To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Colt CA0 - [ALL] scieranie sie opon

Anonymous - 19-11-2006, 12:20
Temat postu: [ALL] scieranie sie opon
W moim Colcie 94 1.3 zaowazylem ze ztrasznie nierowno scieraja sie tylnie opony a jedna wrecz jest ustawiona pod kontem,czy to moze byc cos powaznego ? czy wystarczy podjechac i zrobic geometrie ? jezdzi i hamuje prosto
Anonymous - 19-11-2006, 13:41

to kiepska sprawa, czy zbieznosc ustawiales? gdy opony nierowno sie scieraja to pierwsza rzecza jaka przychodzi mi na mysl jest zbieznosc!
jezeli juz to robiles to zrob jeszcze raz(najlepiej jedz do zakladu gdzie robia to komputerowo, koszt 50-60zł), facet ktory bedzie to robil wiecej Ci na ten temat opowie

POZDRAWIAM

szpala85 - 19-11-2006, 14:01

no wlasnie da sie ustawic zbieznosc z tylu w coltach ? tam jest belka to chyba sie nie da czy sie myle ?
Anonymous - 19-11-2006, 14:19

u mnie facet ustawil, czyli sie da
Anonymous - 19-11-2006, 16:20

Ztyłu się nie da ustawić, jedyne co może być przyczyną to krzywy amortyzator lub był ostro walony.
Krzyzak - 19-11-2006, 18:01
Temat postu: Re: scieranie sie opon
pio napisał/a:
jedna wrecz jest ustawiona pod kontem

to dziwne - wszystkie samochody jakie widziałem miały opony pod nadkolem, w żadnym nie była pod kontem
a co to w ogóle jest kont?

saphire - 19-11-2006, 18:59
Temat postu: Re: scieranie sie opon
pio napisał/a:
jedna wrecz jest ustawiona pod kontem

konto to się ma w banku a tu chyba chodzi o ,,pod kątem'' ;)

Anonymous - 19-11-2006, 19:27

sprawdz sprężyny a dopiero potem amorki tam nie ma cudów ! :) amorki mają za zadanie tłumić (i nie pozwolić rozchylić się sprężynie za wysoko) a sprężyny ustawiają + cała reszta ( belka skrętna itd.)
chyba że faktycznie zarobiłeś strzała w kółko ( np na śliskim mocno o krawężnik bokiem lub ktoś obejrzał to koło z bliska swoim samochodem)

Anonymous - 19-11-2006, 23:06

a w wawie znam warsztat gdzie zbieznosc robia za 39zl :) wiem bo ostatnio tam bylem (2 tygodnie temu), brat mi polecil :)

sciagal mi na lewo wiec pojechalem na zbieznosc, facet wsiadl i przejechal sie kawalek i jadac z nim pierwsze slowa jakie powiedzial - "to na 100% nie zbieznosc, zbieznosc jest ok"
facet wszedl pod auto cos tam popukal, posprwadzal luzy i jedyne co zrobil to przelozyl kola (lewe na prawo i prawe na lewo :) ) i jedzie prosto - jak w twarzyczke strzelil :) , tak wiec facet chyba zna sie na rzeczy, jak ktos bedzie chetny to moge napisac jak tam dojechac bo to poza warszawa (5 km od WATu na bemowie)

saphire - 20-11-2006, 19:29

To może ty masz koła o różnych średnicach/obwodach ?
Anonymous - 20-11-2006, 20:19

Zbieznosc ustawia sie na przedniej osi a na tylniej geometrie - w coltach !!!

Kiedys z tylu zbiralo mi nierowno opony, wystarczylo wsio poustawiac i gra gitara, wiec jedz ta stacje diagnostyczna niech ustawia ci tyl, potem przod i po zawodach.
Powodzenia