Colt - Ogólne - Problem z Kołem Pasowym
Anonymous - 19-11-2006, 17:44 Temat postu: Problem z Kołem Pasowym Witam
Ostatnio chciałem z kumplem w warsztacie zmienic rozrząd w colcie 93 1.6 16v wszystko szło gładko do puki nie doszlismy do koła pasowego. Otóż problem tkwi w tym że sróba nie dała sie odkrecic , próbowalismy pneumatem ale lipa, doszlismy wtedy do brutalniejszej motetody założulismy klucz z przedłużka i zaparlismy o wachacz i próbowalismy odpalić na krótko ale niestyeny jedyne co sie stało to silnik sie podnosił
Nie wiem co robić HELP !!!
josie - 19-11-2006, 18:00
emce napisał/a: | doszlismy wtedy do brutalniejszej motetody założulismy klucz z przedłużka i zaparlismy o wachacz i próbowalismy odpalić na krótko ale niestyeny jedyne co sie stało to silnik sie podnosił |
To jest jedyna metoda jak inne nie skutkują.
Ale nie pisz "odpalić na krótko" bo mi ciarki chodzą. Z rozrusznika się "strzela" (nie kręci) jak klucz jest już zaparty. I wyjmuje się bezpiecznik od ECU żeby samochód nie odpalił
saphire - 19-11-2006, 18:37
No to pewnie pozostaje jakiś dobry penetrator w sprayu do zapieczonych śrub, może coś Wurtha bo imho WD40 to do takich rzeczy za cienki jest.
Anonymous - 19-11-2006, 18:46
josie napisał/a: |
To jest jedyna metoda jak inne nie skutkują.
Ale nie pisz "odpalić na krótko" bo mi ciarki chodzą. Z rozrusznika się "strzela" (nie kręci) jak klucz jest już zaparty. I wyjmuje się bezpiecznik od ECU żeby samochód nie odpalił |
Dzieki za rade Zapamietam
A co do tego strzelania to poprosu mi sie pomyliło
Mam jeszcze jedno pytanko w którą strone sie odkreca śróba ? Bo sie załamie jesli tak naprawde ją zakrecalismy
Anonymous - 19-11-2006, 19:12
ona śruba ma wąski gwintek i jest na jakieś 5cm i odkręca się jak wszystkie inne w lewo tyle że przy łubie ma coś ale mały stożek - i to na tym ala stożku jest kłopot -na ten gwintek to naprawdę dobry środek ( ja używam miedzianego smaru w spreju w takich przypadkach i mam święty spokój)
acha w śrubach nie stosujcie tzw wolnego ciągu bo można tylko kuku sobie zrobić - najważniejszy jest moment odkręcania - założyć jak nie dają rady inne metody klucz oczkowy lub nasadkę ( może być z przedłużką) zostawić mu jakieś 1/4 obrotu luzu ( do zaparcia) i dopiero wtedy kręcić rozrusznikiem ( nie trzymać klucza bo łapki oberwie) - musi puścić
ostatecznie można (ale trzeba mieć drugi uszczelniacz wału podgrzać oną śrubę palnikiem i próbować ale uwaga na wszystko co łatwo palne!!!!!!
Krzyzak - 19-11-2006, 20:27
jeśli była skręcona na klej, to tylko strzał z rozrusznika (jak radzi Josie) albo klucz udarowy i to taki z 400 Nm
odkręca się normalnie - w lewo
Anonymous - 20-11-2006, 21:47
próbowalismy pneumatem o mocy 950 Nm spreżarka na 10 Atm na wyjsciu i nie szło ;/ strzelanie z rozruznika też nie wiele dało ;/ wiec jak macie jakies inne rade to prosze o pomoc
cns80 - 21-11-2006, 08:19
http://firmy.pkt.pl/firma...9fYmFzZQ==.html
Mają extra chemię. Zadzwoń i dowiedz się kto tym handluje w twojej okolicy. Jak pracowałem w Citroenie to nie było śróby, która by się nie odkręciła
Krzyzak - 21-11-2006, 09:30
emce napisał/a: | próbowalismy pneumatem o mocy 950 Nm spreżarka na 10 Atm na wyjsciu i nie szło ;/ strzelanie z rozruznika też nie wiele dało ;/ wiec jak macie jakies inne rade to prosze o pomoc |
- myślałem, że 400 Nm spokojnie wystarczy...
ostatnie co mi przychodzi do głowy - zapiąć 1 bieg, ręczny i ktoś dodatkowo na hamulec naciska a w tym czasie kluczem na przedłużce można próbówać odkręcać; też mi się tak odkręcać zdarzało - pomogło dopiero walenie młotem w klucz (panewki przeżyły)
tu pewnie ktoś przykleił śrubę...
Anonymous - 21-11-2006, 11:31
a może jakiś dowcipniś ją przyspawał ( zdjąć koło i wyjąć zaślepkę z nadkola dobrze sobie to obejżeć )coś jest w tym wszystkim nie chalo wszystkie metody zostały ci podane ...
nie ma to tamto - ciekawy jestem co wreszcie pomoże - napisz koniecznie
|
|
|