[96-02]Colt CJ0 - [CJ1A 1.3] Moje pytania odnośnie SWAPu i instalcji gazowej.
Przemulek - 19-08-2011, 17:46 Temat postu: [CJ1A 1.3] Moje pytania odnośnie SWAPu i instalcji gazowej. Witam.
Mam CJ0 1.3 12V 96r. Jestem generalnie zadowolony z auta.
Spalanie to ok 8,5-10l/100km-jak cisnę. w trasie 6,3 na 100km 110-130 jak jadę.
Czas jednak na wymianę amortyzatorów no i poduszki pod silnikiem i chyba końcówki drążków kierowniczych i coś jeszcze.Generalnie koszt szacuje na ok 2tyś zł. ze sprężynami i robotą. Chciałbym również założyć instalację gazową (,,instalację sekwencyjnego wtrysku gazu w fazie lotnej IV generacji z elektroniką sterująca polskiej firmy AC system Stag 4 Plus"), gdyż ceny paliwa nie maleją a Utrata mocy to ok. 3-5 % ponoć nieodczuwalna przy eksploatacji. To już jest można powiedzieć postanowione że założę gaz, tylko że kumpel mnie namawia i mówi mi że lepiej by było kupić większy silnik i dopiero zapiąć gaz. Sam ma wypasioną hondę po naprawdę niezłych i drogich modyfikacjach. Na wydatki mam 10tyś.
Moje pytania:
Co byście zrobili na moim miejscu gdybyście musieli wydać te pieniądze na ten właśnie samochód?
Jak zrobić abym nadal tylko szybciej cieszył się z jazdy moim colcikiem? Co poradzicie?
Myślałem o 1.8 GDI (tylko że tutaj chyba hamulce trzeba wymieniać i osie czy coś jeszcze, właśnie sam do końca nie wiem) albo po prostu o jakimś 1.6 16V (bo tu chyba nic oprócz ECU wiązek przednich więcej nie potrzeba). Ale chcę się was poradzić. Musicie wydać 10koła na swojego colta-tylko pamiętajcie musi być gaz ach no i amory do wymiany.
Poczytałem trochę forum ale jednoznacznej odpowiedzi chyba nie mogę się doszukać.
Bardzo proszę o przemyślane odpowiedzi.
Pozdrawiam.
Anonymous - 19-08-2011, 17:58 Temat postu: Re: Moje pytania odnośnie SWAPu i instalcji gazowej.
przemulek napisał/a: | Myślałem o 1.8 GDI (tylko że tutaj chyba hamulce trzeba wymieniać i osie czy coś jeszcze, właśnie sam do końca nie wiem) albo po prostu o jakimś 1.6 16V (bo tu chyba nic oprócz ECU wiązek przednich więcej nie potrzeba). Ale chcę się was poradzić. Musicie wydać 10koła na swojego colta-tylko pamiętajcie musi być gaz ach no i amory do wymiany.
Poczytałem trochę forum ale jednoznacznej odpowiedzi chyba nie mogę się doszukać.
Bardzo proszę o przemyślane odpowiedzi. |
1.8 GDI nie zagazujesz.
Kilka opcji:
- 1.6 113KM z Colt/Lancer
- 1.8 116KM z Carismy
- 1.8 140KM z Colta/Lancera GTI lub Carismy MSX
- 2.5 163KM z Galanta
Przy wolnej kwocie 10.000PLN poszedłbym w kierunku ostatniego silnika, z tym, że przy nim będzie najwięcej roboty by włożyć go do Colta. Samochód przybierze na masie i pogorszy się prowadzenie w zakrętach (ciężki przód), jednakże moc 163KM i ponad 220Nm powinna zrobić z Colta nie lada rakietę za stosunkowo niewielkie pieniądze i przy okazji cudowny samochód na trasę.
Dodam jeszcze, że przy pierwszych dwóch opcjach nawet nie zawracałbym sobie głowy a 1.8 140KM ciężko dostać w dobrym stanie...
Teraz dodając tego posta pomyślałem jeszcze o dwóch silnikach z Mitsubishi FTO:
- 2.0 V6 170KM
- 2.0 V6 MIVEC 200KM
Swap tych silników nie będzie bardzo skomplikowany (do przekładki FTO potrzebujesz właśnie graty z Colta jakim się poruszasz), jednakże do drugiej opcji będziesz miał problem z zadoptowaniem gazu.
Reasumując - najbardziej opłacalne będą 2.5V6 z Galanta (silnik z osprzętem można dostać za stosunkowo nieduże pieniądze) lub 2.0V6 z FTO.
Przemulek - 19-08-2011, 19:13
Cytat: | Przy wolnej kwocie 10.000PLN poszedłbym w kierunku ostatniego silnika, z tym, że przy nim będzie najwięcej roboty by włożyć go do Colta. |
...no właśnie ja nie chcę za bardzo aż takiej rakiety, za dużo modyfikacji. Nie chcę ingerować za bardzo w zawieszenie i inne elementy, a poza tym nie chcę za bardzo pogarszać komfortu jazdy.
Cytat: | 1.8 GDI nie zagazujesz. |
-Czemu??
Cytat: | Reasumując - najbardziej opłacalne będą 2.5V6 z Galanta |
-Czy ktoś z forumowiczów miał albo ma coś takiego??
Jakieś inne pomysły. Ludzie jesteście tam??
KlaudiuszBdg - 19-08-2011, 20:08
GDI to bezposredni wtrysk, lpg sie w to nie wklada bo ori wtryski popadają lub pracuje w cyklu mieszanym - oszczednosci male, klopotu duzo.
Z tego co widze to ogolnie daj sobie spokoj z traceniem czasu na szukanie info itp. i zmien po prostu fure na mocniejsza. 99% ktore rozpytuja o swap mozliwosci itp tego nie zrobi, bo koniec koncow i tak okazuje sie to mocno nierozsadne.
Nie zrozum mnie zle, ale nawet swap typu p&p to jest kasa, robota i masa potencjalnych problemow. NA PEWNO nie jest to uzasadnione ekonomicznie. Mowisz ze masz 10k PLN, sprzedaj swoje mitsu za ~5k PLN i napewno dostaniesz w miare fure juz z zalozonym gazem ew, do poprawki - wyjdzie i tak taniej, i byc moze nawet bedziesz mogl pojezdzic samochodem zamiast wertowac fora, manuale i inne katalogi
mystek - 20-08-2011, 23:39
jak nie chcesz rakiety, to 1.6 90KM by Ci wystarczyło, na dobrą sprawę różnica jest spora między 1.3 a 1.6, uwierz na słowo . Natomiast możesz brać pod uwagę również 1.8 SOHC z Carismy (113KM bodajże czy 116) i ten silniczek też wkładasz p&p bez zbędnych kombinacji. W Niemczech jeździ tego trochę, na Wyspach bawią się albo w 2.0 z MIVECa (u nas trzeba wiązkę kombinować, u nich jest wszystko ok), albo 2.0T z Evo, to już tak po bandzie 2.5V6 jest kilka na Wyspach, ale dużo mniej od MIVECów.
Marcin-Krak - 23-08-2011, 19:15
Temat o swapie: http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=82
Ogólnie polecam też zapoznać się z :
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=17006
Oskar2000 - 28-08-2011, 14:21
Ja jestem w trakcie przekładki do colta GDI-ka silnik juz pali wchodzi bez przeróbek, przekładka też całej instalacji z carismy, jedyne co trzeba dorabiac to deske pod panel z climatronica i pod licznik z gdi bo nie pasuje deska z carismy. Jaki będize efekt opiszę jak auto będzie gotowe.
|
|
|