To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[96-02]Lancer CK0 - SRS się zaświecił

Anonymous - 19-11-2006, 19:37
Temat postu: SRS się zaświecił
Niedawno zaświeciła się lampka SRS, fizycznie mam 2 poduszki, czy muszę zacząć od wizyty w serwisie z podłączeniem do komputera czy można najpierw coś sprawdzić samemu?
Czy jest szansa, że wywali mi w lico w najmniej spodziewanym momencie?
A może zapala się ta lampka po jakimś przebiegu, żeby wymusić przegląd??

Anonymous - 19-11-2006, 19:55

tak sobie myślę że bez wizyty w dobrym warsztacie od podusi się nie obejdzie 8)
przyczyn może być co nie miara od czujnka przyśpieszenia do zwykłego rozpięcia jakiegoś innego przewodu - nie ma co - servis prawdę ci powie :D ( przykre ale prawdziwe) :D

Anonymous - 24-11-2006, 19:14

A mi z kolei wcale sie ta lampka nie świeci-nawet przy odpalaniu, co wg kilku znajomych "specjalistow" oznacza, ze mam wystrzelone poduchy? Czy to prawda???
Pozdrawiam :)

sla - 24-11-2006, 20:24

Najprawdopodobniej mają rację.
saphire - 24-11-2006, 21:24

Albo się żarówka spaliła.
Anonymous - 25-11-2006, 23:46

A czy ktos orientuje się jaki jest koszt naprawy poduch, "przywrócenia ich do życia"?
Pozdrowienia!

BUBU - 26-11-2006, 01:45
Temat postu: Re: SRS się zaświecił
pwolomin12 napisał/a:
Niedawno zaświeciła się lampka SRS, fizycznie mam 2 poduszki, czy muszę zacząć od wizyty w serwisie z podłączeniem do komputera czy można najpierw coś sprawdzić samemu?
Czy jest szansa, że wywali mi w lico w najmniej spodziewanym momencie?
A może zapala się ta lampka po jakimś przebiegu, żeby wymusić przegląd??

Absolutnie konieczne podpięcie pod kompa , sprawdź czujniki , nawet nie myśl o jeździe z zapaloną kontrolką SRS :evil:

[ Dodano: 26-11-2006, 01:54 ]
gobe napisał/a:
A czy ktos orientuje się jaki jest koszt naprawy poduch, "przywrócenia ich do życia"?
Pozdrowienia!

2 poduchy + czujniki + montaż , to ok. 5000-4500 PLN
(z życia wzięte , dobrze że nie moje)

Pozdrowienia

Anonymous - 26-11-2006, 10:54
Temat postu: Podłączenie do komp Lancer 97
Poczytałem i znalazłem opisy podłączania do gniazda serwisowego miernika lub diody, kóre migając pokazują kody błędów. Lancer jest z 97r i wyszperałem coś, że od 96r mają (system?) OBD II - czy to znaczy, że zostaje tylko komputer czy jednak da się np. diodą zczytać błędy?
Karwoś - 26-11-2006, 21:14

Zaraz zaraz - jak są wystrzelone poduchy to SRS się świeci - dopiero jak ktoś odłąćza lampkę-oczywiście to najprostrze wyjście - nie lepiej podłączyć pod kontrolkę od check engine - zgasi się razem z nią. :)Co świadczy o tym że ktoś grzebał w lampkaach :)
Anonymous - 26-11-2006, 23:42

Karwoś napisał/a:
Zaraz zaraz - jak są wystrzelone poduchy to SRS się świeci - dopiero jak ktoś odłąćza lampkę-oczywiście to najprostrze wyjście

Ale czy przy odpalaniu ta lampka nie powinna sie zapalic kontrolnie?

Matejko - 27-11-2006, 09:07

gobe napisał/a:

Ale czy przy odpalaniu ta lampka nie powinna sie zapalic kontrolnie?

jak sa wystrzelone to sie zapali i nie zgasnie - bedzie sie swiecic caly czas do momentu zgaszenia auta, jesli sie zapala i gasnie to sprawdzic czy nie gasnie z jakas jeszcze kontrolka

Anonymous - 27-11-2006, 09:42

U mnie nie zapala sie wcale :)
Anonymous - 27-11-2006, 12:22

gobe napisał/a:
U mnie nie zapala sie wcale :)

bo masz po prostu odłączone podusie i wypiętą kontrolkę - komp. musi sprawdzić przy włączeniu czy wszystko OK.
dla samego siebie sprawdz co masz czy ktoś ci nie wstawił ....... :lol:

Anonymous - 27-11-2006, 17:32

tom65 napisał/a:

bo masz po prostu odłączone podusie i wypiętą kontrolkę - komp. musi sprawdzić przy włączeniu czy wszystko OK.
dla samego siebie sprawdz co masz czy ktoś ci nie wstawił ....... :lol:

Koniecznie!:) Bezpieczenstwo przede wszystkim, chodz przyznam, ze na chwile obecna nie stac mnie na to, zeby zainwestowac 4500-5000zl w regeneracje SRS jezeli okaze sie, ze poduchy sa wystrzelone:/ Wolalbym dolozyc ta kwote i kupic mlodszego Lancerka lub Galancika w podobnym roczniku :D

Matejko - 27-11-2006, 20:29

gobe napisał/a:
4500-5000zl w regeneracje SRS

nie przesadzajmy musialbys poszukac kompletu poduszek mysle ze w ok 1000zl z montazem uzywanych(takich ktore jezdzily w jakims aucie) jestes w stanie sie zmiescic