto musiała gasić Straż Pożarna. Więc jak najszybciej zlokalizuj przyczynę nieprawidłowej pracy silnika (jeśli doszło do zwarcia mogł paść komputer wtrysku, czyli ECU). Nie lekceważ tego, bo Twoje auto może spłonąć.
renifeReK - 31-07-2011, 21:06
Tylko od czego teraz zacząć. Elektryk w pierwszej kolejności?
Hugo - 01-08-2011, 09:44
Sprawdzenie czy przewody na świece nie mają przebić, wymiana świec (bo niedrogie), wyczyszczenie kopułki aparatu zapłonowego i palca. To na początek.
renifeReK - 02-08-2011, 09:10
Heh dokładnie to samo elektryk zdiagnozował wczoraj, okazało się, że chodził tylko na 3 garach. Wymieniłem świece, przewody, palec i kopułki nie mógł dostać więc zregenerował starą i autko śmiga jak należy. Natomiast problem z grzaniem się podwozia cały czas aktualny. Według niego auto było obciążone od pracy na 3 garach i dlatego się grzało, sugerował żebym zrobił teraz ze 100 kilometrów, żeby to wszystko wypalić. Dzisiaj dojechałem do pracy (13km) i autko ciepłe a po odkręceniu tunelu środkowego blacha pod nim wręcz gorąca. Jak objawy nie ustąpią niedługo to co polecasz dalej?
Hugo - 02-08-2011, 12:19
renifeReK napisał/a: | Jak objawy nie ustąpią niedługo to co polecasz dalej? | Czy nad katalizatorem znajduje się blacha (osłona termiczna)?
renifeReK - 02-08-2011, 17:42
Napiszę dzisiaj późnym wieczorem, śmigam z pracy do pracy tylko ale potem zajrzę pod niego jak stanę na jakimś krawężniku.
[ Dodano: 03-08-2011, 12:57 ]
Niestety nie wiele widać w takich warunkach jak miałem okazję sprawdzić. Jutro rano jadę do tłumikarzy więc opisze dokładnie jak to wygląda, może uda się jakoś fotkę zrobić. Jeśli uda się rozwiązać problem przy okazji to też napiszę, może komuś się kiedyś przyda
[ Dodano: 05-08-2011, 10:07 ]
No dobra, teraz to już całkiem zbaraniałem. Byłem wczoraj u tłumikarzy, katalizator był już porażką i podobno aż się topił w środku. Wycieli go, wstawili tłumik i dalej się grzeję... A osłona nad katalizatorem (teraz tłumikiem) jest i wygląda przyzwoicie.
|
|
|