To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

ASX Techniczne - ASX zgasl sam podczas jazdy

SNB SWEDEN - 01-08-2011, 19:11
Temat postu: ASX zgasl sam podczas jazdy
Dzisiaj mialem dziwny przypadek z ASX, wracajac z pracy nagle auto zgaslo samo wczasie jazdy, dojezdzalem do ronda na 3 biegu wcisniete sprzeglo i nagle na desce zaswieciala sie kontrolka akumalatora i auto zdechniete, wprawdzie przerecilem kluczyk i odpali bez problemu i pojechal dalej, ale zastanawiam sie czemu nagle padl :( ,jaka moze byc przyczyna silnik to 1,8 Disel
Wprawdzie w czwartek jedzie na przeglad to chyba powiem w ASO co sie wydarzylo

Krzychuuu - 01-08-2011, 22:04

Tez to miałem parę miesięcy temu. Zgasł mi przed skrzyżowaniem, przekręciłem kluczyk i odpalił. Chwile potem zauważyłem, że zapomniałem wyłączyć kamerę cofania i monitorek, może one spowodowały brak zasilania czy coś takiego. Tylko raz mi tak zgasł przez ponad pół roku.
krzysieg - 10-10-2011, 01:14

Z tego co wiem to nie można sie toczyć na wciśniętym sprzęgle i biegu w żadnym aucie nie jest to zbyt dobre, lepiej przełączaj na luz .
Student - 10-10-2011, 14:00

To źle kolego wiesz.
Nigdy nie jedziemy na luzie , jest to tzw. bieg śmierci.
Powodzenia.

66butch - 10-10-2011, 14:22

Koledzy,
ani na luzie ani z wciśniętym sprzęgłem....
Do skrzyżowania dojeżdżamy na biegu (nasze ASX mają system odzyskiwania energii ;-) )
najlepiej na takim na którym chcemy przez skrzyżowanie przejeżdżać - redukcja jeszcze przed wjazdem na skrzyżowanie.
To jeden z najczęstszych błędów popełnianych przez kierowców - dojeżdżanie na luzie (lub z wciśniętym sprzęgłem - to jeszcze gorzej) a potem machanie dźwignią zmiany biegów podczas pokonywania zakrętu na skrzyżowaniu - jakaś masakra.
Zgadzam się ze Studentem: to "bieg śmierci"

pozdrawiam

mat777 - 11-10-2011, 22:17

Student napisał/a:
To źle kolego wiesz.
Nigdy nie jedziemy na luzie , jest to tzw. bieg śmierci.
Powodzenia.

W jakim sensie "bieg śmierci"? Technicznym czy bezpieczeństwa jazdy?

krzychu - 12-10-2011, 11:15

Ze względu na poprawną technikę jazdy i bezpieczeństwo.
Student - 12-10-2011, 11:29

Moim zdaniem : Wciśnięte sprzęgło jest mniej groźne od luzy.
Reszta jak wyżej.

ale do tematu:
Czy osoby którym zgasł ASX - macie w swoim aucie system Stop/Go, jak jest wersaj tego ASX-a.
Może jest to błąd w oprogramowaniu, które w skrajnych przypadkach dostaje mylne odczyty np. z przepływomierza i prędkościomierza i komputer myśli że stoicie na skrzyżowaniu.
Niestety nie wiem co system S&G bierze pod uwagę.

Bynajmniej jest to sytuacja skrajnie niebezpieczna dla użytkowników.